ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γαστρεντερολόγοι εξηγούν: Ποια είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά

Γαστρεντερολόγοι εξηγούν: Ποια είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Τα τεχνητά γλυκαντικά, το αλκοόλ και το άφθονο νερό, είναι μερικά από εκείνα που πρέπει να προσέχουμε για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος

Εξαιρετικά διαδεδομένες είναι οι πεπτικές παθήσεις στον σύγχρονο πληθυσμό: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, παλινδρόμηση οξέος, χρόνια δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αιμορροΐδες, είναι μερικές από αυτές.

Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος αυτή τη στιγμή, ορισμένες συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το έντερο σας παραμένει στην καλύτερη λειτουργία. Πέντε γαστρεντερολόγοι μίλησαν στο περιοδικό Time και προσφέρουν τις συμβουλές τους για το τι θα πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού μας.

1. Να τρώμε τις σωστές τροφές, τη σωστή στιγμή

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφώνησαν: Το Νο. 1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την υγεία του εντέρου σας είναι να τρώτε τις σωστές τροφές. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία καλής βακτηριακής χλωρίδας στο έντερο, λέει ο Δρ Harpreet Pall, παιδογαστρεντερολόγος και πρόεδρος της παιδιατρικής στο Hackensack Meridian School of Medicine.

«Τα έντερα περιέχουν δισεκατομμύρια βακτήρια», λέει ο Pall. «Υπάρχουν καλά βακτήρια και όχι και τόσο καλά βακτήρια, και η διασφάλιση ότι έχουμε τους σωστούς τύπους καλών βακτηρίων που προάγουν την υγεία του εντέρου είναι πραγματικά, πολύ σημαντική».

2. Να ελέγχουμε τυχόν αλλαγές στο έντερο

Μία από τις κορυφαίες συμβουλές για το έντερό μας είναι να προσέχουμε τις καθημερινές συνήθειες του εντέρου μας, καθώς προσφέρουν πληροφορίες για τη συνολική υγεία μας. «Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε ορισμένα συμπτώματα ή ορισμένα χαρακτηριστικά των κοπράνων», λέει ο Δρ. Justin Field, επίκουρος κλινικός καθηγητής ιατρικής στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Περιστασιακά χαλαρά κόπρανα και διάρροια συμβαίνουν σε όλους μας κατά καιρούς, «αλλά αν αρχίσει να εμφανίζεται πιο συχνά —περισσότερες από δύο ημέρες στη σειρά—ή αν φαίνεται να επιστρέφει συνέχεια», αυτό είναι μια «κόκκινη σημαία» λέει ο ίδιος. Συμπτώματα όπως το αίμα στα κόπρανα, η κίνηση του εντέρου τη νύχτα που σας ξυπνά, τα χαλαρά κόπρανα που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες και η απώλεια βάρους μαζί με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί επίσης να είναι σημάδια όπως κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, εντερικές λοιμώξεις ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, λέει ο Field.

3. Να ασκούμαστε

Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου, ειδικά για όσους έχουν δυσκοιλιότητα, λέει η Δρ Reezwana Chowdhury, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Η άσκηση κάνει θαύματα για το έντερο», λέει ο Chowdhury, ο οποίος είναι επίσης ειδικός στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. «Λέω στους ασθενείς μου: όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερο κινείται το έντερό σας».

Η Chowdhury συνιστά 30 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά λέει ότι ακόμη και δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως μια καθημερινή βόλτα 30 λεπτών στη γειτονιά, μπορεί να είναι ευεργετικές. Το κλειδί είναι να μετακινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δύναμη της κίνησης», λέει.

4. Να πίνουμε αρκετό νερό και να αποφεύγουμε τα τεχνητά γλυκαντικά

Η Δρ Rachel Schiesser, γαστρεντερολόγος στο Houston Methodist Hospital, λέει ότι η αγαπημένη της συμβουλή είναι να πίνουμε αρκετό νερό κάθε μέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πίνουν περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα, λέει. «Τα συστήματα του οργανισμού μας αποτελούνται κυρίως από νερό και χωρίς αρκετό νερό, οι άνθρωποι δεν έχουν καλή πέψη», λέει.

Η Schiesser προσθέτει ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου. Εάν χρειάζεστε γλυκαντικό, επιλέξτε ένα φυσικό όπως το μέλι ή η στέβια.

5. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε το έντερο από δύο κοινές και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες: Το αλκοόλ και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη νατριούχος, λέει ο Δρ Benjamin Lebwohl. Γαστρεντερολόγος και καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα μειονεκτήματα της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του ήπατος, λέει ο Lebwohl. «Αλλά το αλκοόλ είναι επίσης άμεσος ερεθιστικός παράγοντας για το στομάχι και την εντερική οδό», λέει. «Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους – μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ – να έχουν στομαχόπονο και πρόβλημα στα έντερα, ακόμα κι αν η πρόσληψη υπολείπεται της υπερφαγίας που οδηγεί σε ναυτία και έμετο».

Πραγματικά δεν υπάρχει «υγιεινή» ποσότητα αλκοόλ, λέει ο Lebwohl, αλλά «είναι σημαντικό να προσέχετε την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ… σίγουρα μετά το δεύτερο ποτό είναι η στιγμή που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται τα γαστρεντερικά συμπτώματα». Λιγότερο γνωστές απειλές για την υγεία του εντέρου είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, λέει ο Lebwohl. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι αυτά τα φάρμακα είναι καλοήθη και ασφαλή επειδή διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά «προάγουν τη φλεγμονή στο στομάχι και τον εντερικό σωλήνα εάν χρησιμοποιούνται με φειδώ», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments