Πολιτική

Η δικαιοσύνη βγάζει τις κουκούλες της Novartis

Η δικαιοσύνη βγάζει τις κουκούλες της Novartis

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας

Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία των μαρτύρων που έχουν προστατευθεί στην υπόθεση Νοβάρτις είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή η δυνατότητα προήλθε από την προσθήκη της παραγράφου 7 στο άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μια ρύθμιση που δεν υπήρχε προηγουμένως και θεσπίστηκε με τον νόμο 5090/2024. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στον Γιώργο Φλωρίδη.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της απόφασης που ελήφθη χθες; Τα θύματα των «προστατευομένων» μαρτύρων θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δικαιοσύνη για τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν εξαιτίας της ψευδούς μαρτυρίας τους. Παράλληλα, ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση θα μπορεί να ερευνήσει πώς οργανώθηκε αυτή η σκευωρία. Ποιοι συγκέντρωσαν αυτούς τους μάρτυρες, οι οποίοι είχαν ήδη καταθέσει στις ΗΠΑ με στόχο την αποκόμιση υψηλών οικονομικών κερδών; Ποιοι τους καθοδήγησαν και με ποιον τρόπο, προκειμένου να μετατρέψουν ένα οικονομικό σκάνδαλο σε πολιτική πλεκτάνη κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς πτέρυγας;

Ελπίζουμε να μην εμφανιστεί κάποιο σκοτεινό χέρι που θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει την υπόθεση, αφήνοντας ατιμώρητα τα υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα. Ο φόβος για κάτι τέτοιο είναι υπαρκτός.

Η έννοια του προστατευόμενου μάρτυρα συνδέεται άμεσα με την αναζήτηση της αλήθειας. Αυτοί οι μάρτυρες απολαμβάνουν διάφορες μορφές προστασίας, προκειμένου να καταθέσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο ποινικών συνεπειών όσα γνωρίζουν, ώστε να μην διαφύγουν της δικαιοσύνης οι «μεγάλοι παίκτες». Έτσι, οι προστατευόμενοι μάρτυρες και η αλήθεια αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά επιλέγουν να ψευδομαρτυρήσουν; Αν στρέφουν τις έρευνες σε λάθος κατεύθυνση; Είναι δυνατόν να συνεχίζουν να απολαμβάνουν προστασία από μια ευνομούμενη Πολιτεία; Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπονομεύεται ο ίδιος ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα και δεν αμφισβητείται η σκοπιμότητά του;

Αναμφίβολα, όλα αυτά συμβαίνουν, ωστόσο το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, παράδοξα, δεν είχε προβλέψει πώς θα προστατεύονταν οι μάρτυρες σε περίπτωση που δεν συνέβαλαν στην ανακάλυψη της αλήθειας και στην τιμωρία των ενόχων. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει, όπως ανέφερα νωρίτερα, ο νόμος του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος μεθοδικά και χωρίς φανφάρες ρύθμισε το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο προκαλούσε δικαιολογημένες τριβές εντός της δημοκρατίας.

Τώρα, όλα τα θύματα της σκευωρίας θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα ονόματα των σκευωρών στον τομέα της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και της δημοσιογραφίας, εφόσον φυσικά οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες που βρίσκονται υπό ποινική δίωξη συνεργαστούν για να ελαφρύνουν τη θέση τους. Θα μπορέσουν να κατονομάσουν μια ομάδα ανθρώπων που δρούσε συλλογικά και είχε αναλάβει την ηθική και πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του τότε κυβερνητικού μπλοκ. Τώρα ήρθε η ώρα της απονομής δικαιοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments