Κυπριακό: Οι προσδοκίες του Ν. Χριστοδουλίδη από το ταξίδι του στον Λευκό Οίλο
Πηγή Φωτογραφίας: [368586] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / 3η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έλαβε πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Αυτή είναι η πρώτη πρόσκληση που δέχεται Κύπριος πρόεδρος από το 1996, όταν είχε προσκληθεί ο Γλαύκος Κληρίδης, όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ.
Ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Χριστοδουλίδη λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στο τέλος της θητείας του, ενώ οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ εντείνονται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το Κυπριακό φαίνεται να επανέρχεται στην επικαιρότητα, ιδίως με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Σε μια εποχή που η τουρκική κατοχή έχει διαρκέσει μισό αιώνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές ανατροπές.
Ταυτόχρονα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια συγκυρία που θα μπορούσε να ευνοήσει την κινητικότητα περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως αυξάνοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, ειδικά σε σχέση με τις εξελίξεις στα δύο κύρια μέτωπα του πολέμου. Το αν η επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο θα έχει αντίκτυπο παραμένει αβέβαιο.
Με ποιους όρους και κίνητρα θα επιβληθεί τελικά η κινητικότητα στις δύο πλευρές παραμένει αβέβαιο, καθώς η Τουρκία και η κατοχική πλευρά συνεχίζουν να υποστηρίζουν θέσεις που καθιστούν αδύνατο το σπάσιμο του αδιεξόδου.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσής του στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κυπριακό δεν ήταν στην ατζέντα του ΟΗΕ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τελευταία πενταμερής διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας (Νίκος Δένδιας), Τουρκίας (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και του τότε προεδρεύοντος της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αδιέξοδο που έχει προκύψει στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και να προχωρήσει σε νέες εξελίξεις.
Με την προσπάθεια να σπάσει ο πάγος να επαναλαμβάνεται, μετά τη πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο θα έχει θετική επίδραση.
Το στοίχημα αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διατήρηση του Κυπριακού στην ατζέντα του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκύπτουν από τους δύο εν εξελίξει πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το Κυπριακό παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
Από το 2021 και έπειτα, ο Δένδιας συνέχισε να επισκέπτεται την Κύπρο και να έχει επαφές με τον τότε ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Παρά την προσπάθεια να διατηρηθεί το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ουσιαστική κινητικότητα σε επίπεδο ΟΗΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας