Πολιτική

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για κατώτατο μισθό

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για κατώτατο μισθό

Πηγή Φωτογραφίας: [371469] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην τελική ευθεία οι οριστικές ρυθμίσεις

Η διαδικασία για τη νομοθέτηση του νέου πλαισίου σχετικά με τον κατώτατο μισθό εισέρχεται στην τελική φάση της, καθώς σήμερα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντίθετα, το πιο περίπλοκο κομμάτι, που αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού, έχει περιθώριο έως το 2027, οπότε θα λήξει το ισχύον πλαίσιο που συνδέεται με τα μνημόνια.

Όσοι αναζητούν δεσμευτικές ρυθμίσεις ή απαραβίαστες ασφαλιστικές δικλίδες στην Κοινοτική Οδηγία 2041/2022, η οποία αφορά την εξασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα θα απογοητευτούν.

Στην πραγματικότητα, αν κάποιος παραβλέψει το προοίμιο της Οδηγίας, το οποίο θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των εισοδημάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται κυρίως για κατευθυντήριες γραμμές. Τα κριτήρια για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση των κατώτατων μισθών εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις «εθνικές πρακτικές».

Η εξαιρετική ντρίμπλα ουσιαστικά «αποτυπώνει» το πεδίο των κλαδικών και διακλαδικών συμβάσεων, χωρίς να γίνεται σαφής και άμεση αναφορά στον τομέα του κατώτατου μισθού.

Το πλαίσιο, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία, εισάγει αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετά το 2027, γεγονός που σημαίνει την κατάργηση των Επιτροπών, των εισηγήσεων και των προσθαφαιρέσεων που ισχύουν σήμερα.

Οι κύριες παράμετροι του νέου κατώτατου μισθού είναι οι εξής:

Η αύξηση θα υπολογίζεται μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό των φτωχών (το 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα) και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Αυτό το σημείο αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Ο αλγόριθμος δεν θα επιτρέπει μειώσεις, π.χ. σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού. Τα δεδομένα για τον αλγόριθμο θα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, εξασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα. Από τον αλγόριθμο θα προκύψουν προκύπτουν και αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους (μάλλον όχι ανάλογες του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα).

Για την τριετία 2025-2027, θα εφαρμοστούν οι γνωστές διαδικασίες, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, καλύπτοντας έτσι μια διαφορά 120 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός, ο οποίος καθορίζει το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης στις Δημοκρατίες για όσους βρίσκονται στο χαμηλότερο τμήμα της κατανομής των αμοιβών, θα έπρεπε ήδη να έχει φτάσει τα 908 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες από τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Εξετάζοντας τα συγκριτικά στοιχεία με τους άλλους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ, παρατηρεί κανείς ότι, μετά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, απέχουμε περίπου 30 ευρώ (σε ετήσια βάση) από τη δεύτερη κατηγορία της ΕΕ, δηλαδή τις χώρες όπου ο κατώτατος μισθός ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Ως μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζεται, πάντως, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παππούς στο iefimerida, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις να μην «εξατμίζονται» στον κατώτατο ή λίγο πιο πάνω, αλλά να προκαλούν ένα θετικό ντόμινο και στα υψηλότερα κλιμάκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments