Ειδήσεις

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις έρχονται σε συνέχεια μιας πρόσφατης κοινής άσκησης που φιλοξένησε το Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις έρχονται σε συνέχεια μιας πρόσφατης κοινής άσκησης που φιλοξένησε το Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει να αντισταθμίσει το Ισραήλ και να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ στα στρατηγικά ύδατα της περιοχής.

Ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού, υποναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επέκταση της περιφερειακής ναυτικής διπλωματίας. 

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Ιρανί δήλωσε ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος «έχουν δείξει ενδιαφέρον» να συνεργαστούν με την Τεχεράνη για τη διεξαγωγή των ασκήσεων με σκοπό την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, ιδίως στον ζωτικό στρατηγικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, οι προσκλήσεις έχουν ήδη απευθυνθεί και στις δύο χώρες και ο χρόνος και η υλικοτεχνική υποδομή για τα γυμνάσια επρόκειτο να διευθετηθούν «γρήγορα». 

Οι προτεινόμενες ασκήσεις έρχονται καθώς το Ιράν επιδιώκει να ενισχύσει το κύρος του στην περιοχή και να ενισχύσει την επιρροή του μέσω της δημιουργίας νέων στρατιωτικών συμμαχιών. Την περασμένη εβδομάδα, το πολεμικό ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας φιλοξένησε τη συνδυασμένη ναυτική άσκηση του Συμποσίου Ναυτικού Ινδικού Ωκεανού, IMEX 2024, στο βόρειο άκρο του Ινδικού Ωκεανού. Μεταξύ των βασικών συμμετεχόντων ήταν η Ρωσία, η Ινδία και το Ομάν, ενώ η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Η άσκηση IMEX 2024 επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην κοινή θαλάσσια ασφάλεια, τις επιχειρήσεις διάσωσης και την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο επικεφαλής του ιρανικού ναυτικού δήλωσε ότι η φιλοξενία της εκδήλωσης δείχνει ότι το Ιράν «δεν μπορεί να απομονωθεί», διαδραματίζοντας «απαραίτητο ρόλο» στη θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Παρουσίασε τη χώρα του ως κορυφαία περιφερειακή δύναμη όσον αφορά τον ναυτικό πόλεμο. 

Ο ευρύτερος στόχος της Τεχεράνης ήταν τα τελευταία χρόνια να υπονομεύσει την παρουσία εξωτερικών δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφερόμενη σε αυτές ως «ξένους» που πρέπει να απομακρυνθούν. «Η διασφάλιση των περιφερειακών υδάτων μπορεί να γίνει χωρίς την ανάγκη ξένων δυνάμεων», δήλωσε ο Ιρανί, καθώς χαρακτήρισε μια τέτοια παρουσία “αδικαιολόγητη”. 

Το Ιράν συμμετέχει επίσης ενεργά σε στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία, όπως φαίνεται από τις πέντε ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Κόλπο του Ομάν μόνο από το 2019. Με αυτές τις ασκήσεις, η Τεχεράνη έχει επιδιώξει να τοποθετηθεί ως σημαντικός παίκτης στις περιφερειακές θαλάσσιες οδούς, όπως τα Στενά του Ορμούζ και η Ερυθρά Θάλασσα, που είναι αμφότερα κρίσιμα για τις παγκόσμιες μεταφορές και την κυκλοφορία του πετρελαίου.

Η αλληλεπίδραση με τους αντιπάλους της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για κοινές ναυτικές ασκήσεις φαίνεται να σηματοδοτεί μια νέα φάση στη γεωπολιτική στρατηγική του Ιράν. Οι σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ ήταν ιστορικά τεταμένες λόγω των βαθιά συγκρουόμενων συμφερόντων τους και του ρόλου τους στις περιφερειακές συγκρούσεις. Ωστόσο, η διπλωματική απόψυξη το 2023, με τη μεσολάβηση της Κίνας, άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας. Οι δεσμοί με την Αίγυπτο έχουν επίσης θερμανθεί σιγά-σιγά το τελευταίο έτος μετά από δεκαετίες εχθρότητας και την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Οι τελευταίες ασκήσεις που διεξήχθησαν, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση προγραμματισμένων ασκήσεων με τα δύο κορυφαία αραβικά κράτη, λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου περιφερειακού τοπίου εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Εκτός από τις προοπτικές μιας άμεσης αντιπαράθεσης Ιράν-Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης νωρίτερα μέσα στον μήνα, το Ιράν χρησιμοποιεί την Ερυθρά Θάλασσα ως πλατφόρμα για να στοχεύσει τα ισραηλινά συμφέροντα μέσω των πληρεξουσίων του σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Για το Ιράν, τα νέα γυμνάσια χρησιμεύουν ως μια σπάνια ευκαιρία να ενισχύσει τους δεσμούς του με βασικά αραβικά κράτη και να λειτουργήσει ως μέσο επίδειξης στρατιωτικών δυνατοτήτων και ετοιμότητας υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης.

Η Τεχεράνη ελπίζει επίσης ότι η σφυρηλάτηση νέων στρατιωτικών συμμαχιών μέσω των ανοιγμάτων προς την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να προσθέσει ένα νέο επίπεδο πίεσης στο Ισραήλ και να περιπλέξει τους στρατηγικούς υπολογισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης στα σχέδιά της να εισαγάγει μια «νέα τάξη» στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments