Κατά τη χθεσινή εκδήλωση πάντως η προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών στις σχέσεις του Συνδέσμου με την κυβέρνηση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής ενώ η κριτική δια στόματος κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς την ΕΕ για την ανικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών ζητημάτων, οπως το ενεργειακό, που καταδικάζουν τη Βιομηχανία και την καινοτομία στην Ευρώπη ιδιαίτερα αιχμηρή.
Ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ επιχείρησε περίτεχνα να «ξεφουσκώσει» τα συνθήματα που ακούστηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων του υπ. Ανάπτυξης για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων φροντίζοντας να βάλει τα πράγματα στη βάση όπως την αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες της χώρας. Από τη μία αναγνωρίζοντας τα θετικά που έχουν γίνει και τα οποία σήμερα έχουν κρατήσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τις διεθνείς αναταράξεις, από την άλλη όμως ζητώντας τόσο απ’ την κυβέρνηση όσο και απ’ το επιχειρείν να συμβάλουν για ένα επενδυτικό άλμα που θα ξεπερνά την περίοδο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας ως κλειδί για το μέλλον της ίδιας της χώρας.
«Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες. Η χώρα μας, η οικονομία μας, προχωράει με καλούς ρυθμούς αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε μείνει πολύ πίσω. Πρέπει να τρέξουμε με ταχύτητες μεγαλύτερες από τους ανταγωνιστές μας ως επιχειρήσεις και ως χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αναφερόμενος τόσο στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όσο και στα νέα, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και οι μεγάλες διακυμάνσεις του, η έλλειψη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και η δυσκολία των ΜμΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) να εξασφαλίσουν επαρκή τραπεζική χρηματοδότηση. «Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύο κρίσιμες προκλήσεις: τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση της παραγωγικότητας. Πρέπει ως χώρα να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές. Χρειάζεται αλματώδης και άμεση αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και δη εκείνων που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τέτοιου είδους επενδύσεις θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγικότητας που αν και βαίνει βελτιούμενη, παραμένει χαμηλή». Συμπλήρωσε ότι η παραγωγικότητα είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε επίσης ότι η επιχειρηματικότητα σήμερα βιώνει μια πρωτοφανή αβεβαιότητα σε ένα περιβάλλον που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο. «Γεωπολιτική αναταραχή, κλιματική αλλαγή και άλλοι παράγοντες όπως η τεχνολογική εξέλιξη σε Άπω Ανατολή και Ινδία, και ο ψυχρός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, προκαλούν μεγάλες αναταράξεις στη ζωή των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο επενδυτικός ανταγωνισμός έχει ενταθεί από την πλευρά των ΗΠΑ, και όχι μόνο. Το κατεπείγον του διακυβεύματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται ρητά στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι. Είναι ένα σαφές μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση της ανεργίας, η εξασφάλιση πόρων για την οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς, η επανατοποθέτησή της στον παγκόσμιο χάρτη ως επενδυτικός προορισμός και η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Θεοδωρόπουλος απευθύνθηκε προς τους επιχειρηματίες επισημαίνοντας ότι όσα κίνητρα και να δώσει η Πολιτεία, η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει ατομική. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους μας. Να μετασχηματίσουμε τις εταιρείες μας ακόμα πιο γρήγορα, υιοθετώντας τεχνολογικές λύσεις, ψηφιακούς μετασχηματισμούς, και αναζητώντας την καινοτομία».
ΠΗΓΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ – newmoney.gr
Το σχόλιο σας