Γεωπολιτικά

Η Γαλλία ξεκινά τη διάσκεψη για τη βοήθεια του Λιβάνου με υπόσχεση να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ

Η Γαλλία ξεκινά τη διάσκεψη για τη βοήθεια του Λιβάνου με υπόσχεση να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Λίβανο με 100 εκατομμύρια ευρώ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Λίβανο με 100 εκατομμύρια ευρώ,καθώς το Παρίσι φιλοξένησε μια διάσκεψη βοήθειας με μεγάλους οικονομικούς στόχους αλλά ισχνές διπλωματικές προοπτικές.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», δήλωσε ο Μακρόν καθισμένος δίπλα στον πρωθυπουργό της χώρας Νατζίμπ Μικάτι.

Ο επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης κάλεσε με τη σειρά του «τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός».

Η Γαλλία έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ (540 εκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια για τον Λίβανο, 100 εκατομμύρια περισσότερα από την αρχική έκκληση του ΟΗΕ.

Εκτός από την οικονομική συνεισφορά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα «συμβάλει στον εξοπλισμό του λιβανέζικου στρατού» για την αποκατάσταση του ελέγχου του νότου της χώρας σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επισφράγισε το τέλος του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.

Το Παρίσι επιδιώκει επίσης την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για μια χώρα με την οποία διατηρεί ιστορικούς δεσμούς και η οποία έχει μεγάλη διασπορά στη Γαλλία.

Η τελευταία σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.550 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, και έχει εκτοπίσει 800.000 ανθρώπους σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχοντας ανταλλάξει πυρά πάνω από τα σύνορα για ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χεζμπολάχ πρέπει να «σταματήσει τις προκλήσεις της και τα αδιάκριτα χτυπήματα» εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο Μακρόν.

Αλλά το Ισραήλ «γνωρίζει από την εμπειρία ότι οι στρατιωτικές του επιτυχίες δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη νίκη στο Λίβανο», είπε ο Μακρόν.

Το Ισραήλ έχει εξοντώσει ηγέτες της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να υπερασπιστείς έναν πολιτισμό σπέρνοντας ο ίδιος τη βαρβαρότητα», πρόσθεσε.

Οι ελπίδες για διπλωματική πρόοδο στο Παρίσι μπορεί να ανακόπτονται από την απουσία του Ιράν και του Ισραήλ, που δεν ήταν μεταξύ των 70 χωρών και των 15 διεθνών οργανισμών που προσκλήθηκαν, ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν μόνο από έναν αναπληρωτή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Τριπλή πίεση

Ο Μακρόν άνοιξε τη διάσκεψη μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Λιβανό Μικάτι, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών τους Αναλένα Μπέρμποκ και Μελανί Ζολί.

Η Γερμανία δήλωσε ότι θα συνεισφέρει 96 εκατομμύρια ευρώ στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

Μιλώντας εξ αποστάσεως, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους συμμετέχοντες να «ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων».

Η Γαλλία πιέζει για πρόοδο σε τρία μέτωπα – διπλωματία, ανθρωπιστική βοήθεια και εσωτερική πολιτική του Λιβάνου.

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι για να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Χ.

Η Γαλλία έχει πιέσει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια προσωρινή εκεχειρία 21 ημερών, ώστε να δοθεί χώρος για να διαπραγματευτούν μια πιο μόνιμη εκεχειρία.

Η διπλωματία προσφέρει «τη μόνη βιώσιμη λύση τόσο για τον Λίβανο όσο και για το Ισραήλ», όπου 60.000 άνθρωποι έχουν επίσης εγκαταλείψει τα σπίτια τους, δήλωσε ο Μπαρό.

Η περιορισμένη παρουσία των ΗΠΑ και η έλλειψη ισραηλινής ή ιρανικής συμμετοχής περιορίζουν τις προοπτικές προόδου.

«Οτιδήποτε δεν επιφέρει άμεσο τερματισμό της καταστροφής και των δολοφονιών θα καταστήσει τη σύνοδο κορυφής αποτυχημένη», δήλωσε ο Μπαχίρ Αγιούμπ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam για τον Λίβανο.

Πίσω στο 2006

Πέρα από την υπόσχεση του Μακρόν για 100 εκατομμύρια ευρώ, η Γαλλία θέλει να «κινητοποιήσει ανθρωπιστική βοήθεια από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες», δήλωσε ο Μπαρό.

Παρ’ όλα αυτά, στο Λίβανο, «οι ανάγκες είναι τόσο τεράστιες που ακόμη και αν η βοήθεια ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε κανείς κυνικά να τη δει ως ένα είδος παρηγορητικής φροντίδας», δήλωσε πριν από τις συνομιλίες ο Καρίμ Μπιτάρ, ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Saint-Joseph της Βηρυτού.

Ο τρίτος άξονας θα είναι οι προσπάθειες για την οικοδόμηση των θεσμών του Λιβάνου και ιδιαίτερα των ενόπλων δυνάμεων του, «για τη διατήρηση της ενότητας, της σταθερότητας και της κυριαρχίας της χώρας», δήλωσε ο Μπαρό.

«Το ψήφισμα 1701 παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και της ασφάλειας στο νότιο Λίβανο», δήλωσε ο Μικάτι, απηχώντας την άποψη της Γαλλίας.

Εκτός του ότι ορίζει ότι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο λιβανικός στρατός, το ψήφισμα 1701 λέει ότι καμία ξένη δύναμη δεν πρέπει να εισέρχεται στο Λίβανο χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση, εξοπλισμό και χρηματοδότηση για τα στρατεύματα, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του λιβανικού στρατού και να επιτραπεί η πρόσληψη νέων στρατιωτών, ώστε να είναι αρκετά ισχυρός για να κάνει τη δουλειά του.

Πηγή: Al Monitor, Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments