Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Το προσωπικό του ΕΣΥ είναι περισσότερο από ποτέ [vid]

Άδωνις Γεωργιάδης: Το προσωπικό του ΕΣΥ είναι περισσότερο από ποτέ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [371089] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Από το Πάσχα του 2025 αισθητή η μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες

«Σκέφτομαι σοβαρά να πηγαίνει ο επιμελητής α’ ή ο επιμελητής β’ σε ακριτικά νησιά για μια εβδομάδα, κάτι που αν το αποφασίσω και προχωρήσει, θα έχουμε καλύψει ουσιαστικά τα κενά που σήμερα υπάρχουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, σε αποψινή παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι είναι αδύνατο να ανταγωνιστούμε το μισθολόγιο της υπόλοιπης Ευρώπης. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις απολαβές των ιατρών και αυτό ακριβώς κάνουμε. Σήμερα, το προσωπικό του ΕΣΥ είναι περισσότερο από ποτέ. Όμως το προσωπικό του ΕΣΥ δεν θα είναι ποτέ επαρκές. Η κουβέντα μεταξύ οργανικών θέσεων και πλήρωσης είναι πολύ θεωρητική. Μας λείπουν περίπου 10.000 πρόσωπα για τις οργανικές θέσεις. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται όχι γενικά σα νοσοκομεία, αλλά στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Γεννηματάς ή ο Ευαγγελισμός. Και το 50% των ασθενών είναι περιπατητικοί, δεν μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, γιατί προτιμούν ορισμένα νοσοκομεία λόγω της πολύ καλής φήμης που αυτά έχουν. Και ως προς τον χρόνο καθυστέρησης στην αναμονή, τα τρία μεγάλα νοσοκομεία (Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Αττικόν) έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές γιατί οι ασθενείς τα προτιμούν. Οι επιλογές των πολιτών ευθύνονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αναμονές ορισμένων νοσοκομείων».

Απαντώντας σε τοποθέτηση για τα κέντρα υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «τα κέντρα υγείας κανονικά πρέπει να έχουν παθολόγο και γενικό ιατρό. Τα κέντρα υγείας κανονικά δεν πρέπει να έχουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα κέντρα υγείας με τα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία».

Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «στην Ελλάδα δίνουμε 5,5% για την υγεία, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη κινείται στο 7,5%. Όμως η επιχορήγηση των συντάξεων από το δημόσιο ταμείο στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην Ευρώπη. Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις επιλέγουν να στηρίζουν τις συντάξεις και τις έχουν ψηλά. Ωστόσο, η υγεία στην Ελλάδα υποχρηματοδοτείται. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όμως η πολιτική μας επιλογή είναι οι συνταξιούχοι μας να μην λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη».

Τοποθετούμενος για το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία, ο Ά. Γεωργιάδης σημείωσε πως «και ως προς την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, στην Ελλάδα έχουμε διαχρονικά υψηλή ιδιωτική δαπάνη. Ας πάρουμε, όμως, για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, μια πολύ πλούσια χώρα και χώρα με πολύ ισχυρό δημόσιο σύστημα. Για μια μαστογραφία οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν 16 μήνες αναμονή. Έτσι, οι ασθενείς κινούνται προς το εξωτερικό, το Βέλγιο ή την Ολλανδία.  Στην Ελλάδα, επιλέγουμε να κινηθούμε προς τα ιδιωτικά κέντρα υγείας με μεγαλύτερη ευκολία και συχνότητα από ό,τι στην Ευρώπη».

Σχετικά με τη δομή λειτουργίας του ΕΣΥ, υποστηρίχθηκε ότι «δώσαμε δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Δώσαμε τη δυνατότητα παροχής ιατρικού έργου από ιδιώτες στο ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή στη δομή λειτουργίας του ΕΣΥ. Όμως, για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται κάποιος χρόνος, δεν γίνεται αυτόματα, από Δευτέρα σε Τρίτη».

Μιλώντας για την πρωτοβάθμια υγεία, ο Ά. Γεωργιάδης είπε πως «οι πανεπιστημιακοί καθηγητές θα πηγαίνουν μαζί με τους φοιτητές τους στα κέντρα υγείας. Έτσι αναβαθμίζουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά τα κέντρα υγείας, ενώ παράλληλα φροντίζουμε να αναβαθμίσουμε κτηριολογικά τα κέντρα υγείας».

Για τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας χωρίς ράντζα στην εφημερία. Έχουμε ράντζα στο Αττικόν και δευτερευόντως στον Ευαγγελισμό. Πέρυσι το Αττικόν είχε 150.000 εισαγωγές, αντί για 60.000 εισαγωγές. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να μειώσουμε το πρόβλημα των ράντζων, αυξάνουμε σημαντικά τους χώρους των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Από το Πάσχα του 2025 ελπίζουμε ότι θα έχουμε μειώσει τον χρόνο αναμονής και αυτή η μείωση θα γίνει αισθητή. Επίσης, κάνουμε νέο χάρτη εφημέρευσης, παίρνουμε περισσότερες τραυματιοφορείς, κινήσεις που θα συμβάλουν επίσης στη μείωση του χρόνου αναμονής».

Για τις άγονες προσκλήσεις ιατρών στα νησιά, επισημάνθηκε ότι «σπίτια δεν μπορώ να χτίσω στα νησιά. Χρειάζεται η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι φορείς της οποίας εξασφαλίζουν στέγη στους γιατρούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές και σε νησιά. Σκέφτομαι να πηγαίνει ο επιμελητής α’ ή ο επιμελητής β’ μια εβδομάδα σε ακριτικά νησιά. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε καλύψει όλα τα κενά. Δίνουμε και κίνητρα για τους αναισθησιολόγους. Εκτιμώ ότι σε δυο – τρία χρόνια θα έχουμε καλύψει τα κενά».

Αναφερθείς στο νοσηλευτικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «έπρεπε να ασχοληθούμε πρώτα με τους γιατρούς. Ο γιατρός είναι ο πρωταγωνιστής στο νοσοκομείο. Με τα απογευματινά χειρουργεία και οι νοσηλευτές θα λάβουν υψηλότερη αμοιβή. Θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τα ζητήματα του νοσηλευτικού προσωπικού».

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο Ά. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «έχουμε πολύ ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, η οποία μετριάζει αποφασιστικά το πρόβλημα της έλλειψης. Επίσης, όλες οι φαρμακαποθήκες είναι πλέον ηλεκτρονικά συνδεδεμένες. Έτσι, σε real time χρόνο, έχουμε εικόνα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και έχουμε εικόνα των ελλείψεων. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με τις παράλληλες εισαγωγές και έχουμε μείωση των ελλείψεων. Και ακόμη, μετά από 12 χρόνια συνεχών μειώσεων, φάρμακα είχαν πέσει σε πολύ χαμηλή τιμή και οι φαρμακοβιομήχανοι έπαυσαν να τα παράγουν ή να τα εισάγουν. Όμως, με τις νέες τιμές σε ορισμένα φάρμακα, αυτό το πρόβλημα λύθηκε Όσο για το Lonaride, το φάρμακο είχε τελειώσει. Η επιλογή μας ήταν να έχουμε σε αρνητική λίστα ή να μην έχουμε Lonaride. Δεν είχαμε πρακτικά άλλη επιλογή».

Για τους επικουρικούς, ο Α. Γεωργιάδης τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Όσο θα είμαι εγώ υπουργός Υγείας, κανένας επικουρικός δεν θα έχει πρόβλημα».

Τέλος, μιλώντας για τους διοικητές νοσοκομείων, ο υπουργός είπε ότι «για πρώτη φορά, ακολουθήθηκε μια διαφορετική διαδικασία από ό,τι στο παρελθόν. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή διαδικασία, την οποία ουσιαστικά εισήγαγε το υπουργείο Εργασίας και η κυρία Νίκη Κεραμέως. Οι υποψήφιοι διοικητές πέρασαν από μια σειρά εξετάσεων. Οι φάκελοι βρίσκονται στο ΑΣΕΠ. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά δεν έχω περιθώρια παρέμβασης σε αυτήν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments