Ποια η σημασία της τρίτης επίσκεψης του Σεΐχη Ταχνούν των ΗΑΕ στο Κατάρ μέσα σε ένα χρόνο;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το Κατάρ και τα ΗΑΕ ενισχύουν τους δεσμούς τους με συναντήσεις υψηλού επιπέδου και κοινές επενδύσεις, όπως το έργο Development Road ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη συνεργασία τους.
Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι φιλοξένησε στη Ντόχα τον σεΐχη Τανχούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ.
Οι δύο τους “συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, σύμφωνα με δήλωση του λογαριασμού Χ του Σεΐχη Ταχνούν. “Οι σχέσεις ΗΑΕ-Κατάρ είναι ιστορικές και σταθερές, με τις ηγεσίες και των δύο χωρών να εργάζονται για την προώθησή τους σε διάφορους τομείς”, πρόσθεσε.
Η επίσκεψη του σεΐχη Τανχούν σηματοδοτεί την τρίτη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ μόνο το 2024, μετά τις επισκέψεις τον Απρίλιο και τον Αύγουστο.
Παράλληλα με την άσκηση επιρροής στην εξωτερική πολιτική, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΑΕ εποπτεύει ιδιωτικά και κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δύο κρατικών επενδυτικών ταμείων: της Αρχής Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι (ADIA) και της Εταιρείας Αναπτυξιακής Χαρτοφυλακίου του Άμπου Ντάμπι (ADQ). Ο σεΐχης Τανχούν προεδρεύει επίσης της G42, μιας εταιρείας τεχνολογικών συμμετοχών και ενός γίγαντα τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί βασικό πυλώνα στους στόχους των ΗΑΕ να γίνουν τεχνολογικός κόμβος στην περιοχή.
Το 2022, ο σεΐχης Τανχούν και ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στο Κατάρ, σηματοδοτώντας το τέλος ενός τετραετούς μποϊκοτάζ που έπαυσε το 2021.
Το 2023, οι δύο χώρες άνοιξαν τελικά ξανά τις πρεσβείες τους. Τώρα, με έναν καταιγισμό επισκέψεων υψηλού προφίλ, συνεργασιών και συμφωνιών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, φαίνεται ότι το Κατάρ και τα ΗΑΕ ξεπερνούν το σχίσμα τους.
Ο Ράιαν Μπολ, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στην αμερικανική εταιρεία πληροφοριών κινδύνου RANE, δήλωσε ότι οι επισκέψεις αυτές έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν δυναμική προς “απτά οικονομικά αποτελέσματα”, ιδίως το έργο Development Road Project με έδρα το Ιράκ.
Το έργο, αν και είναι ακόμη μακρινό, θα δημιουργήσει έναν εμπορικό διάδρομο που θα συνδέει την επαρχία της Βασόρας του Ιράκ με την Τουρκία μέσω σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων. Τον Απρίλιο, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο.
Ο Μπολ λέει ότι το έργο Development Road Project “θα ήταν μια μεγάλη ευλογία για το εμπόριο των Εμιράτων προς την Ευρώπη και την Τουρκία και θα το βοηθούσε να αποφύγει πιθανά θερμά σημεία όπως η Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθούσε τόσο στη σταθεροποίηση του Ιράκ, ενός βασικού αραβικού έθνους, όσο και στην εμβάθυνση της οικονομικής επιρροής των Εμιράτων εκεί”.
Ο Μπολ δήλωσε, ωστόσο, ότι στοιχεία κινδύνου παραμένουν στη σχέση ΗΑΕ-Κατάρ: “Οι Καταριανοί είναι συγκριτικά φιλελεύθεροι πολιτικά και επιτρέπουν στις αντιφρονούντες φωνές να φιλοξενούνται στη Ντόχα. Αν και τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει επί του παρόντος τα βασικά συμφέροντα των Εμιράτων, οι αντιφρονούντες θα μπορούσαν κάλλιστα μια μέρα να στρέψουν την κριτική τους προς τα ΗΑΕ, ιδίως αν τα ΗΑΕ γίνουν ποτέ μέρος του μεταπολεμικού σχεδίου του Ισραήλ στη Γάζα”.
Η επίσκεψη του σεΐχη Ταχνούν συνέπεσε με τη συνάντηση του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς, του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και του πρωθυπουργού του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Ντόχα για να συζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Μπολ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν η επίσκεψη του Σεΐχη Ταχούν περιελάμβανε συζητήσεις για τη Γάζα και τα μεταπολεμικά σχέδια, δήλωσε στο Al-Monitor ότι “υπάρχει επίσης η προοπτική ότι τα ΗΑΕ και το Κατάρ έχουν διαφορετικά οράματα για τη μεταπολεμική Γάζα. Το Αμπού Ντάμπι φαίνεται να έχει θέσει ως στόχο μια κυβέρνηση μετά τη Χαμάς στη Γάζα και έχει δείξει προθυμία να την υποστηρίξει άμεσα, ενώ το Κατάρ δεν έχει δείξει ότι θα απαιτήσει μια κυβέρνηση μετά τη Χαμάς”, ένα πιθανό μελλοντικό οδόφραγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ενώ το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, τα ΗΑΕ δεν έχουν αναλάβει άμεσο ρόλο στις συνομιλίες, αλλά έχουν ασκήσει πίεση με άλλους τρόπους. Το Άμπου Ντάμπι, παρά την εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ το 2020, έχει αρχίσει να υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, με τον υπουργό Εξωτερικών του τον Σεπτέμβριο να λέει ότι τα ΗΑΕ δεν θα υποστηρίξουν ένα σχέδιο για την “επόμενη ημέρα” στη Γάζα χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Τα ΗΑΕ ήταν επίσης βασικός πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και προσέφεραν ιατρική βοήθεια για ασθενείς και τραυματίες κατοίκους της Γάζας.
Πηγή: Al Monitor, Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας