Διεθνή

Διεθνής εγρήγορση για τη Μέση Ανατολή – Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Διεθνής εγρήγορση για τη Μέση Ανατολή – Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ύστερα από αίτημα του Ιράν, όπως ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (21:00 ώρα Ελλάδας) και πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και τη Ρωσία, όπως διευκρίνισε η Προεδρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, είχε προηγουμένως καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί επειγόντως «για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να λάβει μια αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην επιστολή του, ο Αμπάς Αρακτσί επισημαίνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», ωστόσο τονίζει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντανόν, απέρριψε την καταγγελία του Ιράν, δηλώνοντας την Κυριακή ότι η Τεχεράνη «προσπαθεί να μας πλήξει στη διπλωματική σφαίρα με τον γελοίο ισχυρισμό ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Όπως έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά, έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ], δήλωσε ο Ντανόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση «σε όλα τα μέρη να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, μεταξύ άλλων στη Γάζα και τον Λίβανο, να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο και να επιστρέψουν στον δρόμο της διπλωματίας».

Θυμίζουμε ότι το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για «νέα κλιμάκωση» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων σε στρατιωτικούς στόχους το πρωί του Σαββάτου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν την είδηση σχετικά με τις ισραηλινές επιδρομές, ωστόσο φάνηκε να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητά της, μεταδίδοντας ανακοινώσεις της αντιαεροπορικής άμυνας.

«Σε μια πράξη κλιμάκωσης, το ψευδές καθεστώς επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη, στο Κουζεστάν και το Ιλάμ. Αν και το αεροπορικό σύστημα άμυνας της χώρας αντέδρασε επιτυχώς στην επιθετική αυτή ενέργεια, προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές. Η αιτία της επίθεσης διερευνάται» ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Για το Ισραήλ, ο στόχος της επίθεσης είναι σαφής: πρόκειται για νόμιμα αντίποινα στη μαζική εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος του Ιράν στις 1 Οκτωβρίου, μια ενέργεια για την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από την αρχή. Ωστόσο, την ίδια ημέρα, η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση επίθεσης, θα υπάρξουν συνέπειες. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ιράν; Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Κρατικός αξιωματούχος στην Τεχεράνη δήλωσε λίγες ώρες μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο πρακτορείο Tasnim ότι «θα πρέπει να αναμένει μια κατάλληλη απάντηση για τις ενέργειές του». Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι το Ιράν «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να απαντήσει», χαρακτηρίζοντας τη μελλοντική αντίδραση ως πράξη «αυτοάμυνας», όπως αυτή ορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκάν, προειδοποίησε για πιθανές νέες επιθέσεις κατά της χώρας του, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. «Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτοί οι γενναίοι πολίτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και θα αντιδράσουν σε κάθε ανόητη ενέργεια με σοφία και στρατηγική», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments