Γεωπολιτικά

Το Ιράν επεκτείνει το δίκτυο κατασκοπείας στο Ισραήλ, στρατολογώντας Εβραίους και Άραβες για επιθέσεις

Το Ιράν επεκτείνει το δίκτυο κατασκοπείας στο Ισραήλ, στρατολογώντας Εβραίους και Άραβες για επιθέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το Ιράν προσπαθεί ενεργά να στρατολογήσει τόσο Εβραίους όσο και Άραβες για διάφορα κατασκοπευτικά καθήκοντα και για να επιτεθεί σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας λένε ότι το Ιράν έχει επεκτείνει τις προσπάθειές του να στρατολογήσει τόσο Εβραίους όσο και Άραβες για την εκτέλεση αποστολών κατασκοπείας και επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Αρκετές περιπτώσεις κατασκοπείας από το Ιράν αποκαλύφθηκαν από την ισραηλινή Shin Bet κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι περισσότερες από τις οποίες ενέπλεκαν Ισραηλινούς Εβραίους. Αλλά η πιο πρόσφατη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε από τη Shin Bet και την αστυνομία του Ισραήλ, εμπλέκει επτά κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ, από την παλαιστινιακή συνοικία Μπέιτ Σαφάφα. 

Οι επτά ύποπτοι από την Μπέιτ Σαφάφα κατηγορήθηκαν για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία ενός Ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα και συνεργασία με εχθρικό κράτος. Οι επτά συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα μετά από κοινή έρευνα της Shin Bet και της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη, ένας από τους επτά ήρθε σε επαφή με Ιρανό πράκτορα. Ο ύποπτος συμφώνησε να συνεργαστεί με τον πράκτορα και στη συνέχεια στρατολόγησε άλλα έξι άτομα από τη γειτονιά του. Οι επτά είχαν ως αποστολή να συλλέξουν πληροφορίες για έναν ανώτερο ισραηλινό επιστήμονα και έναν δήμαρχο μιας πόλης στο κέντρο του Ισραήλ, με σκοπό να τους σκοτώσουν αργότερα, σύμφωνα με τις κατηγορίες. Είχαν επίσης αναλάβει να πυρπολήσουν οχήματα στη γειτονιά Έιν Καρέμ Karem της Ιερουσαλήμ, να ψεκάσουν γκράφιτι και να ρίξουν μια χειροβομβίδα στο σπίτι ενός Ισραηλινού αξιωματούχου ασφαλείας. 

Μετατόπιση των μοτίβων στρατολόγησης

Ένας πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών λέει ότι η Τεχεράνη εξετάζει κάθε ευκαιρία και τμήμα της κοινωνίας για τη στρατολόγησή της. “Το Ιράν προσπαθεί να εντοπίσει Ισραηλινούς που είναι αφελείς, που είναι εξαιρετικά άπληστοι και που δεν έχουν ισχυρό δεσμό ή αφοσίωση στη χώρα, είτε είναι Εβραίοι είτε Άραβες”, δήλωσε στο Al-Monitor ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Shin Bet Λίορ Άκερμαν,ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Reichman.

“Στο παρελθόν, το Ιράν προσπαθούσε να στρατολογήσει Ισραηλινούς Άραβες ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, αλλά τελευταία βλέπουμε ότι επεκτείνουν το πεδίο δράσης τους, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να στρατολογήσουν ανθρώπους απευθείας στο Ισραήλ”, σημείωσε ο Άκερμαν,. “Η διαδικασία στρατολόγησης μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι η ίδια, είτε προσπαθούν να προσεγγίσουν Άραβες είτε Εβραίους. Η ιδέα είναι να τους προσεγγίσουν σταδιακά και να τους παρασύρουν σε όλο και πιο “σκληροπυρηνικές” δραστηριότητες. Χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσαρμοσμένα στο κοινό-στόχο τους και στη συνέχεια, ανάλογα με την ανταπόκριση που λαμβάνουν, αλλάζουν τον τύπο του διαλόγου και προσαρμόζουν τη φύση των αποστολών που ανατίθενται στους στρατολογημένους”.

Ο Άντι Κάρμι, επίσης πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Shin Bet, ανέλυσε τα προφίλ που στοχεύουν οι Ιρανοί πράκτορες.

“Υπάρχουν δύο χώροι επιχειρήσεων. Ο πρώτος είναι τα κοινωνικά δίκτυα, όπου είναι εύκολο, αφού οι Ιρανοί πράκτορες χρειάζεται να επενδύσουν πολύ λίγους πόρους. Δεν νομίζω ότι ψάχνουν ειδικά για ευάλωτους ανθρώπους. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, δεν ξεχωρίζουν τους Άραβες ή τους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ ή έχουν άλλες προτιμήσεις. Μπορεί να γράφουν στα αραβικά, εβραϊκά ή περσικά για να προσελκύσουν την προσοχή πιθανών επαφών”, πρότεινε ο Κάρμι.”Ο δεύτερος χώρος είναι η άμεση επαφή. Η Τουρκία έχει γίνει ένας προτιμώμενος τόπος για το Ιράν για τέτοιες δραστηριότητες λόγω των μακρών συνόρων και λόγω της μεγάλης παρουσίας στη χώρα Ισραηλινών, είτε τουριστών είτε επιχειρηματιών, τόσο Εβραίων όσο και Αράβων”, σημείωσε ο Κάρμι.

Ακόμα, ενώ οι περισσότερες πρόσφατες υποθέσεις αφορούσαν Ισραηλινούς Εβραίους, οι Ιρανοί μπορεί να προτιμούν τη στρατολόγηση Παλαιστινίων, δήλωσε ο Κάρμι. “Οι Ιρανοί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι μέσα στον πληθυσμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ θα υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που δεν αισθάνονται πιστοί στο εβραϊκό κράτος και οι οποίοι θα μπορούσαν πιο εύκολα να συμφωνήσουν να συνεργαστούν με το Ιράν, όχι μόνο για χρήματα αλλά και για εθνικιστικούς λόγους”.

Ο Κάρμι δήλωσε ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ μπορεί πράγματι να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, σε σύγκριση με τους Ισραηλινούς Εβραίους, στην προσέγγιση στρατιωτικών βάσεων, αλλά το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να μοιράσει τα καθήκοντα. “Από την εμπειρία μου, θα μπορούσα να φανταστώ μια κατάσταση όπου μια ομάδα Ισραηλινών Εβραίων θα αναλάμβανε να εντοπίσει έναν Ισραηλινό ανώτερο αξιωματούχο, συγκεντρώνοντας πληροφορίες γι’ αυτόν, όπως συνέβη με τον πυρήνα της Χάιφα. Μια άλλη ομάδα Ισραηλινών Αράβων ή κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να αναλάβει να στοχεύσει το σπίτι του ή να βάλει φωτιά στο αυτοκίνητό του”.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments