Οικονομία

Τσάπαλος: Κατατίθεται στη Βουλή μέχρι το βράδυ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Τσάπαλος: Κατατίθεται στη Βουλή μέχρι το βράδυ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι περιλαμβάνει

Πηγή Φωτογραφίας: omirostsapalos

Σήμερα αργά το βράδυ κατατίθεται στη Βουλή, το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Σήμερα αργά το βράδυ κατατίθεται στη Βουλή, το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο και με αφορμή αυτό το γεγονός, για το τι δηλαδή αλλαγές υπάρχουν, τι πρέπει να περιμένουμε και ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Τι προβλέπει το νέο μίνι – φορολογικό νομοσχέδιο

Μιλώντας λοιπόν, στην ΕΡΤ και στη Χριστίνα Βίδου, ο κ. Τσάπαλος υπογράμμισε «Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το βράδυ θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά αυτό ακόμα μένει να οριστικοποιηθεί διότι είναι και θέμα συντονισμού.

Όπως και να έχει όμως, είναι θέμα ωρών ή και ημερών να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην τσέπη των εκατομμυρίων συμπολιτών μας και να σας πω έτσι σε τίτλους κάποια βασικά. Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η κατάργηση, η οριστική του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμα και για αυτούς που αμείβονται με μπλοκάκι και για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προβλέπεται επίσης η μείωση κατά μία μονάδα περαιτέρω των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους οι υπάλληλοι και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ελαφρύνσεις μη μισθολογικές οι εργαζόμενοι που τους πληρώνουν.

Και κάτι επίσης σημαντικό είναι η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, κάτι πάρα πολύ σημαντικό θεωρώ για τους αγρότες μας. Είναι επίσης και μια σειρά από μικρότερες φοροαπαλλαγές ή αυξήσεις ενίσχυσης σε επίπεδο παροχών, σε επίπεδο ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, τα οποία και αυτά έχουν τη σημασία τους, όπως για παράδειγμα η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ή η αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι γιατροί μας για υπηρεσία σε παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές».

Οι προβλέψεις του νόμου

Ενώ παράλληλα συμπλήρωσε «Είναι όμως και κάποιες προβλέψεις μέσα στο νόμο, οι οποίες έχουν πιο μόνιμο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Μία από αυτές είναι το νέο πλαίσιο, ο νέος τρόπος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Κάθε χρόνο, ουσιαστικά υπάρχουν παράπονα, υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχουν παρατάσεις επί των παρατάσεων σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάτι το οποίο εμείς δεν το θέλουμε.

Και πέρυσι μάλιστα ήμασταν και αρκετά αυστηροί ως προς τα χρονικά πλαίσια και για αυτό το λόγο δώσαμε μόλις λίγες ημέρες παράταση καθότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής εγκαίρως. Τώρα όμως, αυτό το οποίο θα γίνεται είναι προκαθορισμένο και με ένα σαφές χρονικό πλαίσιο, ξεκινώντας από 15 Μαρτίου και τελειώνοντας στις 15 Ιουλίου κάθε έτους, ο πολίτης και η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση βάσει του νόμου να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.

Και μάλιστα όσο νωρίτερα την υποβάλει και πληρώσει το ποσό που θα προκύψει εφάπαξ, θα έχει έκπτωση στον φόρο θα έχει που θα προκύψει. Θα είναι 4% η έκπτωση για νωρίς υποβληθείσες αιτήσεις και έχοντας πληρώσει νωρίς το ποσό που προκύπτει. 3% φορο έκπτωση σε περίπτωση που κάποιος το κάνει κάπου στο ενδιάμεσο, δηλαδή κάπου στον Απρίλιο – Μάιο.

Και 2% φόρο έκπτωση αν επιλέξει να το κάνει στο τέλος της προθεσμίας. Αυτό γιατί το κάνουμε; Για να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στους συνεπείς και σε εκείνους οι οποίοι θέλουν εγκαίρως να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να το κάνουν έχοντας πάρει και μια ανταμοιβή, αν θέλετε αυτό το 4%. Από εκεί και πέρα όμως, είναι και μια ακόμα καινοτομία, πάρα πολύ σημαντική: Πρώτη φορά συμβαίνει στο Δημόσιο. Το Δημόσιο έρχεται και δεν ζητάει μόνο από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και ζητάει και από τον εαυτό του να είναι συνεπής».

Όσο για το τι ακριβώς εννοεί, εξήγησε χαρακτηριστικά το εξής «Κάθε χρόνο για να υποβληθούν εγκαίρως οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει προηγουμένως μια σειρά από δημόσιοι οργανισμοί να υποβάλλουν κάποια απαραίτητα στοιχεία. Κάποια μισθολογικά στοιχεία, τραπεζικά στοιχεία, στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις συντάξιμες αποδοχές και ούτω καθ’ εξής.

Ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, οι τράπεζες και μια σειρά άλλοι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, πρέπει να υποβάλλουν εγκαίρως αυτά τα στοιχεία. Αν δεν το κάνουν, τότε έρχεται το κράτος και λέει για παράδειγμα στον διοικητή του ΟΠΕΚΑ ή στον διοικητή του ΕΦΚΑ-υποθετικά μιλάω-ότι θα σου επιβάλλουμε πρόστιμο, μια κύρωση επειδή ουσιαστικά καθυστέρησες να υποβάλλεις αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον πολίτη, προκειμένου εγκαίρως να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.

Αυτή η κύρωση ήταν της τάξεως των 2.500 ευρώ που θα βγει από την τσέπη του διοικητή. Δεν θα βγει από τα κρατικά ταμεία αυτό το πρόστιμο να πληρωθεί. Θα βγει από την τσέπη του κάθε υπεύθυνου. Το ποιος τώρα θα είναι ο υπεύθυνος θα οριστεί φυσικά με σαφήνεια και στον νόμο και στις μετέπειτα αποφάσεις που θα εκδοθούν (…)».

Για το σύστημα IRIS – Τι αλλαγές θα υπάρξουν

Ερωτηθείς για το παραπάνω θέμα επισήμανε «Το σύστημα IRIS είναι ένας τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής που έχει λύσει τα χέρια για εκατομμύρια συμπολίτες μας, ειδικά για νέους. Πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι υποχρεωτικό να δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Τώρα θα το επεκτείνουμε το σύστημα αυτό και στα νομικά πρόσωπα μέχρι την 31η Μαρτίου του 2025. Και έχουν γίνει και συστάσεις προς τις τράπεζες από το Υπουργείο μας, ούτως ώστε το ανώτατο όριο συναλλαγών που είναι 500 ευρώ ανά συναλλαγή σήμερα, να φτάσει στα 1.000 ευρώ άμεσα, όσο γίνεται γρηγορότερα, καθότι αυτό ευνοεί και τους πολίτες που είναι η καθημερινότητά τους πλέον η χρήση αυτού του νέου τρόπου πληρωμής διότι είναι δωρεάν οι μεταξύ τους συναλλαγές αλλά και τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες που λαμβάνουν πληρωμές μέσα από το σύστημα IRIS, όπου ουσιαστικά επωφελούνται από εξαιρετικά χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με το αν δέχονταν αυτές τις πληρωμές μέσω POS (…)».

Για τα αυτοκόλλητα POS στα ταξί – Τι γίνεται με τα πρόστιμα

Όπως και τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Όμηρος Τσάπαλος, στο τέλος της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «Όσον αφορά τα ταξί, αυτό το οποίο βλέπουμε και επειδή εγώ κάνω καθημερινά χρήση του ταξί είναι ότι ένα κομμάτι σημαντικό των οδηγών έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση εγκατάστασης της σήμανσης στο πίσω δεξί παράθυρο του οχήματός τους.

Δεν είναι φυσικά όλοι. Η προθεσμία έχει λήξει, έχει εκπνεύσει. Αυτό το οποίο θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες είναι να ενεργοποιηθούν οι έλεγχοι στον δρόμο, στις πιάτσες και ούτω καθεξής. Και το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται είναι της τάξεως των 1.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει εγκατεστημένο αυτοκόλλητο.

Δεν θέλουμε όμως, να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι ούτε εισπρακτικού, ούτε τιμωρητικού χαρακτήρα, το αυτοκόλλητο αυτό. Είναι μία ένδειξη απαραίτητη για να ξέρει ο πολίτης τα δικαιώματά του αλλά και για να αυστηροποιηθεί και το συγκεκριμένο πλαίσιο, καθότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι δεν δέχονται ορισμένοι, όχι όλοι, φυσικά, οι οδηγοί ταξί πληρωμές μέσω POS».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments