Γεωπολιτικά

Ισραήλ – Χαμάς σε στάση αναμονής ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Ισραήλ – Χαμάς σε στάση αναμονής ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Με τη Χαμάς και το Ισραήλ να παραμένουν σταθεροί και τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να απέχει πολύ.

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο μήνες, υπάρχει μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στη Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα μεταβούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ «τις επόμενες ημέρες» για να επανεκκινήσουν τις έμμεσες συνομιλίες Χαμάς-Ισραήλ, οι οποίες έχουν βαλτώσει όταν και οι δύο πλευρές έθεσαν νέους όρους αυτό το καλοκαίρι.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επιστρέφει στην περιοχή, κάνοντας στάσεις στο Ισραήλ και σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα για να πιέσει για πρόοδο όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή. Η τελευταία αποστολή του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή -η 11η από τις 7 Οκτωβρίου- έρχεται καθώς το Ισραήλ διευρύνει την επίθεσή του στο Λίβανο και προετοιμάζει μια επίθεση αντιποίνων κατά του Ιράν. 

Κατ’ ιδίαν, ορισμένοι Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν στους όρους που έχει θέσει η καθεμία για τον τερματισμό του πολέμου που έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους και έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. 

Είναι λιγότερο σαφές πώς θα προσέγγιζε ο Τραμπ τον πόλεμο, αν και έχει καλέσει το Ισραήλ να «τελειώσει το πρόβλημα» στη Γάζα. Πρόσφατα, κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι προσπαθεί να «συγκρατήσει» τον Νετανιάχου, υπονοώντας ότι το Ισραήλ θα είχε περισσότερο ελεύθερα χέρια για να συνεχίσει τον πόλεμό του εναντίον των μαχητών. Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο περιοδικό Time Magazine αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει όρους στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

«Δεν θα έχει μεγάλη διαφορά αν έχουμε την Καμάλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ όταν πρόκειται για το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε στο The Takeaway το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ. Σχετικά με την υποστήριξη προς το Ισραήλ, είπε, «δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου απέφυγε να πάρει ανοιχτά θέση ενόψει των εκλογών. Αλλά έχει εργαστεί για να προσελκύσει τον Τραμπ, του οποίου οι πολιτικές της πρώτης θητείας ευνοούσαν αποφασιστικά το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων με τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο μακροχρόνιος Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Τραμπ στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο τον Ιούλιο και είναι γνωστό ότι είχαν μιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές από τότε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου να καθυστερεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ.

Μιλώντας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ σχετικά με μια συμφωνία για τη διάσωση των υπόλοιπων 101 ομήρων, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων θεωρείται νεκρό.

«Εάν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία αύριο, θα την κάνουμε. Δεν περιμένουμε να δούμε αν θα εκλεγεί ο Τραμπ», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στο Al-Monitor. «Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου το 90% της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός είχε συμφωνηθεί πριν οι συνομιλίες διακοπούν αυτό το καλοκαίρι. Στα σημεία που είχαν κολλήσει ήταν η επιμονή του Ισραήλ να παραμείνουν τα στρατεύματά του στον λεγόμενο Διάδρομο Φιλαδέλφειας και να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο για τις ταυτότητες των Παλαιστινίων κρατουμένων που ανταλλάσσονται με ομήρους. Στη συνέχεια, η Χαμάς περιέπλεξε περαιτέρω τις συνομιλίες απαιτώντας την απελευθέρωση επιπλέον κρατουμένων που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στο Ισραήλ.

Ο νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, ο Χασάν Μαχμούντ Ρασάντ, πρότεινε την επίτευξη μιας πιο περιορισμένης εκεχειρίας με τη Χαμάς ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας ένας μικρός αριθμός ομήρων θα απελευθερωνόταν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ανάπαυλας των μαχών, σύμφωνα με το Axios και το NBC News.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενημέρωνε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί είναι «ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν» ιδέες που διαφέρουν από τη συνολική συμφωνία που παρουσίασε ο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου. Αλλά ο Ναΐμ εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Χαμάς θα εξέταζε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη εκεχειρία την οποία το Ισραήλ θα μπορούσε στη συνέχεια να αθετήσει.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει», δήλωσε ο Ναΐμ. «Είναι μάταιο να πάμε για εκεχειρία λίγων ημερών για να δώσουμε στους Ισραηλινούς μια δικαιολογία για να ξαναρχίσει ο πόλεμος».

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ, τον σκληροπυρηνικό ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος οργάνωσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν περιγράψει ως το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνάντησής τους στην Ιερουσαλήμ, ο Μπλίνκεν προέτρεψε τον Νετανιάχου να «κεφαλαιοποιήσει» τον θάνατο του Σινουάρ «εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τερματίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αλλά καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πλαισιώνει τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς ως μια σημαντική ευκαιρία για να τερματιστεί ο εξαντλητικός πόλεμος, ένας περιφερειακός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες δήλωσε ότι είναι πιθανό να έχει «ελάχιστη επίδραση» στις διαπραγματεύσεις.

«Η Χαμάς είναι γνωστό ότι είναι πολύ προσαρμοστική όταν χάνει ηγέτες», δήλωσε η πηγή. «Η παραδοχή μας μαζί τους είναι ότι η επιχείρηση συνεχίζεται ως συνήθως».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments