Γεωπολιτικά

Τι είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύνοδο κορυφής των Brics

Τι είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύνοδο κορυφής των Brics

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Από τον ιστότοπο kremlin.ru αντλήσαμε την παρακάτω συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος Πούτιν μετά την λήξη των εργασιών της 16ης συνόδου Κορυφής των BRICS.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Καζάν της Δημοκρατίας του Tatarstan. Έλαβαν μέρος 35 χώρες και 6 Διεθνείς Οργανισμοί.

Κατά τους διοργανωτές σημείωσε μεγάλη επιτυχία, γεγονός που μένει να αποδειχθεί στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Να αξιολογήσουμε, όμως, το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το γεγονός ότι πλέον με τους BRICS ασχολούνται οι ανά τον κόσμο «Δεξαμενές Σκέψης»-Ινστιτούτα και επιστημονικά Ιδρύματα-ΜΜΕ κύρους και άλλα με παγκόσμια εμβέλεια, αλλά κυρίως παραβρέθηκαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες και σχεδόν το 20% των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Προσωπικά επιμένω σε κάτι που συνοδεύει τους  BRICS και επιβεβαιώθηκε στην σύνοδό τους στο Καζάν:

Εάν ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου εντός των BRICS αποτελεί τον σκελετό της ομάδας και το εμπόριο και οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν τον μυϊκό ιστό, η κοινωνική αλληλεπίδραση σε πολλαπλές μορφές σε διάφορα επίπεδα μπορεί να θεωρηθεί ως το αίμα στο σώμα των BRICS.

Είναι και η ανθρωποκεντρική τους θεώρηση, είναι και ο αξιακός τους κώδικας που αποδέχεται την πολιτισμική ποικιλομορφία εκάστου, κάτι που στην Δύση είναι πλέον είδος εν ανεπαρκεία. Παρατίθεται μέρος της συνέντευξης του προέδρου Πούτιν, ο οποίος μάλλον δεν αισθανόταν ιδιαίτερα απομονωμένος ή πιεσμένος από τις «κυρώσεις» των ΗΠΑ και πολιτικών τους υπαλλήλων που «στελεχώνουν» κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών Κρατών και όργανα της ΕΕ.

     

Κυρίες και κύριοι,

Η 16η Σύνοδος Κορυφής των BRICS μόλις ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Σηματοδότησε το αποκορύφωμα της ρωσικής προεδρίας της ομάδας και ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα στο παγκόσμιο πολιτικό ημερολόγιο.

Έχω δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ρωσία έχει προσεγγίσει την προεδρία των BRICS με πλήρη ευθύνη. Πάνω από 200 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε δεκατρείς ρωσικές πόλεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες υπουργικές ανά τομέα συναντήσεις  παράλληλα με διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και το Business Forum. Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν και οι αθλητικοί αγώνες.

Φέτος, λειτουργήσαμε με της νέα διευρυμένη μορφή και η Ρωσία ως πρόεδρος του ομίλου έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι νέα έθνη θα ενταχθούν στην οικογένειά μας γρήγορα και απρόσκοπτα. Κατά την άποψή μου, επιτύχαμε σε αυτή την προσπάθεια.

Οι νέες χώρες έχουν γίνει συμμέτοχοι και κατανοούν ότι είναι εφικτό να εργαστούν για να επιτευχθούν αποτελέσματα στο πλαίσιο των BRICS. Έχουν καταλάβει ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η υποχρεωτική εξέταση των συμφερόντων του άλλου. Μπορώ να δηλώσω με ικανοποίηση ότι όλοι τους συμμετείχαν ενεργά σε φόρουμ εργασίας και προέβαλαν χρήσιμες και πολλά υποσχόμενες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του Καζάν, συμμετείχαν σε αυτήν αντιπροσωπείες από 35 χώρες και έξι διεθνείς οργανισμούς, όπως ήδη γνωρίζετε. Μια τέτοια ευρεία εκπροσώπηση υπογραμμίζει ξεκάθαρα το κύρος και τον ρόλο των BRICS, καθώς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για συνεργασία μαζί μας από κράτη που ακολουθούν οικεία βουλήσει αφού είναι πραγματικά ανεξάρτητες και κυρίαρχες πολιτικά.

Κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει τη δική της πορεία ανάπτυξης, ξεχωριστά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτισμική ποικιλομορφία και ο μοναδικός συνδυασμός εθνικών παραδόσεων αποτελούν τη βάση της δύναμης και των τεράστιων δυνατοτήτων συνεργασίας όχι μόνο εντός των BRICS αλλά και εντός του ευρύτερου κύκλου των ομοϊδεατών κρατών που μοιράζονται τους στόχους και τις αρχές της ομάδας.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ήταν αρκετά εκτεταμένη. Οι χώρες BRICS έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε στενό και διευρυμένο σχήμα για να συζητήσουν πιεστικά ζητήματα των δραστηριοτήτων του ομίλου και τις προοπτικές επέκτασης των συνεργασιών σε τρεις κύριους τομείς:

  • πολιτική και ασφάλεια,
  • εμπόριο και επενδύσεις και
  • πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές.

Ακολουθώντας την παράδοση, πραγματοποιήθηκε επίσης μια συνάντηση σε μορφή BRICS Plus/Outreach. Αυτή η μορφή έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό και παρέχει την ευκαιρία για άμεσο και ανοιχτό διάλογο μεταξύ των κρατών BRICS και των φίλων και εταίρων μας από τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή. Η Ρωσία, ως η εφετινή πρόεδρος των BRICS, κάλεσε ηγέτες από τις χώρες της ΚΑΚ και αντιπροσωπείες από πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και επικεφαλής  οργάνων ορισμένων διεθνών οργανισμών να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνάντηση.

Ανταλλάξαμε απόψεις για βασικά διεθνή ζητήματα με επίκεντρο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Διερευνήσαμε επίσης προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κρατών BRICS και χωρών από τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή προς το συμφέρον της αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι συνεδρίες και οι εκδηλώσεις που μόλις ανέφερα πραγματοποιήθηκαν σε μια παραδοσιακά επιχειρηματική και ανοιχτή ατμόσφαιρα που ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση που συνηθίζεται για τους BRICS. Αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση της κοινής εργασίας μας επέτρεψε να διεξάγουμε μια εις βάθος συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια τριών ημερών.

Η δήλωση του Καζάν, η οποία συνόψισε τις συζητήσεις, εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής. Πρόκειται για ένα περιεκτικό εννοιολογικό έγγραφο με θετική προοπτική ατζέντα. Είναι σημαντικό ότι επιβεβαιώνει τη δέσμευση όλων των χωρών των BRICS για την οικοδόμηση μιας πιο δημοκρατικής, χωρίς αποκλεισμούς και βεβαίως πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπογραμμίζει επίσης τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε στην πρακτική της επιβολής παράνομων κυρώσεων και στις προσπάθειες διάβρωσης των παραδοσιακών ηθικών αξιών.

Οι χώρες BRICS έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν τις εταιρικές σχέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διατραπεζική επικοινωνία και να εργαζόμαστε για τη δημιουργία μηχανισμών για πληρωμές σε εθνικά νομίσματα που είναι απρόσβλητοι από εξωτερικούς κινδύνους.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήσαμε επίσης εκτενώς πιθανές κοινές προσπάθειες για περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στα κράτη BRICS και στις χώρες του παγκόσμιου Νότου και Ανατολής. Θα συμμετάσχουμε, μεταξύ άλλων, με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με επικεφαλής την Πρόεδρό της Ντίλμα Ρούσεφ.

Η Ρωσία πρότεινε την παράταση της προεδρίας της Βραζιλίας και της προεδρίας της Ντίλμα Ρούσεφ σε αυτήν την τράπεζα, καθώς η Βραζιλία προεδρεύει της G20 φέτος και το επόμενο έτος θα αναλάβει την προεδρία των BRICS. Ας το αντιμετωπίσουμε, έχοντας κατά νου την κατάσταση γύρω από τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τους θεσμούς που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσονται περαιτέρω να αποφύγουν τις προκλήσεις που αφορούν ειδικά τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις μόνοι μας.

Υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές για την ενίσχυση της τομεακής συνεργασίας και την υλοποίηση νέων έργων στη βιομηχανία, την ενέργεια, τα logistics, την υψηλή τεχνολογία και πολλούς άλλους βασικούς τομείς. Φυσικά, υπάρχει επίσης δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των εθνών μας στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και του αθλητισμού, καθώς και μέσω των οργανώσεων της νεολαίας και των πολιτών.

Στο Καζάν, επιβεβαιώσαμε ότι οι BRICS δεν είναι μια κλειστή μορφή. Είναι ανοιχτοί σε όλους όσους μοιράζονται τις αξίες BRICS. Τα μέλη της ομάδας είναι έτοιμα να εργαστούν για τον εντοπισμό κοινών λύσεων χωρίς εξωτερικές επιβολές ή προσπάθειες επιβολής στενών προσεγγίσεων σε κανέναν. Οι BRICS είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση στον κόσμο για μια τέτοια συνεργασία. Ως εκ τούτου, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της πιθανής επέκτασης των BRICS μέσω της δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας – αυτής των κρατών εταίρων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι αρχηγοί και τα μέλη των αντιπροσωπειών πραγματοποίησαν πολυάριθμες άτυπες αλληλεπιδράσεις. Πραγματοποιήθηκαν πολλές διμερείς συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις. Η αντιπροσωπεία μας προσπάθησε να συναντηθεί με ηγέτες της πλειοψηφίας των συμμετεχουσών χωρών.

Κυρίες και κύριοι,

Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά σε όλους τους συναδέλφους μου, που ταξίδεψαν στο Καζάν, για τη συμβολή τους στις συλλογικές μας προσπάθειες. Πρέπει να τονίσω ότι η συμβολή τους ήταν αρκετά σημαντική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μας, αισθανθήκαμε τη σθεναρή υποστήριξη των εταίρων μας. Αυτό είναι κρίσιμο, ιδίως καθώς δεν σταματά με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές κοινές επιχειρήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους. Όπως έχω δηλώσει προηγουμένως, τον επόμενο χρόνο θα περάσουμε τη σκυτάλη της προεδρίας στη Βραζιλία. Φυσικά, θα παράσχουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια στους Βραζιλιάνους φίλους μας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους των BRICS για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτό το πλαίσιο.

Επιπλέον, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την ηγεσία του Ταταρστάν και το Γραφείο του Δημάρχου του Καζάν για τη φιλοξενία και τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την κοινή μας δουλειά.

Θέλω επίσης να ζητήσω συγγνώμη από τους κατοίκους του Καζάν για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να έχουν, όπως η κίνηση αυτοκινητοπομπών και το κλείσιμο ορισμένων αυτοκινητοδρόμων. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω ότι αυτές οι αναταραχές δεν ήταν μάταιες. Σας είμαι ευγνώμων που δημιουργήσατε τόσο ευνοϊκές συνθήκες για τη δουλειά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη εκ των προτέρων, αλλά δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε μακροχρόνιες συζητήσεις μαζί σας, καθώς έχω πολλές ακόμη διμερείς συναντήσεις, περίπου επτά, και δεν μπορώ να κρατήσω τους συναδέλφους μου σε αναμονή. Ωστόσο, εάν υπάρχουν ερωτήσεις, μη διστάσετε να ρωτήσετε.

Ερώτηση: Anton Vernitsky, Channel One.

Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσατε να μοιραστείτε τις λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών BRICS; Συζητήθηκε μια κοινή επενδυτική πλατφόρμα; Αναφέρθηκε η δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, μιας εναλλακτικής στο δίκτυο πληρωμών SWIFT;

Σας ευχαριστώ.

Vladimir Putin:

Μιλώντας για το SWIFT ή εναλλακτικές λύσεις σε αυτό, δεν δημιουργούμε εναλλακτικές σε τίποτα, αλλά οι διακανονισμοί είναι, πράγματι, ένα κρίσιμο ζήτημα, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα εθνικά μας νομίσματα, το οποίο είναι γνωστό γεγονός.

Όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών, χρησιμοποιούμε το ρωσικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που δημιουργήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Άλλες χώρες BRICS έχουν επίσης τα δικά τους συστήματα, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιήσουμε, ήδη χρησιμοποιούμε και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε.

Ωστόσο, δεν εφευρίσκουμε ξεχωριστό κοινό σύστημα, αφού τα πάμε καλά με αυτά που έχουμε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να λάβουμε έγκαιρες διοικητικές αποφάσεις, τις οποίες συζητήσαμε και με τους συναδέλφους μας, και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.

Ερώτηση: Καλησπέρα.

Ilya Yezhov, RIA Novosti.

Κύριε Πρόεδρε, το φόρουμ του Καζάν ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής για τους BRICS όχι ως πενταμελής ομάδα αλλά ως ομάδα με ευρύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση. Οι συζητήσεις για την επέκτασή του βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συνάδελφοί σας, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού, ήταν ξεκάθαροι σχετικά με την προθυμία τους να συνεργαστούν πιο στενά με τους BRICS. Η μορφή της χώρας εταίρου BRICS έχει επίσης διερευνηθεί.

Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μοιραστείτε πώς πάει αυτή η δουλειά και ποιο είναι το βασικό μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής του Καζάν σχετικά με την περαιτέρω επέκταση των BRICS;

Σας ευχαριστώ.

Vladimir Putin:

Πράγματι, ανέφερα νωρίτερα ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα. Τριάντα πέντε χώρες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στο Καζάν και συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας ότι θα εγκρίνουμε έναν κατάλογο χωρών εταίρων κατά την πρώτη φάση της πιθανής επέκτασης. Αυτή η λίστα έχει συμφωνηθεί.

Ορισμένες χώρες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα υπέβαλαν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους για πλήρη συμμετοχή στις εργασίες της ομάδας BRICS.

Τα επόμενα βήματά μας θα είναι τα εξής: θα στείλουμε προσκλήσεις και προτάσεις σε μελλοντικές χώρες εταίρους για να συμμετάσχουν στο έργο μας με αυτή την ιδιότητα και, μόλις λάβουμε θετικές απαντήσεις, θα ανακοινώσουμε τις χώρες σε αυτόν τον κατάλογο. Θα ήταν ακατάλληλο να το κάνουμε πριν λάβουμε τις απαντήσεις τους, παρόλο που όλες αυτές οι χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα στο παρελθόν.

Ερώτηση: Καλησπέρα.

Viktor Sineok, MIC Izvestia.

Είναι γνωστό ότι το θέμα της διένεξης στην Ουκρανία τέθηκε κατά τις πολυάριθμες διμερείς σας συναντήσεις. Θα μπορούσατε παρακαλώ να διευκρινίσετε το πλαίσιο στο οποίο συζητήσατε τις εξελίξεις εντός της ζώνης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης; Κατά τη γνώμη σας, πώς αντιλαμβάνονται αυτή τη σύγκρουση οι εταίροι με τους οποίους είχατε συζητήσεις και εξέφρασαν κάποια υποστήριξη στη χώρα μας;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Όλα τα μέρη τάσσονται υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση με ειρηνικά μέσα. Ίσως γνωρίζετε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Βραζιλία υπέβαλαν μια πρωτοβουλία στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη. Πολλά κράτη BRICS υποστηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες και εμείς, με τη σειρά μας, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εταίρους μας για την προσοχή τους σε αυτή τη σύγκρουση και την επιδίωξη μεθόδων επίλυσής της.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, Keir Simmons από το NBC News.

Κύριε Πρόεδρε, οι δορυφορικές εικόνες λέγεται ότι δείχνουν ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας βρίσκονται εδώ, στη Ρωσία. Τι κάνουν εδώ και δεν θα ήταν μια τεράστια κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Και, κύριε Πρόεδρε, απέχουμε εβδομάδες από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η Ρωσία κατηγορείται και πάλι για παρέμβαση και ότι είχατε ιδιωτικές συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο [Ντόναλντ] Τραμπ. Έχετε μιλήσει μαζί του; Και τι λέγατε;

Vladimir Putin:

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο πρώτο μέρος της ερώτησής σας.

Οι εικόνες είναι σοβαρή υπόθεση. Εάν υπάρχουν εικόνες, υποδεικνύουν κάτι.Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν ήταν οι ενέργειες της Ρωσίας που επιτάχυναν την κλιμάκωση στην Ουκρανία, αλλά το πραξικόπημα του 2014, που υποστηρίχθηκε κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκαλύφθηκε μάλιστα δημόσια πόση οικονομική υποστήριξη διέθεσε η τότε αμερικανική κυβέρνηση για την προετοιμασία και την ενορχήστρωση αυτού του πραξικοπήματος. Δεν είναι αυτός ένας δρόμος κλιμάκωσης;

Στη συνέχεια, παραπλανηθήκαμε για οκτώ χρόνια με διαβεβαιώσεις ότι όλοι επιδίωκαν να επιλύσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα, ειδικά μέσω των Συμφωνιών του Μινσκ. Αργότερα, και είμαι βέβαιος ότι το έχετε ακούσει επίσης, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι μας εξαπατούσαν, καθώς είχαν χρησιμοποιήσει εκείνη τη στιγμή για να εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό. Δεν είναι έτσι τα πράγματα; Είναι πράγματι.

Περαιτέρω βήματα προς την κλιμάκωση περιελάμβαναν τις δυτικές χώρες να εξοπλίζουν ενεργά το καθεστώς του Κιέβου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οδήγησε στην άμεση εμπλοκή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση. Γνωρίζουμε τις ενέργειες που αναλαμβάνονται και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται όταν αναπτύσσονται μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ είναι, και πώς διεξάγουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές, όχι μισθοφόρους, αλλά στρατιωτικούς. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη σύγχρονων όπλων υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων όπως ATACMS, Storm Shadow κ.λπ. Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπορούν να εκτελέσουν αυτές τις επιχειρήσεις χωρίς διαστημική αναγνώριση, ένδειξη στόχων και δυτικό λογισμικό – που απαιτεί την άμεση εμπλοκή αξιωματικών από χώρες του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ίσως γνωρίζετε ότι η Συνθήκη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση επικυρώθηκε, πιστεύω, μόλις σήμερα. Έχει το άρθρο 4 και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε το γεγονός ότι η ηγεσία της ΛΔΚ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτό το άρθρο. Πρώτον, πρέπει να κάνουμε συνομιλίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 4. Ωστόσο, θα είμαστε σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες φίλους μας για να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρωσικός στρατός ενεργεί με σιγουριά σε όλα τα μέτωπα, γεγονός που είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο. Προχωρά σε όλα τα τμήματα της πρώτης γραμμής. Ενεργές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στην κατεύθυνση του Κουρσκ. Ένα τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ, περίπου 2.000 στρατιώτες, έχει αποκλειστεί και περικυκλωθεί. Γίνονται προσπάθειες να απελευθερωθεί αυτή η ομάδα από έξω και από μέσα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ανεπιτυχείς. Ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση για την εξάλειψη αυτής της ομάδας.

Όσον αφορά τις επαφές με τον κ. Τραμπ, αυτό το θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο εδώ και χρόνια. Κάποια στιγμή, ο Τραμπ και η Ρωσία κατηγορήθηκαν ότι συνδέονται. Ωστόσο, μετά από έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Κογκρέσου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν απόλυτη ανοησία και ότι δεν συνέβη ποτέ τίποτα τέτοιο. Δεν υπήρχαν επαφές τότε και δεν υπάρχουν τώρα.

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ μετά τις εκλογές εξαρτώνται πρωτίστως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στην οικοδόμηση κανονικών σχέσεων με τη Ρωσία, θα κάνουμε το ίδιο. Αν όχι, ας είναι. Αυτό εξαρτάται από τη μελλοντική διοίκηση.

Ερώτηση: Καλησπέρα.

Pavel Zarubin, τηλεοπτικό κανάλι Rossiya.

Μπορώ να ρωτήσω για συνομιλίες σας με τον κ. Τραμπ; Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, τώρα υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι σε μια από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του μαζί σας, υποτίθεται ότι απείλησε να χτυπήσει το κέντρο της Μόσχας. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό;

Επιπλέον, είναι δυνατόν να σας απειλήσει καθόλου; Οι απειλές σας επηρεάζουν; Πώς αντιλαμβάνεστε το γεγονός ότι, στο σημερινό τοπίο της πολιτικής υψηλού επιπέδου, οι συνομιλίες μεταξύ ηγετών εκτίθενται όλο και περισσότερο στον δημόσιο τομέα, εάν αυτή η ιστορία είναι αληθινή;

Επιπλέον, αν μου επιτρέπεται, μια ερώτηση σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS: αισθάνεστε αυτή τη στιγμή απομονωμένος; Μήπως σας λείπει η ενασχόληση με τους δυτικούς ομολόγους σας;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, για το αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν απειλές. Λοιπόν, μπορείς να απειλήσεις οποιονδήποτε. Ωστόσο, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό να απειλήσει τη Ρωσία, καθώς απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας. Δεν θυμάμαι να είχα μια τέτοια συνομιλία με τον κ. Τραμπ. Αυτή είναι αναμφίβολα μια πολύ έντονη φάση της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνιστούσα να μην λαμβάνετε υπερβολικά σοβαρά υπόψη δηλώσεις αυτού του είδους. Ωστόσο, αυτό που εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Τραμπ, το οποίο άκουσα, είναι η επιθυμία του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Νομίζω ότι είναι ειλικρινής σε αυτό. Δηλώσεις αυτού του είδους, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες από εμάς.

Ξέρετε, λαμβάνουμε διάφορα μηνύματα από τους δυτικούς εταίρους μας σχετικά με πιθανές επαφές. Δεν έχουμε απομονωθεί από τέτοιες δεσμεύσεις. Όταν φέρεται ότι αρνούμαστε, ή αρνούμαι, να συμμετάσχουμε σε συνομιλίες ή να διατηρήσουμε επαφές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων ηγετών, πρέπει να διευκρινίσω ότι αυτό είναι αναληθές. Δεν αρνούμαστε, δεν αρνηθήκαμε ποτέ και δεν αρνούμαστε τώρα. Αν κάποιος επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις μαζί μας, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, αν και δεν επιβάλλουμε τον εαυτό μας στους άλλους.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, συνεχίζουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε κανονικά και η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι, η ανάπτυξή μας ήταν μεταξύ 3,4 και 3,6 τοις εκατό. φέτος, προβλέπεται να είναι γύρω στο 4% ή ίσως στο 3,9%. Εν τω μεταξύ, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ανάπτυξη, που υπολογίζεται σε περίπου 3,1 έως 3,2 τοις εκατό, κάτι που δεν είναι κακό. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελλειμμάτων σε τρεις κύριους τομείς: έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου, έλλειμμα πληρωμών και τεράστιο χρέος, το οποίο, πιστεύω, ανέρχεται σε 34 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αντιμετωπίζουμε, επίσης, προκλήσεις, αλλά είναι προτιμότερο να απέχουμε από διαφωνίες ή συγκρούσεις και αντ’ αυτού να επικεντρωθούμε στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων συλλογικά. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο πλαίσιο των BRICS.

Ερώτηση (μεταφρασμένη): Σας ευχαριστώ πολύ.

Ένας δημοσιογράφος από Καμερούν .

Κύριε Πρόεδρε,

Η ομάδα μας μόλις επέστρεψε από το Donbass. Φτιάχνουμε ένα ντοκιμαντέρ για να δείξουμε πώς είναι πραγματικά τα πράγματα στο Donbass και να πούμε σε όλους τι σημαίνει για την Αφρική.

Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλές αφρικανικές χώρες έχουν πέσει θύματα της τρομοκρατίας και άλλων αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τη Ρωσία να βοηθά την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες χώρες του Σαχέλ. Πριν από τη συμμετοχή της Ρωσίας, άλλες χώρες ήταν παρούσες εκεί, αλλά μόνο αφού είχε έρθει η Ρωσία, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε πολλές από αυτές τις χώρες. Επομένως, η ερώτησή μου είναι: δεν είναι καιρός για τη Ρωσία να εμβαθύνει αυτό το είδος εταιρικής σχέσης με τα αφρικανικά κράτη όχι μόνο στη στρατιωτική σφαίρα, αλλά και σε άλλους τομείς;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτό είναι το σημείο της συνεργασίας μας με τις χώρες εταίρους των BRICS. Η δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας στο πλαίσιο των BRICS είναι ακριβώς ο στόχος των προσπαθειών μας.

Πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον –μόλις μίλησα με τους συναδέλφους μου στο τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής– οι ειδικοί μας προτείνουν ότι οι οικονομίες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και άλλες θα αναπτυχθούν με σταθερό και θετικό ρυθμό. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου η ανάπτυξη θα προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτές είναι κυρίως χώρες της Νότιας Ασίας και της Αφρικής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εμείς, στο πλαίσιο των BRICS, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της δημιουργίας μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας με χρήση των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα μπορούσε –όπως παραδόξως είναι εφικτός στόχος– να είναι μη πληθωριστικό και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις σε αποτελεσματικά και γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Αφρική.

Γιατί το πιστεύουμε; Πιστεύω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.

Πρώτον, αυτές οι χώρες παρουσιάζουν σημαντική πληθυσμιακή αύξηση. Στην Αφρική… Χθες, μίλησα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας. Έχουν ετήσια αύξηση πληθυσμού δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει δέκα εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην Ινδία κάθε χρόνο. Η Αφρική αναπτύσσεται επίσης ραγδαία.

Δεύτερον, αυτές οι περιοχές του κόσμου είναι λιγότερο αστικοποιημένες, αλλά η αστικοποίηση σίγουρα θα αυξηθεί και τόσο οι άνθρωποι όσο και οι χώρες θα προσπαθήσουν να φτάσουν το βιοτικό επίπεδο σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Όλα αυτά, και κάποιοι άλλοι παράγοντες, δείχνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης… Ναι, και η συσσώρευση κεφαλαίου θα συμβεί επίσης, και ήδη συμβαίνει. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτές τις περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Εμείς, στους BRICS, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα BRICS προκειμένου να αναπτύξουμε μηχανισμούς για αποτελεσματικές και αξιόπιστες επενδύσεις σε αυτές τις χώρες. Πιστεύω ότι αυτό θα ωφελήσει όλους, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών και των δικαιούχων χωρών. Θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και θα διασφαλίζουν την απόδοση της επένδυσης.

Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε εργαλεία που να είναι απρόσβλητα από εξωτερικούς κινδύνους, ιδίως αυτούς πολιτικού χαρακτήρα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε.

Σας ευχαριστώ. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική ερώτηση.

Πηγή: Militaire, Δ. Σκουτερης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments