Κόσμος

Το μήνυμα από την πρόσκληση Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Το μήνυμα από την πρόσκληση Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi// Το μήνυμα από την πρόσκληση Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ αποτελεί κόκκινο πανί για την Άγκυρα
Χρειάστηκαν 28 χρόνια για να απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση σε Πρόεδρο της Κύπρου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και το γεγονός ότι η συνάντηση Μπάιντεν –Χριστοδουλίδη πραγματοποιείται λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του αμερικανού προέδρου και πέντε ημέρες πριν από τις αμφίρροπες αμερικανικές εκλογές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία και περιεχόμενο στο ραντεβού της 30ης Οκτωβρίου.

Η εικόνα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου είναι ένας μεγάλος γρίφος και είναι προφανές ότι μια περίοδος δύσκολης αβεβαιότητας ξεκινά για την ηγέτιδα δύναμη της Δύσης την στιγμή που δυο πολεμικά μέτωπα είναι ανοικτά το ένα στα βόρεια ανατολικά και το άλλο στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Η πρόσκληση του Μπάιντεν προς τον κύπριο πρόεδρο για επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία ούτε οφείλεται μόνο στην παλιά ενασχόληση του Μπάιντεν με το Κυπριακό και στους παλαιότερους δεσμούς του με το κυπριακό λόμπι στην Ουάσινγκτον.

Η Κύπρος συστηματικά και με συνέπεια τα τελευταία χρόνια έχοντας απαλλαγεί από τις ιδεολογικές δυσκαμψίες που την κρατούσαν σχεδόν σε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, εντάχθηκε πλήρως στο στρατηγικό άρμα της Δύσης και αυτό με μεγάλο οικονομικό κόστος. Όμως έχοντας απέναντι της μια εντελώς ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση να εξελίσσεται στην Μ.Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο να αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας Τουρκίας που επιδιώκει να γίνει ηγεμονική περιφερειακή δύναμη δεν είχε καμιά άλλη επιλογή. Η στροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου άρχισε με τον Ν.Αναστασιάδη αλλά κορυφώθηκε από την αρχή της θητείας του Ν.Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναδείχθηκε σε αξιόπιστο και φερέγγυο εταίρο των ΗΠΑ και στενό σύμμαχο παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.Ήδη από την νομοθεσία EAST MED ACT που είχε προωθήσει ο Μενεντεζ και είχε εγκριθεί από τα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ , η Κύπρος έβρισκε ρόλο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας που σχεδίαζαν οι ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.

Δραστήριο μέλος των Τριμερών συνεργασιών, με εξωτερική πολιτική που ισορροπεί μεταξύ των καλών σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και τους Παλαιστινίους, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία τις χώρες του Κόλπου, η Κύπρος φαντάζει ως νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή αυτή.

Ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Γάζα και την αποσταθεροποίηση της περιοχής η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο ως κόμβος για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και ως μεγάλο συντονιστικό κέντρο για το ενδεχόμενο μια γιγαντιαίας επιχείρησης απομάκρυνση ξένων πολιτών από Ισραήλ και Λίβανο.

Οι αμερικανοί έχοντας στα «διαπιστευτήρια» της Κυπριακής κυβέρνησης και τις σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μαύρου ρωσικού χρήματος και της διαφθοράς, δεν είχαν πια καμιά αναστολή στο να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων των δυο χωρών. Η φιλοξενία μεγάλων μονάδων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοινές ασκήσεις, εγκατάσταση επιχειρησιακού κέντρου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από ενδεχομένη κλιμάκωση της κρίσης στην Μ.Ανατολή ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής. Η άρση του εμπάργκο σε πώληση μη φονικών όπλων στην αρχή και κατόπιν η υπογραφή Οδικού Χάρτη για τον Στρατηγικό Διάλογο των δυο χωρών που ξεκίνησε τελικά επίσημα πριν δυο εβδομάδες έδιναν το στίγμα της πρόθεσης των αμερικανών για αναβάθμιση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και το αποκορύφωμα πλέον είναι η πρόσκληση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να συναντηθεί με τον Τζο Μπαιντεν. Η συνάντηση γίνεται πέντε ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές και εμπεριέχει έτσι το μήνυμα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας εδραιώνονται και «οχυρώνονται» ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για την επικείμενη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας και την Πέμπτη επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον ο κ.Χριστοδουλίδης θα σταματήσει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο τραπέζι της συνάντησης θα είναι θέματα άμυνας, ανθρωπιστικής συνεργασίας, περιφερειακής σύμπραξης, ασφάλειας επενδύσεων, ενέργειας, σχέσεις μεταξύ πολιτών των δύο χωρών και φυσικά το Κυπριακό.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία όμως η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς την ενισχύει διπλωματικά την στιγμή που επιχειρείται επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό εις πείσμα της τουρκικής πλευράς που επιμένει σε ακραίες διχοτομικές θέσεις, συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές εναντίον της Κύπρου και επιδιώκει να εμφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ αποτελεί κόκκινο πανί για την Άγκυρα η όποια δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να υποσκάψει ακόμη και την κρατική υπόσταση της και την διεθνή οντότητα της.

Και προφανώς δεν είναι ευχάριστο για την τουρκική ηγεσία και προσωπικά για τον Ταγίπ Ερντογάν το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ που δεν πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου επι θητείας Μπάιντεν, ενώ μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα ο αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται στο Οβαλ Γραφείο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: protothema.gr–Νίκος Μελέτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments