Μέση Ανατολή: Πυρετός διαπραγματεύσεων για εκεχειρία
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε την Τετάρτη (30/10) πως το λιβανικό κίνημα μπορεί να συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ, παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «υπό όρους».
Το Ισραήλ, σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ από τον Σεπτέμβριο, πολλαπλασίασε τους βομβαρδισμούς του εναντίον προπυργίων του σιιτικού κινήματος στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο χωριό Σομόρ (ανατολικά) και άλλοι 19, ανάμεσά τους 8 γυναίκες, σε βομβαρδισμούς στην περιοχή Μπααλμπέκ (ανατολικά).
Πυρετός διαπραγματεύσεων για εκεχειρία -Απειλεί το Ιράν Το CNN κάνει λόγο για «οριστικό και οδυνηρό» πλήγμα από το Ιράν ενδεχομένως και πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενώ το Ισραήλ δίνει «πράσινο φως» στην πρόταση της Ουάσινγκτον για εκεχειρία 60 ημερών στον Λίβανο.
«Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει στα αντίποινα του Ισραήλ, αλλά αν το πράξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν το Ισραήλ», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν-Ζαν Πιερ.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, θεωρεί θέμα ωρών, την εκεχειρία ενώ η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε πως οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΚέρκ σπεύδουν στην περιοχή «για συνομιλίες με επίκεντρο τα ψηφίσματα 1701 και 1559 του ΟΗΕ, ενώ ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς θα βρίσκεται στο Κάιρο.
Νεκρό ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ από ισραηλινούς βομβαρδισμούς Βομβαρδισμός κοντά στη Ναμπάτια (νότια), σκότωσε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τον δεύτερο στην ιεραρχία της αρ Ραντουάν, επίλεκτης μονάδας του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, τον Μούσταφα Άχμαντ Σεχάντα, έπειτα από τους θανάτους πολλών άλλων ηγετικών μορφών του κινήματος, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα της, του Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού την 27η Σεπτεμβρίου.
Ναΐμι: «Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά του Ισραήλ» Στην πρώτη ομιλία του αφού διαδέχθηκε αυτόν τον τελευταίο, την Τρίτη, ο Ναΐμ Κάσεμ υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «πολεμικό σχέδιο» που καταρτίστηκε από τον προκάτοχό της και διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολά έχει «αρχίσει να ανακάμπτει» έπειτα από τα «οδυνηρά πλήγματα» που της κατάφερε το Ισραήλ.
Πρόσθεσε πως το κίνημά του, που υποστηρίζεται από το Ιράν, μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο «για μήνες», παρότι ταυτόχρονα δήλωσε διατεθειμένος να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ «υπό όρους», υπογραμμίζοντας πως δεν έχει κατατεθεί σοβαρή πρόταση για αυτό στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί η Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της από τον νότιο Λίβανο, να αναπτυχθεί ο λιβανικός στρατός κατά μήκος των συνόρων και να δημιουργηθεί και να αναλάβει διεθνής μηχανισμός επίβλεψης της εφαρμογής της εκεχειρίας, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12.
Από την άλλη, η Χεζμπολάχ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, συμμάχου της.
Στο Ισραήλ αξιωματούχοι των ΗΠΑ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δυο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χόκστιν και ο Μπρετ ΜακΓκέρκ, μετέβησαν στο Ισραήλ χθες, για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την επίτευξη προόδου, ενόψει του τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.
Έπειτα από συνδιάλεξη με τον κ. Χόκστιν που «άφησε να εννοηθεί» ότι η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μπορεί να είναι εφικτή πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την ερχόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε πως ευελπιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί «τις ώρες ή τις ημέρες» που έρχονται.
Το Ισραήλ εξαπολύει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά και από την 30ή Σεπτεμβρίου διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας.
Λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας