Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Ποια μηνύματα ανησυχούν την κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις: Ποια μηνύματα ανησυχούν την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα καμπανάκια των σφυγμομετρήσεων κοινής γνώμης

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς διαφαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα περίπλοκο σκηνικό μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Από το Μαξίμου έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος για να ενισχυθούν τα ποσοστά συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Τρία είναι τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις που προκαλούν ανησυχία στο κυβερνών κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την καθαρή πρωτοκαθεδρία της, ωστόσο τα ποσοστά της παραμένουν κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της συσπείρωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι το ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση σε όλες τις έρευνες, με αυξημένα ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η MRB καταγράφει τη ΝΔ στο 21,7% (28,1% στην αναγωγή επί των έγκυρων), η Metron Analysis στο 22,5% (29,1% στην εκτίμηση), η GPO στο 26,5% και η Alco στο 25%. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 15,3% στην έρευνα της Metron (19,3% στην εκτίμηση), σύμφωνα με την MRB είναι στο 14,1% (18,2% στην αναγωγή επί των εγκύρων), στην GPO είναι στο 14,3% και σύμφωνα με την Alco στο 15,3%.

Ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών συνεχίζει να βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία. Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, το 68% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα πράγματα εξελίσσονται προς τη λάθος κατεύθυνση. Παράλληλα, η Alco καταγράφει ότι το 44% πιστεύει πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ μόλις το 9% εκφράζει αισιοδοξία για βελτίωση.

Επιπλέον, σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομία και την καθημερινότητα, οι πολίτες αναμένουν περισσότερες βελτιώσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Alco, το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ενώ το 29% απαντά ότι είναι «λίγο» ικανοποιημένο. Αντίθετα, μόλις το 17% δηλώνει «αρκετά» ικανοποιημένο και το 1% «πολύ» (ενώ το 3% επιλέγει «δεν ξέρω – δεν απαντώ»). Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια παραμένει το κυριότερο πρόβλημα, με ποσοστό 38% σύμφωνα με την Metron Analysis, ακολουθούμενη από την οικονομία με 24%.

Ένα άλλο ζήτημα είναι τα ποσοστά συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την Alco, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 61%, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 18%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά, με το 5% να επιλέγει τη Φωνή Λογικής και το 4% την Ελληνική Λύση, ενώ ένα 4% κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, σύμφωνα με την Metron Analysis, η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει το 82,2%, με τις μεγαλύτερες διαρροές να καταγράφονται προς το ΠΑΣΟΚ (5,8%), ενώ το 1,6% πηγαίνει στην Ελληνική Λύση και το 2,4% στα «λοιπά κόμματα».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κόπωση. «Η επιτυχία μας στις εκλογές του 2027 θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητά μας στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023», δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι στο χέρι μας».

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο κύριος πολιτικός αντίπαλος αυτή τη στιγμή, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες. Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να ενταθεί στο προσεχές διάστημα, καθώς η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να μην αφήσει περιθώρια στο ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουν να εντείνουν την πίεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη, την οποία κατηγορούν ότι δεν υποστηρίζει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και ότι υιοθετεί μια στάση «όχι σε όλα».

Με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υποστηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Στην προσπάθειά σας να γίνετε ο αντίπαλος της κυβέρνησης – κάτι που μπορεί πράγματι να επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις – αρνείστε να υποστηρίξετε σημαντικές προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση. Μην αμφισβητείτε, λοιπόν, ή μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί πολίτες σας απομακρύνονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments