Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης οι τέσσερις υποψήφιοι

ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης οι τέσσερις υποψήφιοι

Πηγή Φωτογραφίας: [363939] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα όπλα τους ρίχνουν στην προεκλογική κούρσα οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν όλα τους τα όπλα στη μάχη, καθώς το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο γίνεται ολοένα και πιο τεταμένο. Ο φάκελος του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα περιλαμβάνεται στις υποψηφιότητες που θα προχωρήσουν προς το Συνέδριο για την έγκριση του ανώτατου οργάνου.

Η Πολιτική Γραμματεία, έχοντας λάβει την εντολή από την Κεντρική Επιτροπή να καθοδηγήσει το κόμμα μέχρι το Συνέδριο, θα είναι υπεύθυνη για την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο στις 8 Νοεμβρίου.

Οι Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, αμφισβητώντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένει τις εκλογές Συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου για να καθορίσει τη στάση του. Παράλληλα, καλλιεργεί τον κίνδυνο διάσπασης, αν αποκλειστεί από το Συνέδριο, το οποίο φαίνεται ότι θα διεξαχθεί κανονικά.

Ακόμη και αν δεν έχει ευνοϊκό συσχετισμό, ο κ. Κασσελάκης θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να ανατρέψει τις ει εις βάρος του αποφάσεις, ρίχνοντας την τελευταία του ζαριά και ποντάροντας στον κίνδυνο μιας νέας διάσπασης, όπως προειδοποιούν οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν.

Στην πλευρά της πλειοψηφίας επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές των συνέδρων είναι επαρκείς για να εδραιωθεί το αίσθημα διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την παρακμή των τελευταίων 12 μηνών, όπως αναφέρουν τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος.

Από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, έχουν κινητοποιηθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να δώσουν μάχη για τις εντυπώσεις, συμμετέχοντας σε μια συνεχόμενη επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο να αναστρέψουν το κύμα φυγής και απαξίωσης που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κασσελάκης, μόλις 24 ώρες πριν από την προθεσμία εγγραφής μελών, δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα της φυγής». Ταυτόχρονα, δημοσίευσε μια ακόμη ανάρτηση με την γνωστή μωβ αφίσα του «είμαι εδώ», χωρίς ωστόσο να αναφέρει αυτή τη φορά την παράλληλη πλατφόρμα της καμπάνιας odikomassyriza, αλλά μόνο τον isyriza.

Το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη, κατά τη διάρκεια του ενός έτους που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος, κατάφερε να ελέγξει, αν και όχι απόλυτα, την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η διαρροή της πλειοψηφίας του πειθαρχικού συμβουλίου σε μια συνεδρίαση με 9 μέλη, καθώς οι άλλοι 5 απουσίαζαν – με τον 15ο Δημήτρη Μάρδα να είναι μόνιμα απόντας – αποτέλεσε ένα σωσίβιο για τον κ. Κασσελάκη, προσφέροντάς του μια «γνωμοδότηση» με θεσμική κάλυψη, βασισμένη στο αυτονόητο επιχείρημα ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Ο Στέλιος Παππάς, μαζί με άλλους τέσσερις από τη μειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας, ανέλαβε πρωτοβουλία και με μια επιστολή προς την ηγεσία του κόμματος υπενθύμισε στο στρατόπεδο Κασσελάκη τους λόγους για τους οποίους ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινές, που κυμαίνονται από μια απλή επίπληξη, όπως συνέβη με τον Χρήστο Σπίρτζη, έως τη διαγραφή του από μέλος του κόμματος.

Τα πέντε μέλη του πειθαρχικού επιτελούν το καθήκον τους, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας την κίνηση των πέντε ως μια υπενθύμιση προς την Κεντρική Επιτροπή ότι η δυνατότητα διαγραφής παραμένει πάντα στο τραπέζι, ακόμη και αν το κόμμα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η διαρροή τους αποδείχθηκε τελικά μπούμερανγκ, σύμφωνα με την πλειοψηφία, καθώς όπως επισημαίνουν, η προσπάθεια της «Επιτροπής Δεοντολογίας Κασσελάκη» να επηρεάσει τις εξελίξεις πέρα από τον ρόλο της, δημιούργησε την εντύπωση ότι λειτουργεί με βάση το δικό της (αντι)καταστατικό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένα κορυφαίο στέλεχος, είναι προφανές ότι ο ρόλος του πειθαρχικού είναι να ελέγχει και να επιβάλλει ποινές, ωστόσο η πλειοψηφία του οργάνου επιλέγει να εκφράζει γνώμη με πρωτοφανή τρόπο για τις αποφάσεις κορυφαίων οργάνων, χωρίς να έχει καμία τέτοια εξουσιοδότηση. Επιπλέον, τονίζουν ότι η ευθύνη για την τήρηση του καταστατικού ανήκει σε άλλη επιτροπή, την Επιτροπή Παρακολούθησης Καταστατικού, η οποία δεν έχει συγκροτηθεί ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments