SPOTLIGHTS

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον νέο υπολογισμό των συντάξεων

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον νέο υπολογισμό των συντάξεων

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον νέο υπολογισμό των συντάξεων

Αναδρομικά έως 8.000 ευρώ θα πάρουν 45.000 συνταξιούχοι. Μέσα στον Νοέμβριο η εμβόλιμη πληρωμή. Χαμένοι από τη διαδικασία συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι και στρατιωτικοί.

«Τυχερούς» και «άτυχους» κρύβει η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, που ολοκληρώνεται από τον ΕΦΚΑ.  Όπως γνωστοποιεί η διοίκηση του Φορέα, είναι πολύ πιθανό να προκύψει εμβόλιμη πληρωμή εντός Νοεμβρίου, ώστε να δοθούν αναδρομικά ποσά που οφείλονται, σε χιλιάδες δικαιούχους.

Ταυτόχρονα όμως, θα μείνουν κάποιες χαρακτηριστικές «περιπτώσεις» επανυπολογισμών συντάξεων σε εκκρεμότητα, που δεν αναμένεται να τακτοποιηθούν πριν από την ερχόμενη άνοιξη! Πιο συγκεκριμένα, ο επανυπολογισμός σε αυτή τη φάση, ολοκληρώνεται για συντάξεις με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου υπάρχει και δεύτερη σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, ο δικαιούχος θα διαπιστώσει αύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνει.

Ταυτόχρονα όμως, θα προκύψουν και  αναδρομικά ποσά. Ο σχετικός νόμος (4670/20) ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020. Άρα θα υπάρξουν περιπτώσεις συνταξιούχων, που θα λάβουν αναδρομικά τεσσάρων ετών. Χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η αρχική εκτίμηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι πως θα προκύψουν περίπου 45.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυτές τις αλλαγές στο εισόδημά τους, μέσω αύξησης της σύνταξης αλλά και των αναδρομικών που θα λάβουν. Στο υψηλότερο επίπεδο θα προκύψουν αναδρομικά που θα ανέλθουν κοντά στα 8.000 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και οι «άτυχοι» της διαδικασίας. Πρόκειται για συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους και στρατιωτικούς, των οποίων οι περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες. Σε αυτούς τους κλάδους, εκτός από τη διαδικασία επανυπολογισμού, υπάρχει και η πρόσθετη διόρθωση που πρέπει να γίνει,  σε σχέση με τις εισφορές που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Εντοπίστηκε πως έχουν δοθεί, σε κάποιες περιπτώσεις, υψηλότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες. Σε άλλες, πάλι, έχουν προκύψει συντάξεις με υπολογισμό επί λάθους ύψους ασφαλιστικών εισφορών. Άρα, έχει  προκύψει λάθος στο ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από τον ΕΦΚΑ, που θα εκκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Στόχος είναι εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 να έχει ολοκληρωθεί και εκεί η διαδικασία, για να δοθούν, όπου χρειάζεται, οι ανάλογες αυξήσεις και τα αναδρομικά που προκύπτουν, στους δικαιούχους σύμφωνα με το businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments