Αρχίζει η υποχρεωτική φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς – Προβληματισμός με το ύψος των δένδρων
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Πέντε μήνες μετά την υπουργική απόφαση Θ. Σκυλακάκη που όριζε τις προϋποθέσεις για την υποχρεωτική φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς άρχισαν σιγά σιγά να προσαρμόζονται οι επενδύσεις στις νέες απαιτήσεις.
Μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία «Ιδέα Φως», θυγατρική του ισχυρού σουηδικού ομίλου OX2 τροποποίησε την άδεια εγκατάστασης που διαθέτει για το big project των 368,2 ΜW στις δημοτικές ενότητες Πικρολίμνης και Πολυκάστρου Κιλκίς προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα περιμετρικής φύτευσης της έκτασης με κατάλληλα φυτά (θάμνους ή δένδρα) που θα υπερβαίνουν σημαντικά το ύψος των πάνελ του σταθμού με στόχο τη μείωση, όσο αυτό είναι εφικτό, της οπτικής όχλησης. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην προκαλούν σκίαση στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και περιοριστεί η παραγωγική ικανότητα του πάρκου.
Μέσα στο καλοκαίρι είχε εγκριθεί και συμπληρωματική μελέτη για τη δασοτεχνική αποκατάσταση έκτασης δασικού χαρακτήρα έκτασης εμβαδού περίπου 13,5 στρεμμάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στον οικισμό Ριζόσκλοκο Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων. Αντίστοιχες μελέτες απαιτούνται σε πολλά έργα προκειμένου να τροποποιηθούν οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των υφιστάμενων έργων που έχουν ήδη εγκριθεί.
Ποιοι έχουν υποχρέωση φύτευσης
Υποχρέωση φύτευσης έχουν οι κάτοχοι όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών (με εξαίρεση κάποιους μικρούς κάτω του 1 MW) οι οποίοι οφείλουν – είτε κατά την εγκατάστασή τους και οπωσδήποτε πριν την ηλέκτριση τους – να προχωρούν σε φύτευση περιμετρικά της εγκατάστασης, την οποία θα πρέπει να συντηρούν για όσα χρόνια λειτουργεί το ηλιακό πάρκο.
Η υποχρέωση της φύτευσης θα πρέπει να εξειδικεύεται στην ΑΕΠΟ του κάθε έργου και αφορά τόσο τους νέους όσο και τους υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Μάλιστα, ενδέχεται να επιβληθεί και εντός των φωτοβολταϊκών πάρκων, στα όρια διακριτών υποπεριοχών του συνολικού έργου. Το ελάχιστο πλάτος των ζωνών φύτευσης είναι 10 μέτρα για τα έργα μεγάλου μεγέθους, 8 μέτρα για τα μεσαίου μεγέθους και 5 μέτρα για τα μικρά έργα. Εάν το έργο καταλαμβάνει πάνω από 70 στρέμματα, απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής του, επιπροσθέτως της περιμετρικής.
Τα ελάχιστα ύψη δέντρων και θάμνων έχουν καθοριστεί στα 10 μέτρα για μεγάλα και μεσαία έργα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, είδη όπως είναι η αμυγδαλιά, η ελιά, η δαμασκηνιά, η χαρουπιά κ.ά., ενώ στα μικρά έργα το ελάχιστο ύψος είναι 8 μέτρα.
Ενστάσεις του ΣΕΦ
Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έχει εκφράσει τις ενστάσεις του σε ότι αφορά τα ύψη φύτευσης, τα ποσά των προστίμων σε περίπτωση παράβασης των σχετικών προβλέψεων, αλλά και τη μη συμπερίληψη της αρχικής πρόβλεψης που υπήρχε για κίνητρα στους παραγωγούς. Όπως αναφέρουν το σύνηθες ύψος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δεν ξεπερνά τα 3 με 4 μέτρα καθώς επίσης και ότι, προς αποφυγή σκιάσεων (συνεπώς και μείωσης της παραγωγής ενέργειας), κάθε εμπόδιο στην προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον διπλάσια του ύψους του από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Όπως εξηγούν, με ελάχιστο ύψος δένδρων για παράδειγμα 10 μέτρων, θα πρέπει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια να βρίσκονται κατ’ ελάχιστον σε απόσταση 20 μέτρα από τα δένδρα. Δεδομένου ότι η φύτευση είναι περιμετρική δίχως να υπολογίζεται και η ανάγκη για επιπλέον ελεύθερο χώρο για φυτεύσεις εντός του πολυγώνου του σταθμού για ορισμένες κατηγορίες η τήρηση των μεγεθών σημαίνει ότι για την ίδια εγκατεστημένη ισχύ θα απαιτηθεί 10% – 35% επιπλέον γήπεδο εγκατάστασης σε σχέση με τη συνήθη έως τώρα πρακτική, με ότι αυτό σημαίνει σε κόστος για τη διασφάλιση του επιπλέον χώρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας