Πώς οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στο οριστικό διαζύγιο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η πρόσφατη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκλείει οριστικά τον Στέφανο Κασσελάκη από την προεδρική κούρσα, καθώς και η αντίδραση του πρώην προέδρου, ο οποίος προανήγγειλε «ραντεβού» με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στο επερχόμενο συνέδριο, προσθέτουν δύο νέες σκηνές στο πολιτικό δράμα που διαδραματίζεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο παράλληλοι μονόλογοι αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες, όταν οι δύο πλευρές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του συνεδριακού σώματος. Αυτές οι απαιτήσεις είναι εντελώς αντίθετες μεταξύ τους, και όλα δείχνουν ότι το οριστικό διαζύγιο είναι θέμα ημερών.
Το Σαββατοκύριακο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγουν τους αντιπρόσωπούς τους για το έκτακτο συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης φιλοδοξεί να εκλεγεί από την Οργάνωση Περιστερίου και κατά πάσα πιθανότητα θα το πετύχει με μεγάλη άνεση. Την Κυριακή το βράδυ τα κουτάκια στα excel των υπολογιστών σε Κουμουνδούρου (στρατηγείο των 87+) και Ταύρο (στρατηγείο Κασσελάκη) θα γεμίσουν με ονόματα συνέδρων και πλευρά προτίμησης.
Λίγη ώρα μετά, ο αλγόριθμος θα δείχνει ποιος ελέγχει τους περισσότερους συνέδρους. Παράλογο; Μάλλον όχι, καθώς πρόκειται για μία πάγια τακτική όλων των κομμάτων, που συνήθως κανείς δεν παραδέχεται. Άρα το μέτρημα θα ξεκινήσει αρκετές ημέρες πριν τη συνεδριακή διαδικασία.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές πιστεύουν ότι θα έχουν τον έλεγχο του συνεδρίου, ενώ οι συγκρούσεις και οι βαριές δηλώσεις από απόσταση συνεχίζονται.
Στις 8 Νοεμβρίου, η κατάσταση κλιμακώνεται και η σύγκρουση γίνεται άμεση. Το συνέδριο έχει μόλις ξεκινήσει και οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη αμφισβητούν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας την απομάκρυνσή του από την προεδρία. Οι σύνεδροι που ανήκουν στη νέα πλειοψηφία αντιτίθενται ανοιχτά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρόταση των εσωκομματικών τους αντιπάλων.
Το προεδρείο του συνεδρίου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εκρηκτική κατάσταση. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη ζητούν ψηφοφορία, ενώ οι αντίπαλοί τους την απορρίπτουν. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι «έχουμε πρόεδρο», ενώ οι δεύτεροι δηλώνουν ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν, το συνέδριο αποφασίζει για τους “4”».
Το προεδρείο του συνεδρίου αποκαθιστά την τάξη και η ατμόσφαιρα ηρεμεί. Σε έναν φανταστικό κόσμο, οι δύο πλευρές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και προχωρούν σε ψηφοφορία.
Υποσενάριο πρώτο. Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη χάνουν την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η ένταση να επανέλθει. Οι καταγγελίες πληθαίνουν. Ποιοι άραγε συμμετέχουν στην ψηφοφορία; Οι σύνεδροι που είναι παρόντες αυτοπροσώπως ή αυτοί που παρακολουθούν μέσω Zoom; Με κάλπη ή με ανάταση χεριών;
Όσο και αν προσπαθήσει κανείς να βρει απαντήσεις, οδηγείται σε έναν λαβύρινθο. Ποιος θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί μια τέτοια ήττα; Οι επιλογές που προκύπτουν είναι δύο: το ένα μονοπάτι οδηγεί στα κλειδιά της Κουμουνδούρου, ενώ το άλλο στην έξοδο και στη σφραγίδα της διάσπασης.
Υποσενάριο δεύτερο. Η παλιά «φρουρά» του κόμματος αποδέχεται τη διαδικασία ψηφοφορίας. Οι δύο πλευρές καταφέρνουν να βρουν μια «χρυσή τομή» και συμφωνούν για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει την υποστήριξη των συνέδρων. Ωστόσο, η νέα μειοψηφία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και αποχωρεί, καταγγέλλοντας τον ανανεωμένο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες προεδρικές εκλογές ανεξαρτήτως των συνθηκών.
Το προεδρείο του συνεδρίου αδυνατεί να διατηρήσει την τάξη. Η ένταση φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται. Δεν πραγματοποιείται καμία ψηφοφορία ούτε αναίρεση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει εκτός και η σύγκρουση φτάνει σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιστροφή. Το συνέδριο διαλύεται. Ποιοι παραμένουν και ποιοι αποχωρούν από την αίθουσα; Ποιος καταγγέλλει ποιον και ποιος φεύγει; Η διάσπαση είναι πλέον αναπόφευκτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας