Διεθνή

Bloomberg: Πώς η σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν διαμορφώνει τη Μέση Ανατολή

Bloomberg: Πώς η σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν διαμορφώνει τη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A missile is launched during a military exercise in Isfahan, Iran, October 28, 2023. Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS/File Photo

Το πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί στο μέγιστο βαθμό.

Μετά τα πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν απάντησε το Ισραήλ στις επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου. Μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων σε τρία κύματα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες την Τεχεράνη. Το πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί στο μέγιστο βαθμό.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν διαμορφώνει τη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες. Από τις πολλές συγκρούσεις που έχουν αναστατώσει την περιοχή, η δική τους ήταν επί μακρόν μια από τις πιο εκρηκτικές. Οι δύο τους έχουν επιτεθεί ο ένας στον άλλον – κυρίως αθόρυβα και, στην περίπτωση του Ιράν, συχνά μέσω αντιπροσώπων – αποφεύγοντας την κλιμάκωση σε άμεσο πόλεμο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg η σύγκρουση εισήλθε σε μια νέα επικίνδυνη φάση με το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, την οποία υποστηρίζει το Ιράν. Αυτός ο αγώνας έχει προσελκύσει και άλλες μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και το ίδιο το Ιράν. Οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, ενώ επισκεπτόταν το Ιράν, πιθανότατα από το Ισραήλ.

Γιατί το Ισραήλ και το Ιράν είναι εχθροί;

Το Ισραήλ και το Ιράν ήταν σύμμαχοι ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου μονάρχη του Ιράν, του Σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, αλλά η φιλία τους έληξε απότομα με την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979. Οι νέοι ηγέτες της χώρας υιοθέτησαν μια ισχυρή αντι-ισραηλινή στάση, καταδικάζοντας το εβραϊκό κράτος ως ιμπεριαλιστική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει υποστηρίξει ομάδες που πολεμούν τακτικά το Ισραήλ, ιδίως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους αντάρτες Χούθι, τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Το Ισραήλ θεωρεί ότι η δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αποτελεί απειλή για την ύπαρξή του και πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μια εκστρατεία σαμποτάζ κατά του ατομικού προγράμματος της χώρας. Οι ηγέτες του Ιράν λένε ότι δεν έχουν καμία φιλοδοξία να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα. Οι Ισραηλινοί εμμένουν όμως σε μια κρύπτη εγγράφων που οι πράκτορές τους των μυστικών υπηρεσιών έβγαλαν κρυφά από το Ιράν το 2018 και υποδηλώνει το αντίθετο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί ότι αν το Ιράν έφτανε στα πρόθυρα της οπλικής ικανότητας, θα επιτίθονταν στο πυρηνικό του πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την αεροπορική δύναμη, όπως έκαναν στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments