Μάριος Θεμιστοκλέους: Η αναμονή για χειρουργείο δεν θα ξεπερνά τους 4 μήνες
Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//«Έχουμε ήδη υπερκαλύψει τον στόχο του πρωθυπουργού για 10.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία», τόνισε προ ολίγου ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Έχουμε ήδη υπερκαλύψει τον στόχο του πρωθυπουργού για 10.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία», τόνισε προ ολίγου ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σε τηλεοπτική παρέμβασή του, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε, σε σχέση με τις αποκαλύψεις σε σχέση με τις υπερσυνταγογραφήσεις, ότι «είχαμε εντυπωσιακά στοιχεία από τους ελέγχους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες διερευνώνται. Οι υποθέσεις που ανακοινώθηκαν ήταν τρανταχτές και ακραίες περιπτώσεις παράνομων υπερσυνταγογραφήσεων. Δεν μπορεί κάποιος να γράφει μαζικά συνταγές στις 4πμ. Και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται. Για τους γιατρούς αυτούς λαμβάνονται διοικητικά μέτρα και περιμένουμε και τα πειθαρχικά μέτρα. Μιλάμε για ένα αστικό και ένα ποινικό μέρος. Η τεχνολογία βοηθάει στον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων. Έχουμε καταγεγραμμένα τα βήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι και μια δεκαετία πιο πίσω. Υπάρχει το σύστημα anti fraud που βρίσκει τις ακραίες περιπτώσεις και χτυπούν τα red flags. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες οι γιατροί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και πρέπει αυτές οι εξηγήσεις να είναι επαρκείς. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα πάρα πολλές περιπτώσεις και έτσι, να γράφει πολλές συνταγές. Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν πλέον μονιμότητα και γίνονται σε μια μόνιμη βάση και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν».
Αναφορικά με το πρόγραμμα κτηριακής ανακαίνισης των δημοσίων νοσοκομείων, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε: «Ανακαινίζουμε 157 κέντρα υγείας και τμήματα σε 96 νοσοκομεία. Κάποια έχουν ολοκληρωθεί, κάποια βρίσκονται στη διαδικασία των κατασκευαστικών εργασιών. Όλα αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Το κατασκευαστικό είναι ένας παράγοντας, που επηρεάζει τις λοιμώξεις. Αλλά οι λοιμώξεις επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων από τα νοσοκομεία και ο τρόπος απολύμανσης των χώρων. Θα ξεκινήσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, έτσι ώστε σε πάρα πολλά νοσοκομεία να έχουμε ενίσχυση με νοσηλευτές λοιμώξεων. Θα είναι νοσηλευτές, που θα έχουν ως μόνο αντικείμενο την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Όπου έχουμε βάλει το απαραίτητο προσωπικό, έχουν μειωθεί οι λοιμώξεις. Ο δείκτης των λοιμώξεων είναι ένας δείκτης ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε. Δέκα νοσοκομεία ακολουθούν το πρόγραμμα και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στις λοιμώξεις και αυτό επεκτείνεται πλέον με υπεύθυνο τον ΕΟΔΥ σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας. Καινούργια άτομα θα μπουν στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων».
Μιλώντας, στη συνέχεια, για το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «για πρώτη φορά γνωρίζουμε στη χώρα μας ποιοι και πόσο καιρό περιμένουν για χειρουργείο. Γνωρίζουμε πόση είναι η αναμονή στη χώρα και πόση είναι η αναμονή σε κάθε χειρουργείο. Ο απώτερος στόχος είναι να μην έχουμε αναμονή πάνω από τέσσερις μήνες, που είναι και το χρονικό όριο που έχουν θέσει και άλλες χώρες. Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερη αναμονή από εμάς, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία. Κάποιος που περιμένει περισσότερο από 12 μήνες δεν είναι εύλογο χρονικό διάστημα. Και εμείς θέλουμε να κινηθούμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ένα από τα επιτεύγματα του ΕΣΥ είναι ότι δεν έχουμε αναμονή στα ογκολογικά περιστατικά και στα βαριά περιστατικά».
Απαντώντας σε ερώτημα για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε άγονες περιοχές, ο υφυπουργός Υγείας είπε πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε προκηρύξει 300 θέσεις σε αυτές τις άγονες περιοχές. Είμαστε σε διαδικασία εξέλιξης αυτής της προκήρυξης. Πρόκειται κυρίως για παθολόγους. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αλλάξει πλήρως το πλαίσιο. Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αλλάξει οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα. Για τις χειρουργικές ειδικότητες έχουμε τα απογευματινά χειρουργεία. Έχουμε οριζόντια φορολόγηση των εφημεριών, πάγιο αίτημα του ιατρικού κλάδου. Και έχουμε αυξήσει τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Για παράδειγμα, ένας παθολόγος στην Κω ή στην Δράμα ελάμβανε 100 ευρώ το μήνα, τώρα παίρνει 600 ευρώ το μήνα. Είναι μια σημαντική αύξηση. Σε δέκα ημέρες, θα ξέρουμε τι έχουμε πετύχει, για να εξετάσουμε τη δρομολόγηση περισσότερων κινήτρων.
Και στους γιατρούς και τους νοσηλευτές έχουμε το περισσότερο προσωπικό που είχαμε ποτέ από την ίδρυση του ΕΣΥ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ελλείψεις, αλλά έχουμε το περισσότερο προσωπικό που είχαμε ποτέ. Έχουμε μια σημαντική αύξηση του προσωπικού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με πολύ σημαντικό αριθμό προσλήψεων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λένε ότι θέλουν μόνιμο προσωπικό, όχι επικουρικό προσωπικό. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι όλοι οι επικουρικοί να μεταπέσουν σε μόνιμο προσωπικό. Ανανεώνουμε συνεχώς τους επικουρικούς και βγαίνουν συνεχώς μόνιμες θέσεις. Πέρυσι βγάλαμε 6.500 θέσεις και φέτος θα βγάλουμε 4.000 θέσεις για το 2025. Άρα έχουμε υπερκαλύψει από νωρίς τον στόχο του πρωθυπουργού για 10.000 θέσεις μέσα σε αυτή την τετραετία».
Για το εμβόλιο κατά της γρίπης και του covid, υποστηρίχθηκε ότι «είμαστε στην εποχή όπου πρέπει να γίνονται τα εμβόλια. Προτρέπω τον κόσμο να μπει και στο site του υπουργείου Υγείας και στο site emvolio.gov.gr. Είναι τα άτομα που είναι άνω των 65 ετών. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για εμβόλια κατά της γρίπης και του covid».
Τοποθετούμενος, τέλος, για τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε ότι «βελτιωνόμαστε θεαματικά και εντυπωσιακά στις μεταμοσχεύσεις Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Έχουμε μια σημαντική αύξηση της δωρεάς οργάνων. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους. Έχουμε συντονιστές στα νοσοκομεία. Συντονιστής στα νοσοκομεία είναι αυτός που συντονίζει τις μεταμοσχεύσεις. Το έχουν κάνει άλλες χώρες και έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχουμε τριπλασιάσει τις μεταμοσχεύεις. Χρειάζεται απόλυτος επαγγελματισμός και μεγάλη μεθοδικότητα. Υπάρχει ο εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων και σε λίγο καιρό θα έχουμε και το Ωνάσειο μεταμοσχευτικό κέντρο και στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στον Ευαγγελισμό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας