Ειδήσεις

Πώς το νέο πλαίσιο των ΗΠΑ για το AI θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας

Πώς το νέο πλαίσιο των ΗΠΑ για το AI θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το πλαίσιο έρχεται καθώς τα ΗΑΕ έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες

Το πλαίσιο έρχεται καθώς τα ΗΑΕ έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες με μια σειρά επισκέψεων στην Ουάσιγκτον από ανώτερους αξιωματούχους των Εμιράτων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε το πρώτο Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο καθορίζει έναν οδικό χάρτη για τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας και θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις για τις χώρες του Κόλπου, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το υπόμνημα, ή NSM, διαμορφώνεται ως παροχή περαιτέρω κατευθύνσεων για την “κατάλληλη αξιοποίηση” των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά περιγράφει επίσης πολυάριθμους στόχους και στοιχεία δράσης που σχετίζονται με την παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης – από τη συνεργασία με τους συμμάχους έως την προστασία από κινδύνους που σχετίζονται με τις απαιτήσεις μεταφοράς τεχνολογίας και εντοπισμού δεδομένων.

“Το NSM είναι μια σαφής ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει προληπτικά ελέγχους εξαγωγών για τη διασφάλιση της πνευματικής της ιδιοκτησίας”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σολιμάν, διευθυντής του προγράμματος στρατηγικών τεχνολογιών και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διατηρηθεί η ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη και να αποτραπούν τυχόν δευτερογενείς επιπτώσεις, ιδίως προς την Κίνα. Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο για τα ΗΑΕ όσο και για τη Σαουδική Αραβία, καθώς αναζητούν προηγμένα τσιπ για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση του υπομνήματος δήλωσαν ότι βάσει του εγγράφου το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα κατευθυνθούν προς “τα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και θα τα θέσουν σε χρήση”, ενώ παράλληλα θα διαφυλάξουν την τεχνολογία για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό από την Κίνα και άλλους αντιπάλους.

Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, το NSM θα “διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν της παγκόσμιας ανάπτυξης ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης, θα αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής της τεχνητής νοημοσύνης για να προωθήσει την αποστολή εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα προωθήσει τη διεθνή συναίνεση και διακυβέρνηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη”. Το NSM απαιτεί τα συστήματα ΤΝ να αναπτύσσονται μόνο με τρόπους “που ευθυγραμμίζονται με τις δημοκρατικές αξίες”.

Κρίσιμο είναι ότι το NSM τόνισε την ανάγκη για ποικιλομορφία στην αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ, δήλωσε ο Σολιμάν, επισημαίνοντας τις συνομιλίες των Εμιράτων με την TSMC και τη Samsung της Ταϊβάν για τη δημιουργία εγκαταστάσεων κατασκευής τσιπ, γεγονός που αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παραγωγή ημιαγωγών στην περιοχή. “Ο Κόλπος, με τις ψηφιακές του φιλοδοξίες και τη δημοσιονομική του ευελιξία, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως κεντρικός πυλώνας των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να διαφοροποιήσει την παραγωγή τσιπ, προετοιμάζοντας την Ταϊβάν για ένα ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης και την πιθανή απώλεια της παραγωγής της TSMC στο νησί”, δήλωσε ο Σολιμάν.

Μια πιο προσεκτική ματιά

Κατά την καθιέρωση ηγετικής θέσης στον τομέα της εθνικής ασφάλειας στην ΤΝ, το NSM σημειώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να θέσει “τις βάσεις για ένα σταθερό και υπεύθυνο διεθνές τοπίο διακυβέρνησης της ΤΝ”, εκτός από την προστασία των βασικών δικαιωμάτων, της ασφάλειας κ.ο.κ. Αυτό θα περιλαμβάνει την ανάληψη “ενεργού ρόλου στην καθοδήγηση των παγκόσμιων κανόνων και θεσμών της ΤΝ”. 

Το υπόμνημα υπογραμμίζει επίσης ότι το δίκτυο συμμάχων και εταίρων της Αμερικής “προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα” έναντι των ανταγωνιστών, ενώ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να “επενδύσει και να ενεργοποιήσει προληπτικά” τη συν-ανάπτυξη δυνατοτήτων ΤΝ με επιλεγμένους συμμάχους και εταίρους.

Το κείμενο σημειώνει επίσης ότι “τα ξένα κράτη σχεδόν σίγουρα στοχεύουν να αποκτήσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν τους καρπούς της καινοτομίας της ΤΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξυπηρέτηση των στόχων τους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας” και ξεχωρίζει συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών συνεργασιών, των επενδυτικών σχημάτων, των εσωτερικών απειλών και της προηγμένης κυβερνοκατασκοπείας. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι ξένοι φορείς μπορεί επίσης να επιδιώξουν να αποκτήσουν την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ μέσω “μεθόδων γκρίζας ζώνης, όπως οι απαιτήσεις μεταφοράς τεχνολογίας και εντοπισμού δεδομένων”, μαζί με την ανάγκη να προφυλαχθούν από τους σχετικούς κινδύνους εδώ. 

Μεταξύ πολλών στόχων, το υπόμνημα ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί ένα πλαίσιο για την προώθηση της διεθνούς διακυβέρνησης της ΤΝ σε “συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα συμμάχων και εταίρων”. Μεταξύ άλλων σημείων δράσης, το NSM ορίζει ότι εντός 50 ημερών, το Υπουργείο Άμυνας θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα προώθησης, αύξησης και προώθησης της από κοινού ανάπτυξης και κοινής χρήσης της ΤΝ και των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζονται από την ΤΝ με επιλεγμένους συμμάχους και εταίρους.   

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments