Μετακινείται το κέντρο επιρροής της Ευρώπης από τη Βαρσοβία στο Λονδίνο;
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Με την ανάληψη των καθηκόντων του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer, ο παλιός ευρωπαϊκός άξονας Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει ανανεωμένη δραστηριότητα, ενώ ερωτήματα εγείρονται για την πρόοδο του Τριγώνου από τη Γαλλο-Γερμανο-Πολωνική Βαϊμάρη.
Στην αρχή της θητείας του, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί « επαναφορά » των σχέσεων με την Ευρώπη, μετά τη φάση της αποχώρησης που είχαν καθιερώσει οι Συντηρητικοί μετά το Brexit.
Πρόσφατες επισκέψεις υψηλού προφίλ και υπογραφές συνθηκών τόνισαν αυτή τη στροφή στον ευρωπαϊκό ιστορικό άξονα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτός ο κύκλος των πρώην μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ ανακτά γρήγορα τη δυναμική του ως φόρουμ για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Αυτή η νέα δυναμική έρχεται σε μια στιγμή που η άλλη μορφή τριμερούς διαλόγου, που συχνά χαιρετίζεται ως το νέο κέντρο βάρους της Ευρώπης όσον αφορά την ασφάλεια, τίθεται υπό αμφισβήτηση: η πρόοδος του γαλλογερμανο-πολωνικού τριγώνου της Βαϊμάρης, που χρονολογείται από την αρχές της δεκαετίας του 1990, δεν ικανοποιούν πολλούς παρατηρητές.
Αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η Euractiv αρνήθηκαν πιθανή μεταφορά εξουσίας από τη Βαρσοβία στο Λονδίνο. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν ότι η ισχύς δίπλα στο γαλλογερμανικό συγκρότημα στον εσωτερικό κύκλο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι πιθανό να αλλάξει.
Η άνοδος του «Ε3» Είναι εδώ και καιρό σαφές ότι η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενσωματώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ μετά το Brexit.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ απλά η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διπλωματική και στρατιωτική παρουσία στον κόσμο », είπε ο Nils Schmid, ο βουλευτής Εξωτερικών Υποθέσεων του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Euractiv ).
Η νέα γαλλογερμανο-βρετανική δυναμική που ακολούθησε την άφιξη του Keir Starmer ήταν ιδιαίτερα εμφανής κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Βερολίνο στις 18 Οκτωβρίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες που παρευρέθηκαν σε τετραμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της παραμονής του ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Την επόμενη εβδομάδα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνήψαν την πρώτη διμερή συμφωνία ασφαλείας τους, η οποία ολοκλήρωσε μια «τριγωνική σχέση» με τη Γαλλία, σημείωσε ο Nils Schmid. Πράγματι, το Παρίσι συνδέεται ήδη με το Βερολίνο με τη Συνθήκη του Aix-la-Chapelle και με το Λονδίνο με τις Συνθήκες του Lancaster House.
Οι επίσημοι αναφέρονται όλο και περισσότερο σε αυτή τη μορφή ως “E3” ή “European-3” . Αυτό το όνομα αρχικά αναφερόταν σε μια κοινή διπλωματική πρωτοβουλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με στόχο τη διαπραγμάτευση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά έχει εξελιχθεί από τότε. Η αναφορά του στη γερμανο-βρετανική συνθήκη ενίσχυσε την επέκτασή του σε θέματα ασφάλειας.
Τι γίνεται με το Τρίγωνο της Βαϊμάρης;
Εν μέσω του ενθουσιασμού για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, η απουσία του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν έχει προκαλέσει ανησυχία.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τουσκ, ένας φιλοευρωπαίος πολιτικός, είχε τη δική του «στιγμή Keir Starmer» όταν κέρδισε τις εκλογές ενάντια στην απερχόμενη κυβέρνηση του ακροδεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Η εκλογή του αναβίωσε το Τρίγωνο της Βαϊμάρης, το οποίο ορισμένοι ήλπιζαν ότι θα ενίσχυε το γαλλογερμανικό συγκρότημα και θα αντιπροσώπευε μια νέα εστίαση στην Ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αλλά εκτός από μια σειρά δηλώσεων προθέσεων και μικρών πρωτοβουλιών, […] ελάχιστη συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί », σχολίασε ο Jacob Ross, ειδικός στις γαλλογερμανικές σχέσεις στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP).
Σε αναζήτηση του τρίτου τροχού της άμαξας
Επίσημες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η Euractiv, ωστόσο, αρνούνται ότι η επιλογή της E3 σε σύγκριση με τη μορφή Triangle από τη Βαϊμάρη στο Βερολίνο αντανακλά τον ανταγωνισμό και ακόμη λιγότερο ότι σηματοδοτεί μια μετατόπιση της γαλλογερμανικής προσοχής από τη Βαρσοβία στο Λονδίνο.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης πρότεινε ότι οποιαδήποτε αντιληπτή αλλαγή στη δυναμική ήταν προσωρινή. Συνέκρινε την τρέχουσα δυναμική στην Ευρώπη με το να κάθεσαι σε ένα τραπέζι με φίλους, όταν η ξαφνική επιστροφή ενός φίλου που λείπει εδώ και καιρό προκαλεί ένα κύμα ευφορίας και ανακατευθύνει την προσοχή στον νεοφερμένο. Αυτό συνέβη με τον Ντόναλντ Τουσκ και τώρα με τον Κιρ Στάρμερ, εξήγησε.
Η πιο συνηθισμένη εξήγηση που δίνεται για την απουσία του Πολωνού πολιτικού είναι ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στη Μέση Ανατολή, το αγαπημένο θέμα του E3 για το οποίο η Πολωνία έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ. Άλλοι τόνισαν πρακτικές σκέψεις ή αγωνίστηκαν να βρουν καλούς λόγους.
Πάνω απ ‘όλα, δείχνει ότι το ερώτημα ποιος θα καλύψει το κενό της ευρωπαϊκής ηγεσίας μετά το Brexit δίπλα στη Γαλλία και τη Γερμανία θα παραμείνει πιθανότατα αναπάντητο. Εκτός από το E3 και το Τρίγωνο της Βαϊμάρης, μια διαμόρφωση με τη Ρώμη μαζί με το Παρίσι και το Βερολίνο απέτυχε .
Αντιμέτωποι με την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενός απομονωτικού Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, στις 5 Νοεμβρίου, οι πολιτικοί ηγέτες πρότειναν ότι μια πιο αυτόνομη Ευρώπη θα μπορούσε να προχωρήσει με μια προσέγγιση διακυβέρνησης βασισμένη σε πολλαπλούς συνασπισμούς.
Το τρίγωνο της Βαϊμάρης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για θέματα που αφορούν τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικά στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
«Διαφορετικές μορφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά προβλήματα », συνόψισε μια βρετανική κυβερνητική πηγή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας