Διεθνή

Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε σε επιστημονικό συνέδριο στην Θεσσαλονίκη

Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη στήριξη του ελληνικού λαού και της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επιστημονικό συνέδριο, με τίτλο: “Κύπρος και Ρωμιοσύνη” , που συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε, παράλληλα, την προσδοκία να ευοδωθεί η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

“Ξέρουμε πολύ καλά τον προορισμό μας, ξέρουμε τις ευθύνες μας, ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας” είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε:

“Ζητούμενο, για εμάς, είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα επανενώμενο κράτος, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, που θα προσφέρει σε όλους νόμιμους πολίτες του τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε την στήριξη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό ελληνισμό και την Κύπρο, σε όλο το διάστημα των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα, λέγοντας:

Σας μεταφέρω ανάμεσα σε πολλά άλλα την αγάπη και την εκτίμηση όλων των συμπατριωτών μου και φυσικά της επίσημης κυπριακής πολιτείας για να σας εκφράσω σε ευχαριστίες μας για τον αγώνα που δίνετε εδώ και τόσα χρόνια, ο καθένας με το δικό του τρόπο, από το δικό του μετερίζι, μεταφέροντας τον ιστό της ελπίδας σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο“.

“Με αισθήματα λοιπόν δέους και βαθύτατης ευθύνης στεκόμαστε μπροστά στην ιστορία μας” συνέχισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι οι “πληγές του 1974, δυστυχώς παραμένουν ανοιχτές για 50 χρόνια”.

Χαιρετισμός Κώστα Γκιουλέκα

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Κυριακής Δημοκρατίας στο χώρο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ , όπου διεξάγεται το συνέδριο. Στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τη Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά αφορά “ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα” και πρόσθεσε:

Είναι όνειδος, 50 χρόνια μετά, ένα κράτος δημοκρατικό, ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμένει πληγωμένο, με κατεχόμενο το βόρειο τμήμα του νησιού” είπε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε:

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω κύριε πρόεδρε για τα συναισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού, ότι είναι χρέος, είναι πραγματικά ηθικό καθήκον για μας, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης από τα κατεχόμενα εδάφη, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, μέχρι να ξαναγυρίσουν οι εκτοπισμένοι στους τόπους τους”.

Σας διαβεβαιώνουμε, ότι στο δικό σας αγώνα, δεν έχετε μόνο του θερμή συμπαράσταση μας, έχετε και την αδελφική μας αγάπη” είπε ο κ. Γκιουλέκας και επεσήμανε ιδιαίτερα την κυπριακή παρουσία στην Θεσσαλονίκη και μετά το 1974, αλλά και πριν, με την παρουσία στην πόλη αγωνιστών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, ο οποίος φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αφιερώθηκε, δίνοντας τη ζωή του, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (1955-1959).

Χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος , ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο ηγούμενος της Ιεράς Μέγιστης Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρης Μπίλιας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ παρέστησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος και άλλοι μητροπολίτες, διπλωμάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο