Τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία για τα εθνικά θέματα
Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τα εθνικά ζητήματα υπήρξαν πάντα ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό πεδίο για την ελληνική δεξιά, κυρίως όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Σε αυτή τη θέση, οι πατριωτικές ρητορείες και οι κατηγορίες για προδοσία είχαν μεγαλύτερη απήχηση.
Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν η δεξιά παράταξη ανέλαβε την κυβέρνηση και κλήθηκε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προχωρώντας σε συμφωνίες που, φυσικά, απαιτούσαν υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις.
Η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε ακριβά την υποχώρησή της το 1993, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία σε ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιδίωκε να βρει λύση στο «Μακεδονικό», αλλά ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε σε μια σκληρή στάση, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης και, αργότερα, στη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας.
Παρόμοια γεγονότα εκτυλίχθηκαν και το μακρινό 2012 εντός της Νέας Δημοκρατίας. Τα μνημόνια, τα οποία αρχικά εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και αργότερα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μπορεί να ήταν ένα πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης που σχεδιάστηκε από Έλληνες και Ευρωπαίους, ωστόσο για την ελληνική δεξιά αποτελούσαν μια συμφωνία υποδούλωσης της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρχικά υποστηρίξει αυτή την πολιτική, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να ακολουθήσει την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που προέβλεπαν τα μνημόνια.
Ως αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία υπήρξε μάρτυρας της μεγαλύτερης διάσπασης στην ιστορία της, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να εμφανίζονται ως «αντιμνημονιακοί» και να εξαφανίζονται λίγα χρόνια αργότερα με την ταμπέλα των «ψεκασμένων».
Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει μια νέα κρίση που αφορά τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η ηρεμία στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιδράσει δυναμικά στις προκλήσεις από την Τουρκία, οι οποίες, αν και έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να υφίστανται, έχει προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς εντός του κόμματος.
Αν και οι φωνές διαμαρτυρίας από τη βάση δεν φαίνεται να συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι παρεμβάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά προκαλούν ανησυχία. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου για το αντίθετο, συνεχίζουν να επισημαίνουν την ανάγκη προσοχής στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών μπορεί να φαίνονται «ακίνδυνες» προς το παρόν, ωστόσο σίγουρα ενισχύουν ένα κλίμα δυσπιστίας εντός της γαλάζιας παράταξης, και κυρίως στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία δεν διακρίνεται για την καλύτερη συνοχή της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και έχει υποστεί πλήγμα, παραμένει κυρίαρχος, αλλά τουλάχιστον 15 βουλευτές (από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα) δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν σε οποιονδήποτε διάλογο που θα μπορούσε να φέρει την Αθήνα πίσω από τις κόκκινες γραμμές.
Αυτό το ρεύμα δυσαρέσκειας ενδέχεται να ενταθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, καθώς ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα προχωρήσει, ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται να αυξήσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Ωστόσο, η εξίσωση των γαλάζιων ισορροπιών δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς από το Μαξίμου έχουν αποφασίσει να «κόψουν» τη συζήτηση αυτή και να περιορίσουν το κλίμα δυσπιστίας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Φαίνεται ότι στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως, ακόμη και αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί ποτέ, η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται γύρω από τις υποχωρήσεις βλάπτει την παράταξη, αποδιοργανώνει την κυβέρνηση και, κυρίως, αποδυναμώνει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας