Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν

Παγκόσμια ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η κλίμακα των όποιων αντιποίνων είναι το στοιχείο που θα υπαγορεύσει αν Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται σε πορεία γενικευμένης σύρραξης

Είναι πιθανό ότι το Ιράν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ, εάν οι ζημιές από τις επιθέσεις της νύχτας του Σαββάτου αποδειχθούν σοβαρές. Σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος της ιρανικής αντεπίθεσης θα λειτουργήσει ως σημαντικός δείκτης.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άμεση επίθεση κατά του Ιράν, με την ισραηλινή στρατιωτική ανακοίνωση να τονίζει ότι οι δυνάμεις του πλήττουν αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τη στιγμή που το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, ο κόσμος προετοιμάζεται για πιθανές αντιδράσεις. Η ιρανική επίθεση θεωρείται «απάντηση» στις ισραηλινές επιθέσεις κατά των δυνάμεων που υποστηρίζει στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε δεσμευτεί για μια «σκληρή» αντίδραση, ενώ ειδικοί αναλυτές είχαν εκφράσει την άποψη ότι αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει στοχεύσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενεργειακές υποδομές ή ακόμα και στη ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, αν τα αντίποινα περιορίζονται πράγματι σε στρατιωτικούς στόχους και ανάλογα με την έκταση των ζημιών, μπορεί να προκύψει μια ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή ενός πυραυλικού πολέμου.

Σύμφωνα με το Sky News, το Ιράν θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα για την επιθυμία του να αποκλιμακώσει την κατάσταση, εάν αποφάσιζε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ. Ωστόσο, αν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση του Ιράν είναι πιο σοβαρή από αυτή της 1ης Οκτωβρίου, τότε οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ φαίνεται να είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ιρανική αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία -και μοναδική- φορά που τα δύο κράτη αντάλλαξαν άμεσα στρατιωτικά πλήγματα.

Το ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για να αντιμετωπίσει μια πιθανή ισραηλινή επίθεση. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν ήδη σχεδιάσει και άλλες στρατηγικές δράσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι δυνάμεις τους. Αν και η αεράμυνα της Τεχεράνης είναι σαφώς λιγότερο ισχυρή από αυτή του Ισραήλ, η ιρανική κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικά στη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες βρίσκονται σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, ως αντίποινα για το θανατηφόρο ισραηλινό πλήγμα σε ιρανικό προξενικό κτίριο στη Δαμασκό. Η ισραηλινή αεράμυνα, ενισχυμένη κυρίως από τις ΗΠΑ και με τη στήριξη της Βρετανίας και άλλων συμμάχων, κατάφερε να αναχαιτίσει με επιτυχία τη συντριπτική πλειονότητα των ιρανικών πυραύλων. Σε εκείνη τη φάση, το Ισραήλ προειδοποιήθηκε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω επιθέσεις.

Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα των Ισραηλινών

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, ο στόχος και των δύο πλευρών είναι να αποκαταστήσουν τις «ισορροπίες» στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Από την ημέρα των επιθέσεων, πριν από ένα χρόνο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς, καθώς και κατά των άμαχων Παλαιστινίων στη Γάζα. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, στο Λίβανο. Επιπλέον, μάχεται σε τέσσερα ακόμα μέτωπα εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, καθώς και στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με το Ιράν είναι η πιο κρίσιμη, με την πιθανότητα να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο να είναι πιο ορατή από ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments