Τράπεζα Κύπρου: Ποια μεγάλα επενδυτικά ονόματα μπήκαν στο μετοχικό της κεφάλαιο
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Υψηλές μερισματικές αποδόσεις, χωρίς τα αντίστοιχα «εμπόδια» που εν τέλει απαιτούν διαχείριση για τις ελληνικές τράπεζες (σ.σ. DTC), επιχειρεί η Τράπεζα Κύπρου, η διοίκηση της οποίας δηλώνει δικαιωμένη απολύτως για την τακτική της να διαπραγματευτεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, και να εισέλθει, σε ομότιμα του μεγέθους της σαλόνια από τα οποία την απέκλειε τρόπο τινά το μεγάλο City του Λονδίνου.
Τόσο μέσα από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο όσο και μέσα από τον πρόσφατο περιορισμό της συμμετοχής της Carval , ένα πλήθος από τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους επενδυτές τοποθετήθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Κυπριακής τράπεζας η οποία για τη χρήση του 2024 επιδιώκει την έγκριση του SSM για μερισματική απόδοση της τάξης του 50%.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εισήλθαν οι παρακάτω θεσμικοί επενδυτές με χαρακτηριστικά το μακροπρόθεσμο κέρδος.
- Η Cheyne Capital ένας εναλλακτικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Λονδίνο. Σήμερα ειδικεύεται στο χρέος ακινήτων στις εταιρικές πιστώσεις, στα μετατρέψιμα ομόλογα, και στις μετοχές οργανωμένων αγορών.
- Η Fiera Capital Corporation (Fiera) αποτελεί καναδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Μόντρεαλ του Κεμπέκ.
- Το Norges Fund που πραγματοποιεί μακροπρόθεσμη διαχείριση των εσόδων από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, έτσι ώστε αυτός ο πλούτος να ωφελήσει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές γενιές.
- Η Fidelity γνωστή αμερικανική πολυεθνική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Βοστώνη. Ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Υπενθυμίζεται πως ένας από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, η Carval έχοντας αγοράσει μετοχές όταν η τιμή τους ήταν χαμηλότερη του ενός ευρώ, στο πλαίσιο της ισχυρής κερδοφορίας και του κανονισμού τους προχώρησαν σε ρευστοποίηση τμήματος της επένδυσής τους. Έτσι στην πώληση 13,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, που αντιστοιχούν στο 3% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου, προχώρησε νωρίτερα AB CarVal Investors.
Η πώληση έγινε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές με διαδικασία επιταχυνόμενου book building και τιμή που ορίστηκε στα 4,20 ευρώ ανά μετοχή. Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου.
Μετά το placement, η AB CarVal κατέχει πλέον περίπου 27 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που αντιστοιχούν σε περίπου 6% του μετοχικού της κεφαλαίου και οι οποίες υπόκεινται σε δέσμευση μη πώλησης (lock up) για 60 ημέρες. Ας σημειωθεί πως και ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας βολιδοσκοπεί την ρευστοποίηση μετοχών της τράπεζας που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Όμως θέλει να το κάνει στην ανώτατη δυνατή τιμή με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και δεν φαίνεται να βιάζεται.
ΠΗΓΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ – newmoney.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας