Η Σαουδική Αραβία πιέζει για την ελάφρυνση του χρέους της Αφρικής
Πηγή Φωτογραφίας: 123RF
Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων για το πρόβλημα χρέους τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Αφρικής, λέγοντας ότι το βασίλειο σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την υπόσχεση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην ήπειρο.
“Ως επικεφαλής της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMFC) και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ομάδας G20, στοχεύουμε στην ανάπτυξη λύσεων για τον χειρισμό των χρεών των αφρικανικών χωρών, ιδίως των χωρών που έχουν μικρότερο εισόδημα”, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Τζαντάν στο συνέδριο Future Investment Initiative (FII) στο Ριάντ.
Το IMFC είναι ένα όργανο που συμβουλεύει και υποβάλλει εκθέσεις στους διοικητές του ΔΝΤ. Ο Τζαντάν είναι ο σημερινός επικεφαλής του IMFC και εξελέγη για τριετή θητεία τον Ιανουάριο.
Ελάφρυνση χρέους
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, τα επίπεδα χρέους της Αφρικής έχουν αυξηθεί κατά 183% από το 2010 – ρυθμός τετραπλάσιος από τον ρυθμό ανάπτυξής της σε όρους ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Το δημόσιο χρέος στην Αφρική έφτασε το 2022 τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τα τόσο υψηλά επίπεδα να περιορίζουν την ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες κρίσεις ή να επενδύσουν στην ανάπτυξη.
Ο Τζαντάν δήλωσε ότι τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να βοηθήσει την Αφρική με την κρίση χρέους της – που προτάθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της G20 από το Ριάντ το 2020 – έχουν “άμεσο αντίκτυπο” σε χώρες όπως το Τσαντ, η Ζάμπια, η Γκάνα και η Αιθιοπία.
“Η Σαουδική Αραβία πιστεύει στη σημασία αυτών των προσπαθειών και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να τις καταβάλλουμε”, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 το 2020, η Σαουδική Αραβία ζήτησε την αναστολή των πληρωμών του αφρικανικού χρέους. Στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής Σαουδικής Αραβίας-Αφρικής τον Νοέμβριο του 2023, το Ριάντ συνέχισε να πιέζει για την επίλυση των ζητημάτων χρέους στην Αφρική.
Ο Τζαντάν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής πέρυσι, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία “εργάζεται με τους εταίρους της” για να στηρίξει τη Γκάνα και άλλες χώρες με το χρέος τους.
Επενδυτική προσπάθεια
Στο συνέδριο FII, ο Τζαντάν δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται επί του παρόντος για να επιτρέψει επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρική μετά τις προκαταρκτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στην περσινή σύνοδο κορυφής. Δεν ανέφερε χρονοδιάγραμμα για την εν λόγω επενδυτική δαπάνη ούτε σε ποιους τομείς και χώρες σκοπεύει να επενδύσει η Σαουδική Αραβία.
“Αναμένεται ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα φθάσουν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική τα επόμενα 10 χρόνια”, πρόσθεσε.
Οι συνολικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Αφρική ανήλθαν πέρυσι σε σχεδόν 13,20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ περίπου 47 σαουδαραβικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά την περσινή σύνοδο κορυφής.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της αφρικανικής ηπείρου έφθασε τα 45 δισ. δολάρια το 2022, από το ρεκόρ των 80 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2021, ενώ οι σαουδαραβικές εξαγωγές μη πετρελαϊκών προϊόντων προς την Αφρική αυξήθηκαν κατά 5,96% μεταξύ 2018 και 2022, φθάνοντας πέρυσι περίπου τα 9 δισ. δολάρια.
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης προσφέρει πιστωτικές γραμμές σε αφρικανικές χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Μαυριτανία. Στις 14 Οκτωβρίου, η Saudi Export-Import Bank υπέγραψε πιστωτική συμφωνία ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τον όμιλο Standard Bank της Νότιας Αφρικής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Τον Αύγουστο, η Saudi EXIM Bank και η Μαυριτανική Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για πίστωση ύψους 10 εκατ. δολαρίων στο αφρικανικό κράτος για την ενίσχυση του εμπορίου.
Πηγή:Al Monitor, Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας