Διεθνή

Σε αχαρτογράφητα νερά η Μέση Ανατολή

Σε αχαρτογράφητα νερά η Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο πόλεμος συνεχίζεται στα ενεργά μέτωπα

Ισραηλινοί, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράν έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί χρόνος για την αποκατάσταση της. Ταυτόχρονα, η προσοχή του διεθνούς κοινού είναι στραμμένη στο Ιράν και στη στάση που θα υιοθετήσει μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τονίζει ότι η επίθεση του Ισραήλ δεν πρέπει να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί, και ότι η ιρανική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να «ζυγίσει» την αντίδρασή της. Ο στρατός, από την πλευρά του, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, με ανώτατους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η προτεραιότητα είναι η λήξη των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε μυστικές ιρανικές βάσεις που σχετίζονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και σε εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Παράλληλα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τρία αντιπυραυλικά συστήματα S300 καταστράφηκαν κατά τις επιδρομές, ενώ η ικανότητα του Ιράν να προμηθεύει πυραύλους στους συμμάχους του υπέστη σοβαρό πλήγμα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επιχείρησης στο Ιράν, τονίζοντας ότι «προκαλέσαμε σοβαρές ζημιές στην ικανότητα του Ιράν να αμυνθεί και να παράγει πυραύλους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Η επίθεση στο Ιράν ήταν ακριβής και ισχυρή, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους της». Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισραηλινή επίθεση θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. Η Τεχεράνη κατηγορεί την Ουάσινγκτον για εμπλοκή στην ισραηλινή επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, φάνηκε να καθορίζει τη στρατηγική κατεύθυνση για τις μελλοντικές επιχειρησιακές του κινήσεις. Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής επιχείρησης στο Ιράν, ενώ οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις «στρατηγικές ευκαιρίες» που προκύπτουν από την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι, όσον αφορά τους ιρανικούς βραχίονες στη Γάζα και τον Λίβανο, η Χαμάς έχει χάσει τη στρατιωτική της δομή και η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σημαντική αποδυνάμωση.

Ο πόλεμος συνεχίζεται και στα δύο ενεργά μέτωπα. Ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νότιο Λίβανο αυξάνεται, καθώς ανακοινώθηκε ότι τέσσερις ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, η οποία μετρά και αυτή τις απώλειές της, μετά τον θάνατο του διοικητή της και του αντικαταστάτη του στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ. Παράλληλα, οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, έπειτα από την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι 25 κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ θεωρούνται νόμιμοι στόχοι λόγω της παρουσίας στρατιωτών και βάσεων. Από την άλλη πλευρά, οι ισραηλινές δυνάμεις καλούν τους κατοίκους πολλών χωριών στο Νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν άμεσα τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουαλί.

Η αποδυνάμωση των Χεζμπολάχ και Χαμάς δεν σημαίνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτρέπονται, όπως αποδείχθηκε από το περιστατικό που συνέβη το πρωί κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου στοχεύτηκαν πολίτες. Ένας ένοπλος οδηγός φορτηγού συγκρούστηκε με λεωφορείο γεμάτο κόσμο σε στάση. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 32 άλλοι τραυματίστηκαν, με πέντε από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης, Ισραηλινός Άραβας από το κεντρικό Ισραήλ, προσπάθησε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να επιτεθεί σε έναν αστυνομικό μετά τη σύγκρουση, αλλά εξουδετερώθηκε άμεσα. Δεδομένου ότι ο δράστης ήταν Άραβας Ισραηλινός, ακούγονται ξανά φωνές, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την εφαρμογή πρότασης που προβλέπει την αφαίρεση της υπηκοότητας από τις οικογένειες των δραστών και την άμεση απέλασή τους. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ απέχει πολύ από μια τέτοια εξέλιξη, οι φωνές αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς είναι σαφές ότι δεν υπονοούν και την απέλαση.

Αμείωτη η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα

Στο μέτωπο της Γάζας, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα, με την πιο πρόσφατη να σημειώνεται στην Μπεΐτ Λαχίγια, όπου 22 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πρόκειται για χτύπημα ακριβείας σε υποδομές της Χαμάς.

Οι συνθήκες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, που πλήττεται συνεχώς από το Ισραήλ, είναι απάνθρωπες, όπως επισημαίνει ο Ερυθρός Σταυρός. Χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, χωρίς πρόσβαση σε τροφή, νερό και βασικά ιατροφαρμακευτικά είδη.

Σε αυτή τη δραματική κατάσταση, διεξάγονται συνομιλίες στο Κατάρ για την επίλυση του πολέμου. Ωστόσο, οι ελπίδες είναι περιορισμένες, καθώς η Χαμάς έχει απορρίψει την πρόταση του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων, με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο ηγετικών στελεχών της από τη Γάζα. Η Αίγυπτος πρότεινε μια διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την ανταλλαγή τεσσάρων ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε συνέντευξή του με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, τόνισε την ανάγκη να επαναληφθούν οι συνομιλίες εντός 10 ημερών από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας. Ο τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Στον Λίβανο, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επεκταθεί σε βάθος στη χώρα, με την πιο πρόσφατη να σημειώνεται στη Σιδώνα. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού μόλις λίγων μηνών, και 25 τραυματίες. Οι κάτοικοι της πόλης, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πια ουδέτερες ζώνες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των χιλιάδων αμάχων και εκτοπισμένων στην περιοχή.

Στα νότια προάστια της Βηρυτού, από τη Ντάχιε μέχρι τα νότια του Λιβάνου, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν, με 16 θανάτους. Από την αρχή των εχθροπραξιών του Ισραήλ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 2.600.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments