Μέγας Αλέξανδρος: Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν το χιτώνα του στη Βεργίνα
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ.ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ. , pixabay
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το κομμάτι υφάσματος ευρέθη στο χρυσό οστεοφυλάκιο του τάφου ΙΙ μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και ένα χρυσό στεφάνι.
Γνωστός ως σάραπις, ο υφαντός πορφυρός χιτώνας φοριόταν παραδοσιακά από τους Πέρσες βασιλείς και αργότερα υιοθετήθηκε από τον Αλέξανδρο.
Εκτεταμένη ανάλυση δείχνει ότι το ύφασμα είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι – μια σπανιότητα για την εποχή – και βαμμένο βασιλικό πορφυρό. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν χονδρίτη, ένα λαμπερό λευκό ορυκτό που χρησιμοποιείτο στην αρχαία Περσία, μέσα στα στρώματα του υφάσματος.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το ύφασμα ανήκε σε βασιλική ενδυμασία με ανατολική προέλευση, που πιθανόν έφερε ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Με την ανακάλυψη του κομματιού υφάσματος, να αναδιαμορφώνει την κατανόηση του περιεχομένου του τάφου, υποδεικνύοντας ότι πολλά αντικείμενα μπορεί να ανήκαν στον Αλέξανδρο και όχι στον πατέρα του, τον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος εκεί, ενθουσιάζοντας ιστορικούς και αρχαιολόγους που ανυπομονούν να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την αρχαία χρήση υφασμάτων και τα βασιλικά έθιμα ταφής.
Υπενθυμίζεται ότι το 1977, ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος έφερε στο φως τέσσερις αρχαίους τάφους στο λόφο του Μεγάλου Τύμβου στη Βεργίνα, οι οποίοι πίστευε ότι ανήκαν στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στον Αλέξανδρο Δ’ της Μακεδονίας, γιο του Αλεξάνδρου.
Επί δεκαετίες, οι ειδικοί αμφισβητούσαν αν οι τάφοι ανήκαν πράγματι σε αυτή τη βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, οι μεταγενέστερες ανασκαφές παρείχαν ελπιδοφόρα στοιχεία που υποστήριζαν τη θεωρία του Ανδρόνικου
Ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα, αλλά η τοποθεσία της τελευταίας του κατοικίας παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας. Αρχικά θάφτηκε στη Μέμφιδα της Αιγύπτου από τον στρατηγό του Πτολεμαίο Α΄ Σωτήρα, αλλά αργότερα το σώμα του μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια.
Ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, η Κλεοπάτρα και ο Αύγουστος λέγεται ότι επισκέφθηκαν τον τάφο του στην Αλεξάνδρεια, αλλά η μετέπειτα τύχη του είναι άγνωστη. Μπορεί να καταστράφηκε τον 4ο ή τον 5ο αιώνα, αλλά αυτό παραμένει αβέβαιο.
Από τον 19ο αιώνα, περισσότερες από 100 επίσημες προσπάθειες έχουν γίνει για τον εντοπισμό του τόπου του τάφου του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, καθιστώντας τον ένα από τα «Ιερά Δισκοπότηρα» της αρχαιολογίας και αντικείμενο ενός διαρκούς θρύλου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας