Μπορέλ: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και «να βάλει τέλος στην τραγική κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.
Με την ευκαιρία της δεύτερης συνόδου του 9ου Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ο Josep Borrell προέτρεψε τις 43 συμμετέχουσες χώρες να καταλήξουν σε συναίνεση για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, πρόκειται για τον τερματισμό «της πιο σοβαρής και οξείας ανθρωπιστικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Δεν πρέπει απλώς να δείξουμε την ανησυχία μας (για τη σύγκρουση στη Γάζα) », επέμεινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, ο οποίος επίσης ανήκει στο κόμμα PSOE (S&D) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Υπενθύμισε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης και η λύση των δύο κρατών είναι οι μόνες επιλογές για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Για να εγγυηθούμε την ειρήνη, πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε γρήγορα, σύμφωνα με τον Josep Borrell.
«Η εφαρμογή είναι η λέξη κλειδί. Δεν είναι μόνο να φωνάζουμε που υποστηρίζουμε, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να ενεργούμε » , είπε ο Josep Borrell για την αναζήτηση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με την EFE.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών José Manuel Albares (PSOE) επανέλαβε τα σχόλια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις σχετικά με τη λύση των δύο κρατών, λέγοντας τη Δευτέρα ότι είναι καιρός να “βάλουμε τα λόγια σε πράξη” για να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτή τη λύση, προσθέτοντας ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η παρατεταμένη σύγκρουση στην περιοχή.
Τον Μάιο, η Ισπανία ενώθηκε με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία στην αναγνώριση του καθεστώτος του παλαιστινιακού κράτους, προκαλώντας ένα μπαράζ κριτικής από το Ισραήλ και αρκετές διπλωματικές διαμάχες μεταξύ Μαδρίτης και Τελ Αβίβ. Σημειώστε επίσης τις βαθιές διαιρέσεις εντός του προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού του Pedro Sánchez για τη σύγκρουση.
Έτσι, σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους «αποτελεί επίσης εγγύηση ασφάλειας για το Ισραήλ και για ολόκληρη την περιοχή».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, μίλησε επίσης κατά τη συνεδρίαση της UfM τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη, τονίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική λύση στη λύση των δύο κρατών είναι «περισσότερος πόλεμος και απαρτχάιντ».
Το πρωί της Δευτέρας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία για το «ιταλοαλβανικό μοντέλο» που συνίσταται στην ανάθεση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών σε τρίτες χώρες.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση στην ΕΕ, με επικεφαλής ορισμένα κράτη μέλη, να καταφεύγει στη «μετακίνηση» της φροντίδας των αιτούντων άσυλο » , δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισπανικού Ραδιοφώνου Nacional de España (RNE).
Ο Ζοσέπ Μπορέλ είχε επίσης σκληρά λόγια για την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Γεωργία , αφού η ΕΕ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για «παρατυπίες» που στιγμάτισαν τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα.
«Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να σας διαβεβαιώσω ότι, ό,τι κι αν πει ο Viktor Orbán κατά την επίσκεψή του στη Γεωργία, δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση », επέμεινε ο Josep Borrell κατά την επίσκεψή του στο RNE.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας