Μάριος Θεμιστοκλέους: Ελέγχουμε 1.000 περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης
Πηγή Φωτογραφίας: (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)//Μάριος Θεμιστοκλέους: Ελέγχουμε 1.000 περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης
«Οι συνέπειες για όσους γιατρούς υπερσυνταγογραφούν αδικαιολόγητα είναι σημαντικές και όλες οι υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο τους», τόνισε προ ολίγου ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μιλώντας ειδικότερα για τις σχετικά με τις υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η έρευνα συνεχίζεται. Η έρευνα γίνεται πλέον σε μόνιμη βάση. Υπάρχει το antifraud σύστημα και είναι πλήρως ενεργοποιημένες η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ. Το σύστημα είναι εκεί και διενεργεί έρευνα σε μόνιμη βάση. Εκτός ορίου συνταγογράφησης κινούνται περίπου 1.000 γιατροί, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι έχουν κάνει παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις. Οι συνέπειες είναι σημαντικές. Προβλέπονται και διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες που φτάνουν στη δικαιοσύνη. Όλες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο τους. Οι ποινές είναι βαριές και φθάνουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος».
Αναφορικά με τους ελέγχους στους φαρμακοποιούς, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως «δεν έχουμε επιστρέψει στην φαρμακευτική δαπάνη του 2010. Ακολουθούμε μια κανονική αυξητική τάση, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι φαρμακοποιοί δεν δίνουν πλέον αντιβιοτικά. Αυτό έχει σταματήσει. Κάνουμε ελέγχους στους φαρμακοποιούς. Γνωρίζουμε πόσα φάρμακα διακινούνται καθημερινά. Και το σκεύασμα για διαβήτη που μερικοί πήραν για δίαιτα, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας».
Σε ερώτηση για την πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «όποιος βρει το τεστ θετικό, δεν σημαίνει υποχρεωτικά κάτι. Αν το τεστ βγει θετικό, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του. Θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα πρόληψης. Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά της κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη».
Σε σχέση με το εμβόλιο κατά του covid, επισημάνθηκε ότι «εμβόλιο για τον covid πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 65 ετών. Για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, δεν είναι υποχρεωτικό. Πλέον ισχύει για το εμβόλιο κατά του covid ό,τι περίπου ισχύει για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για το εμβόλιο κατά του covid.Για τα εμβόλια για rsv, αυτό απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι άνω των 65 ετών».
Αναφερόμενος στους νέους διοικητές νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «έρχονται σε λίγες ημέρες οι εφτάδες. Θα χρειαστεί ο Νοέμβριος και κάποιες ημέρες του Δεκεμβρίου για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο για την ανάδειξη των νέων διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων».
Μιλώντας, εν συνεχεία, για λίστες των χειρουργείων, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως «θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν πόσοι και σε ποια νοσοκομεία πρόκειται να χειρουργηθούν. Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε την αναμονή στους τέσσερις μήνες. Για τα βαριά περιστατικά και για τα ογκολογικά περιστατικά δεν υπάρχει αναμονή, ενώ υπάρχουν χώρες που δυσκολεύονται πολύ, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία. Το 90% της αναμονής έχει να κάνει με πέντε – έξι κατηγορίες ασθενειών. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή των αναμονών στη χώρα, με την Αθήνα να έχει σαφώς μικρότερη αναμονή σε σχέση με την περιφέρεια. Ο στόχος μας είναι έως το τέλος του 2025 η αναμονή να μην υπερβαίνει τους 4 – 5 μήνες. Τα απογευματινά χειρουργεία συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του χρόνου αναμονής. Τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν μπει στη διαδικασία. Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα έξοδα για τον ασθενή θα είναι μηδενικά. Γίνονται 750.000 χειρουργεία στο σύστημα. 450.000 χειρουργεία γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία και τα 300.000 χειρουργεία γίνονται στον ιδιωτικό ταμείο. Σε επαφή με το ΕΣΥ 100.000 την ημέρα. Και αυτό είναι μια απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει».
Τοποθετούμενος για το θέμα ως προς τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «έχουμε το περισσότερο προσωπικό παρά ποτέ. Ελλείψεις έχουμε σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε συγκεκριμένα νοσοκομεία. Έχουμε αλλάξει πλήρως το πλαίσιο εργασίας για τους γιατρούς, οι οποίοι θελήσουν να υπηρετήσουν στα άγονα. Έχουμε πλέον δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, αύξηση του επιδόματος, οριζόντια φορολόγηση των εφημεριών και την δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία. Έχουμε περισσότερους αναισθησιολόγους και ευελπιστούμε σε δυο χρόνια από σήμερα να έχουμε λύσει το πρόβλημα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους παθολόγους. Για πρώτη φορά, στις τελευταίες προκηρύξεις, έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων γιατρών. Δεν πρέπει απλώς να καλύπτουμε τα κενά, αλλά να έχουμε και καλούς γιατρούς».
Σε ερώτημα για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «το σύστημα των εφημεριών έχει μια μεγάλη δυσκολία, ότι 2.000 – 2.500 ασθενείς επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία. Είναι σαν ένα αυτοκίνητο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Την ίδια στιγμή, θα πάμε σε τριπλασιασμό των χώρων των ΤΕΠ στον Ευαγγελισμό. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και στο Αττικόν. Αυτές οι εργασίες επιβαρύνουν προσωρινά τις εφημερίες. Στόχος μας είναι σε έναν χρόνο από σήμερα να έχουμε μια σαφώς καλύτερη εικόνα για τις εφημερίες και τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες».
Κληθείς να αναφερθεί στην κτηριακή εμφάνιση των δημοσίων νοσοκομείων, ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε ότι «η χώρα έρχεται από μια δεκαετία χωρίς βελτίωση. Σήμερα, εκπονούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτηριακής αναβάθμισης των νοσοκομείων. Σε 96 νοσοκομεία θα έχουμε μεγάλες ανακαινίσεις και θα έχουμε 4 νέα νοσοκομεία. Έχουμε τις πολύ μεγάλες ανακαινίσεις και θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα σε ένα χρόνο από τώρα».
Τέλος, σε σχέση με την αιμοδοσία, τονίστηκε ότι «έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Έχουμε επάρκεια στα αιμοπετάλια. Ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών έχει αυξηθεί. Όποιος μπορεί να δώσει 15’ από τον χρόνο του, να ξέρει ότι σώζει μια ζωή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας