Σοφία Ζαχαράκη: Έρχονται «κόφτες» στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Σοφία Ζαχαράκη: Έρχονται «κόφτες» στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων
«660.000 συμπολίτες μας θα πάρουν 190 εκατομμύρια ευρώ, σε πολύ σημαντικά επιδόματα», ανέφερε προ ολίγου η κυρία Σοφία Ζαχαράκη.
Μιλώντας εισαγωγικά για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη διανομή φυλλαδίων εναντίον των ομοφυλόφιλων από θεολόγο καθηγητή, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής τόνισε πως «είναι πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Πιερρακάκης, έλαβε άμεσα μέτρα. Επειδή έχω και πατέρα θεολόγο, ποτέ δεν θα τον φανταζόμουν να διακρίνει μια μαθήτρια ή έναν μαθητή ή να νοιώθει ένα παιδί ότι δεν υπάρχει ισότητα, αποδοχή, συμπερίληψη, κατανόηση μέσα στη σχολική τάξη, ιδίως όταν μιλάμε για θεολόγους. Μεμονωμένο το γεγονός ότι μοιράστηκαν αυτά τα φυλλάδια είναι απαράδεκτο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ύψος των επιδομάτων, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι «660.000 συμπολίτες μας θα πάρουν 190 εκατομμύρια ευρώ, σε πολύ σημαντικά επιδόματα. Βέβαια, ο στόχος δεν είναι να καταστήσουμε να καταστήσουμε τους πολίτες επιδοματούχους και να μην έχουν μια αξιοπρεπή δουλειά με έναν καλό μισθό. Αλλά σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν την ανάγκη μας και εκεί θα είμαστε δίπλα τους. Αύριο ο ΟΠΕΚΑ, στα τέλη του μήνα, θα καταθέσει αυτά τα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γύρω στις 18 – 20 Δεκεμβρίου θα μπει και το έκτακτο βοήθημα, το οποίο ψηφίζεται από το υπουργείο Οικονομικών αυτές τις ημέρες».
Αναφερόμενη, δε, στα σχολικά γεύματα, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής εξήγησε ότι «οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι περισσότεροι από ποτέ. Σε δημοτικά σχολεία, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου δεν αποφασίζει ένας υπουργός ή ένας διοικητής, πόσοι άνεργοι γονείς μπορεί να είναι στο σχολείο; Πόσα παιδάκια είναι που οι γονείς τους να βρίσκονται σε μια δυσκολία και δικαιούχοι ενός ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος; Στο πρόγραμμα έχουμε τους περισσότερους δήμους από ποτέ. Να φανταστούμε ότι δίδονται πλέον 217.000 γεύματα – περισσότερα από ποτέ. Προστέθηκαν οι δήμοι των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, ακριβώς όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, και δέκα ακόμη δήμοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις (γονείς ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, άνεργοι κλπ). Είναι τα περισσότερα χρήματα από ποτέ. Είναι στην επόμενη τριετία 355 εκατομμύρια ευρώ».
Για το αν θα περιοριστούν τα επιδόματα, επισημάνθηκε πως «εδώ και επτά μήνες προσπαθούμε να βάλουμε περισσότερη δικαιοσύνη εκεί που πρέπει. Όλοι οι φορολογούμενοι ξέρουμε πως ένα μέρος των χρημάτων μας πηγαίνουν προς τους συνανθρώπους μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα βάλουμε προϋποθέσεις. Ας φανταστούμε ότι αυτή τη στιγμή, μπορεί ένας άνθρωπος να λαμβάνει επίδομα και να μη δηλώνει την ακίνητη και κινητή περιουσία του. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ένας άνθρωπος με 200.000 ή 300.000 ευρώ στην τράπεζα, μπορεί να λάβει ένα επίδομα και είναι υπαρκτές αυτές οι περιπτώσεις. Διασταύρωση δεν υπάρχει ως προϋπόθεση στον αρχικό νόμο. Ισχύει ότι άνθρωποι χωρίς οικονομικό πρόβλημα μπορεί να λαμβάνουν επιδόματα. Κάποιος μπορεί να πηγαίνει με ένα πολυτελές τζιπ έξω από ένα κέντρο για να λαμβάνει το επίδομα στέγασης – και αυτό είναι μια πραγματική ιστορία. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να στερούν ένα voucher βρεφονηπιακού σταθμού. Για αυτόν τον λόγο, εμείς κάναμε όλη την πολύμηνη προσπάθεια, έτσι ώστε να είμαστε πάρα πολύ δίκαιοι, στοχευμένοι, και να βάλουμε τις προϋποθέσεις για να πηγαίνουν τα επιδόματα εκεί που πρέπει»
«Και επίσης, όταν παίρνεις ένα επίδομα και δουλεύεις, σου επιτρέπει να έχεις υψηλότερο εισοδηματικό όριο για να συνεχίσεις τη δουλειά. Εμείς θέλουμε ο άνθρωπος που παίρνει ένα επίδομα να μην έχει το αντεπιχείρημα «μην πάω να δουλέψω και χάσω το επίδομα». Θέλουμε, δε, να κάνουμε το εθνικό μητρώο των επιδομάτων, έτσι ώστε όλα τα επιδόματα που παίρνει κάποιος να είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε και τα τρία επιδόματα: και το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα του παιδιού. Η άσκηση είναι ακριβώς «δικαιοσύνη, στόχευση, περισσότερα επιδόματα εκεί που πρέπει».
Αναφερόμενη, τέλος, στο panic button, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής δήλωσε πως «από την αρχή της λειτουργίας του, έχει πατηθεί 400 φορές. Προστίθενται συνεχώς γυναίκες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το έχουν πάρει και περίπου 180 άνδρες, δηλαδή το έχουν κατεβάσει ως εφαρμογή στο κινητό τους. 400 θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν σωθεί, διότι έγκαιρα η Αστυνομία κατέφθασε στο χώρο όπου είχε τελεστεί η ενδοικογενειακή βία. Και βοηθάμε πιο προωθημένα από ό,τι το θύμα θα ήθελε».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας