Πολιτική

Κασσελάκης: Ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: Ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [371679] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο. Ταυτόχρονα, ο Στέφανος Κασσελάκης εντείνει την ένταση με την Κουμουνδούρου, προειδοποιώντας ότι θα αποχωρήσει αν «αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μέχρι στιγμής, στην Κουμουνδούρου δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική δραστηριότητα στην εγγραφή νέων μελών, είτε μέσω διαδικτύου είτε στις Οργανώσεις Μελών. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία του Κασσελάκη να δημιουργήσει τη δική του προσωπική πλατφόρμα δεν έχει προκαλέσει κάποιο «ρεύμα», αλλά απλώς συγκέντρωσε στοιχεία υποστηρικτών του, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ήδη μέλη του κόμματος, προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα τις επόμενες κινήσεις του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον υποστηρίζουν να εστιάσουν στις εκλογές των αντιπροσώπων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου στις Οργανώσεις Μελών σε όλη τη χώρα. Το στρατόπεδο του Κασσελάκη δεν φαίνεται πλέον σίγουρο για τους συσχετισμούς δυνάμεων στο συνέδριο, γι’ αυτό και ο ίδιος σε κάθε συνέντευξή του αφήνει να εννοηθεί ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκλείσει υποψηφίους ή να μην εγκρίνει εκλεγμένους αντιπροσώπους. Ταυτόχρονα, εκτοξεύει κατηγορίες κατά της Κουμουνδούρου για αντιδημοκρατικές πρακτικές, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το σύνθημα «να επαναφέρουμε τη νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο επερχόμενο έκτακτο συνέδριο, ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει να ζητήσει την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που οδήγησε στην απομάκρυνσή του, καθώς και την έγκριση της υποψηφιότητάς του από το συνέδριο. Επιπλέον, επιθυμεί να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή την ίδια ημέρα που θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον σκοπό αυτό, επικαλείται απόφαση μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας που τον υποστηρίζουν, σύμφωνα με την οποία το συνέδριο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Εάν οι στόχοι του Στέφανου Κασσελάκη δεν επιτευχθούν, εκείνος και η ομάδα του έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να αναπτυχθεί η φημολογία ότι το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και ενδέχεται να αποχωρήσει από το κόμμα.

Ο ίδιος, στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, διευκρίνισε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποχωρήσει: «Η πρόθεσή μου είναι να παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν η διαδικασία του συνεδρίου θα είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν διαπιστωθεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, αν η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς μπορεί να εκφραστεί αποτελεσματικά η βάση».

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση χθες, απαντώντας στον πρώην πρόεδρο του κόμματος για τις δηλώσεις του σε συνεντεύξεις και ομιλίες. «Η Κ.Ε. ήταν απολύτως νομιμοποιημένη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και τον καλούσε να καταθέσει πρόταση μομφής. Μόλις διαπιστώθηκε έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, άρχισε να προσβάλλει την Κ.Ε. και όλα τα όργανα του κόμματος», ανέφεραν κύκλοι, καταλογίζοντας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τέτοια είναι η δυσανεξία του».

“Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών που ο Στέφανος Κασσελάκης αρνείται να αποδεχθεί. Αυτό αποδείχθηκε με την Κεντρική Επιτροπή, και προαναγγέλλει ότι θα συμβεί και στο Συνέδριο, εάν τα αποτελέσματα δεν τον ικανοποιούν, αφήνοντας σοβαρές και απαράδεκτες υπονοούμενα για πιθανή νοθεία στις εκλογές των συνέδρων από την Επιτροπή Νομιμοποίησης, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, τον κατηγόρησαν ότι έχει ήδη έτοιμο το δικό του κόμμα, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα, και ότι πλέον κινείται ανοιχτά σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών”.

Όσον αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, τα πέντε μέλη που απέστειλαν επιστολή στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, διευκρινίζουν ότι η Επιτροπή δεν είχε απαρτία και δεν είναι αρμόδια να ερμηνεύσει το καταστατικό. Αυτό καταδεικνύει ότι ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, επηρεάζοντας κάθε δομή και λειτουργία της Κουμουνδούρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments