Γεωπολιτικά

Οι σχέσεις Ιράν-ΗΑΕ δοκιμάζονται από το οικιστικό έργο της Τεχεράνης σε αμφισβητούμενο νησί

Οι σχέσεις Ιράν-ΗΑΕ δοκιμάζονται από το οικιστικό έργο της Τεχεράνης σε αμφισβητούμενο νησί

Πηγή Φωτογραφίας: Freepik.com

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης για ένα οικιστικό έργο στο Αμπού Μούσα αναδεικνύει έντονα τη μακροχρόνια, ιστορική ένταση που έχει προκληθεί για αυτό το αμφισβητούμενο έδαφος.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ξεκινά την κατασκευή ενός οικιστικού έργου στο Αμπού Μούσα, ένα από τα τρία νησιά στον Περσικό Κόλπο που διεκδικούν τόσο το Ιράν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στρατηγικά τοποθετημένα κοντά στην είσοδο του Στενού του Ορμούζ, τα νησιά Μεγάλο Τουνμπ, Μικρό Τουνμπ και Αμπού Μούσα βρίσκονται υπό ιρανικό έλεγχο από το 1971.

Ο Αρσαλάν Μαλέκι, αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, δήλωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι η διοικητική διαδικασία για ένα έργο που αποσκοπεί στην κατασκευή 110 οικιστικών μονάδων στο Αμπού Μούσα έχει ξεκινήσει. Η κατασκευή των κατοικιών θα ξεκινήσει σύντομα, σημείωσε, και οι τοπικές αρχές της νότιας επαρχίας Χορμοζγκάν του Ιράν έχουν ενημερωθεί. Μόλις είναι έτοιμες, οι νέες κατοικίες θα παραχωρηθούν σε ντόπιους από την επαρχία ή σε αιτούντες από άλλα μέρη του Ιράν.

Επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία του νησιού – παρά το μικρό του μέγεθος των μόλις 5 τετραγωνικών μιλίων – ο Μαλεκλι δήλωσε ότι “το νησίΑμπού Μούσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εδαφών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και η κατασκευή επιτρέπεται στο Αμπού Μούσα με βάση τους νόμους της χώρας μας και τα σχέδια στέγασης στο νησί θα εκτελεστούν”.

Είπε ότι η “επανάληψη αβάσιμων ισχυρισμών από τα ΗΑΕ” σχετικά με τα τρία νησιά και η έκδοση “κοινών πολιτικών δηλώσεων” με άλλα κόμματα στερούνται “νομιμότητας”.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τα Εμιράτα, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Ενώ μια δήλωση από το γραφείο του Πεζεσκιάν ανέφερε ότι οι δύο τους συζήτησαν “τις τρέχουσες εξελίξεις στη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα και τον Λίβανο”, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε επίσης το καθεστώς των νησιών.

Ιστορική αναδρομή

Αφού οι Βρετανοί κατέλαβαν τα τρία νησιά το 1903, ύψωσαν τη σημαία του Εμιράτου της Σάρτζα πρώτα στα νησιά Μεγάλο Τουνμπ και Αμπού Μούσα και αργότερα στο Μικρό Τουνμπ το 1908. Ωστόσο, το 1971, λίγο μετά την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από τα νησιά και λίγο πριν τα ΗΑΕ αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, το ιρανικό αυτοκρατορικό ναυτικό κατέλαβε τον έλεγχο.

Έκτοτε, τα τρία νησιά αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Τεχεράνης και του Άμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, τα νησιά αυτά είναι ιστορικά μέρος του Ιράν και το Ιράν λέει ότι υπάρχουν πολλά νομικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία του, ενώ τα ΗΑΕ λένε ότι τα νησιά αυτά έχουν καταληφθεί από Άραβες εδώ και αιώνες.

Λόγω της σημαντικής θέσης των νησιών, ο έλεγχός τους μπορεί να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής ασφάλειας του Ιράν. Τον Αύγουστο του 2023, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ξεκίνησε ακόμη και στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά για να σηματοδοτήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απόσπασης του ελέγχου θα τύχει αντίστασης. 

Η προσέγγιση του Ιράν για την ενίσχυση της παρουσίας του στα νησιά παραμένει συνεπής από το 2012, δήλωσε στο Al-Monitor ο Μεχράν Χαγκιριάν, διευθυντής περιφερειακών πρωτοβουλιών στο Ίδρυμα Bourse & Bazaar.

Με την πάροδο των ετών, σημείωσε ο Χαγκιριάν, η προσέγγιση της Τεχεράνης “χαρακτηρίζεται από μια συνεχή επέκταση” τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής υποδομής στο Αμπού Μούσα, και υπήρξε μια σταθερή αύξηση των ιρανικών δραστηριοτήτων στο νησί.

“Παρά τις εξελίξεις αυτές, ορισμένοι πολίτες των ΗΑΕ εξακολουθούν να διαμένουν στο νησί. Όμως μια μόνιμη λύση θα προκύψει μόνο εάν και οι δύο πλευρές εμπλακούν σε ουσιαστικές απευθείας συνομιλίες”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Αφιφέ Αμπίντι, ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών στην Τεχεράνη, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τεχεράνης στο νησί των τριών “δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα”. 

Η ανάπτυξη αυτή “πραγματοποιείται σύμφωνα με τις γενικές πολιτικές και τα αναπτυξιακά σχέδια του Ιράν. Η στέγαση σε αυτά τα νησιά έχει επίσης προγραμματιστεί εκ των προτέρων”, σημείωσε.

Η ΕΕ τάσσεται στο πλευρό των ΗΑΕ

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι τα στεγαστικά σχέδια του Ιράν επιταχύνθηκαν μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στις 16 Οκτωβρίου, κατά την οποία εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά την οριστικοποίηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΣΣΚ. 

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στα νησιά Μεγάλη Τούνμπ, Μικρή Τούνμπ και Αμπού Μούσα, η ανακοίνωση καλούσε το Ιράν να “τερματίσει την κατοχή των τριών νησιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων”, καθώς αποτελούσε “παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΑΕ και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. 

Απαντώντας στο Χ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα ανεχθεί περαιτέρω παρεμβάσεις στις υποθέσεις της. Σε μια αιχμηρή επίπληξη, είπε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-ΣΣΚ μετέφερε πολλά μηνύματα: “Για εμάς, γίνεται σαφές ότι ο δρόμος της συνεργασίας με σεβασμό που προσφέραμε σε πολλές συναντήσεις συναντά την ευρωπαϊκή επιθυμία για αντιπαράθεση.”

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε επίσης την κοινή δήλωση ΕΕ-ΣΣΚ, λέγοντας ότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αναγνωρίσει κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν στο περιθώριο της 79ης ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ότι οι αμοιβαίες ανησυχίες μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Έχουν “παραδοθεί σε αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν”.

Το Άμπου Ντάμπι ασκεί πίεση στο Ιράν

Πριν από αυτή την κοινή δήλωση με την ΕΕ, παρόμοιες κοινές δηλώσεις σχετικά με την κυριότητα των τριών νησιών μοιράστηκαν από το ΣΣΚ με την Κίνα και τη Ρωσία μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου και φαίνεται ότι το Αμπού Ντάμπι ασκεί σταδιακά πίεση στην Τεχεράνη, παρά το φιλικό καθεστώς των σχέσεων Ιράν-ΣΣΚ στις μέρες μας.  

Η διεκδίκηση του Αμπού Ντάμπι υποστηρίχθηκε δύο φορές από το Πεκίνο, φέτος και το 2022, και τις δύο φορές ο Κινέζος απεσταλμένος κλήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την ιρανική κυβέρνηση. Ομοίως, ο Ρώσος απεσταλμένος κλήθηκε δύο φορές από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών το 2023. Ενώ το Άμπου Ντάμπι θα ήθελε να διεξάγει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες, τονίζοντας ότι τα νησιά αποτελούν “αναπόσπαστο” μέρος της επικράτειάς της.

Σύμφωνα με τον Χαγκιριάν, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη θέση των ΗΑΕ από το 2012. Είπε ότι η στρατηγική των Εμιράτων ήταν να θέσει το ζήτημα σε διεθνή φόρουμ, ξεκινώντας με κοινές δηλώσεις και “επεκτεινόμενη σε διαλόγους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία, την ΕΕ και άλλες χώρες”.

Κατά τη γνώμη του Χαγκιριάν, οι χώρες αυτές “δεν υποστηρίζουν ρητά τη διεκδίκηση των ΗΑΕ για τα νησιά, αλλά οι δηλώσεις τους παροτρύνουν σταθερά το Ιράν και τα ΗΑΕ να εμπλακούν σε απευθείας συνομιλίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνουν την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο”.

Ο Χαγκιριάν σημείωσε ότι ενώ αυτή η “διπλωματική επιτυχία είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα” για τα ΗΑΕ, έχει επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις των χωρών αυτών με το Ιράν. 

Όσον αφορά τη στάση του Πεκίνου και της Μόσχας, ο Αμπίντι δήλωσε ότι “το Ιράν δεν αποδέχθηκε ποτέ την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας και της Ρωσίας και η Τεχεράνη αναμένει από τις χώρες αυτές να σεβαστούν και την ακεραιότητα του Ιράν. Σε διμερείς συναντήσεις, οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν”.

Ωστόσο, όσον αφορά τη γνώμη της ΕΕ, ο Αμπίντι δήλωσε ότι “το Ιράν βλέπει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα τρία ιρανικά νησιά υπό το πρίσμα της εχθρικής συμπεριφοράς της Δύσης. Λόγω των εκτεταμένων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του Ιράν, η Τεχεράνη αξιολογεί τη στάση τους όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια που αφορά το Ιράν”. 

Επιπτώσεις στις σχέσεις Ιράν-ΣΣΚ

Αυτή τη στιγμή, με την τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, τα κράτη του ΣΣΚ δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την πρόσφατη προσέγγισή τους με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον Αμπίντι, “το Ιράν πιστεύει ότι οι αξιώσεις των ΗΑΕ έναντι των τριών νησιών είναι επιζήμιες για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα άλλων γειτόνων του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Οι χώρες αυτές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων, καταδεικνύοντας τις συνέπειες οποιασδήποτε παράνομης ενέργειας των ΗΑΕ”.

Πρόσθεσε ότι οι αξιώσεις των ΗΑΕ “δεν επηρεάζουν μόνο την ασφάλεια άλλων χωρών αλλά και τη γεωπολιτική και οικονομική τους θέση” και δήλωσε ότι το Ιράν έχει επίσης “ευρεία οικονομική σχέση με τα ΗΑΕ και η συνέχιση της αρνητικής πολιτικής τάσης των ΗΑΕ θα επηρεάσει τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις του Ιράν με τα ΗΑΕ”.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments