Διεθνή

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά αλλά με περιορισμένο τρόπο

Το Ισραήλ έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό του Ιράν σε μια επίθεση αντιποίνων που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ακριβή».

Το Ιράν από την πλευρά του δήλωσε ότι χτυπήθηκαν τρεις εγκαταστάσεις και ότι προκλήθηκαν «περιορισμένες ζημιές».

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν νωρίς το Σάββατο, λέγοντας ότι το χτύπημα αυτό αποτελεί απάντηση στις «επί μήνες συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος του Ιράν κατά του κράτους του Ισραήλ».

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά τα πλήγματα της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα. Το Kan, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, δήλωσε ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι έπληξε εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και αεροπορικούς στόχους σε διάφορες περιοχές εντός του Ιράν. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις «στοχευμένες» αεροπορικές επιθέσεις και ότι τα αεροπλάνα του επέστρεψαν με ασφάλεια στην πατρίδα τους.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν τρία κύματα επιθέσεων. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε μετά τις αεροπορικές επιδρομές: «Εάν το καθεστώς στο Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε».

Οπως μεταδίδει ο Guardian, τουλάχιστον επτά εκρήξεις σημειώθηκαν στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα Τεχεράνη και το κοντινό Καράτζ, καθώς και την πόλη Μασχάντ λίγο μετά τις 2.30 π.μ. τοπική ώρα, το Σάββατο.

Το Ιράν δήλωσε ότι το σύστημα αεράμυνάς του αντιμετώπισε με επιτυχία τις επιθέσεις του Ισραήλ κάνοντας λόγο για «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες τοποθεσίες. Ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρθηκε σε μελλοντική «ανάλογη αντίδραση», δηλαδή αντίποινα, για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν «εκτεταμένα», «ακριβή» και εναντίον στρατιωτικών στόχων σε όλο το Ιράν, προκειμένου να αποτραπεί μελλοντική επιθετικότητα της Τεχεράνης. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η επιχείρηση αποτελεί τον «τερματισμό της ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν» και ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios ανέφερε, πάντως, ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά, αλλά με περιορισμένο τρόπο.

Νωρίτερα, το Ιράν και το Ιράκ ανέστειλαν για λίγο χρονικό διάστημα όλες τις πτήσεις μετά τα ισραηλινά πλήγματα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης φάνηκε αρχικά να υποβαθμίζουν τις αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας ότι το αεροδρόμιο της Τεχεράνης λειτουργούσε κανονικά. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ακούστηκαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Πλήγματα στη Συρία

Στη Συρία το πρακτορείο SANA μετέδωσε σήμερα ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον «στρατιωτικών θέσεων» στο συριακό έδαφος από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Περίπου στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με ομοβροντία ρουκετών», οι οποίες εκτοξεύθηκαν από «τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο” εναντίον «στρατιωτικών θέσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα» της Συρίας, διευκρίνισε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το SANA.

«Η αντιαεροπορική μας άμυνα αντιμετώπισε τους πυραύλους του εχθρού και κατέρριψε κάποιους», διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση τυχόν επιπτώσεων «της επίθεσης».

«Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα» σε πολλές επαρχίες της χώρας, κυρίως στη Χομς, τη Δαμασκό και τα περίχωρά της, προκειμένου «να προσπαθήσει να στοχοθετήσει τα ισραηλινά αεροσκάφη που διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της Συρίας», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του το Ιράκ ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας σε όλα τα αεροδρόμιά του μέχρι νεοτέρας λόγω «των περιφερειακών εντάσεων».

Στο μεταξύ η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένας συνασπισμός ένοπλων ιρακινών ομάδων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, ανέλαβε σήμερα τα ξημερώματα την ευθύνη για επίθεση με drone εναντίον «στρατιωτικού στόχου» στο βόρειο Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments