Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το αξιόποινο της χορήγησης αλκοόλ σε ανηλίκους
Πηγή Φωτογραφίας: [368152] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από το κοινωνικό ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους σε χώρους διασκέδασης ξεκίνησε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στα «Παραπολιτικά 90,1».
Θέμα για το οποίο είπε ότι η κυβέρνηση μελετά σύνθετες δράσεις, όπως είναι η υποχρέωση διαπίστωσης ταυτότητας σε άτομα που δείχνουν ανήλικα, ενίσχυση ελέγχων κ.ά. Θύμισε, μάλιστα, ότι «παλαιότερα ήταν αξιόποινη πράξη (πλημμέλημα) η χορήγηση αλκοόλ, επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η διάταξη αυτή και έμεινε μόνο ο διοικητικός χαρακτήρας». «Αυτό συζητάμε τώρα, να επαναφέρουμε το πλημμέλημα», εξήγησε. «Το κρίσιμο είναι ο έλεγχος και όταν το κάνεις αξιόποινο, μπορεί να ελέγχει και η Αστυνομία», κάτι που, σύμφωνα με τη γνώμη του Μ. Βορίδη, είναι σωστό.
Στο οικονομικό μέτωπο, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τις συνεχείς μειώσεις φόρων και την ανάσχεση του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «την ακρίβεια δεν μπορεί να την ελέγξει η κυβέρνηση με μια υπουργική απόφαση, δεν καθορίζουμε εμείς τις τιμές».
Στο θέμα των μισθών και αφού αναφέρθηκε στην Κοινοτική Οδηγία, που επηρεάζει το ύψος του μισθού, διερωτήθηκε: «Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να πετύχουν μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων τις αυξήσεις που τους έχει δώσει η κυβέρνηση;». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «εμείς δεν είπαμε όταν ψηφιστήκαμε, ότι θα πάμε τον κατώτατο μισθό στα 2.000 ευρώ, εμείς είπαμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα τον πάμε στα 950».
Βεβαίως, στην κυβέρνηση «ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα», αλλά «οι αυξήσεις στα εισοδήματα υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις στον δείκτη καταναλωτή». Τελευταία παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας στα οικονομικά είναι ότι «λόγω ζήτησης εργασίας υπάρχουν καλύτερες αμοιβές, πάνω από 1.250 ευρώ ο μέσος μισθός και στο τέλος της τετραετίας πάνω από 1.500 ευρώ».
Στα αμιγώς πολιτικά, «εμείς δεν κάνουμε καμία συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», τόνισε, ενώ για τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά επανέλαβε ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν μια ειδική, προνομιακή μεταχείριση: διατυπώνουν τις απόψεις τους με ελευθερογνωμία και οι απόψεις τους δεν σχολιάζονται». Ενώ, ως γενική παρατήρηση, ανέφερε ότι μια άποψη θα παρήγαγε πολιτικό γεγονός αν αύριο δέκα βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφιζαν κάποιο νομοσχέδιο.
Στο ερώτημα αν δεν ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς τον προϋπολογισμό, αν αυτό είναι σοβαρότατο πολιτικό γεγονός, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε μονολεκτικά: «Μείζον», προσθέτοντας όμως ότι «δεν φαντάζομαι να υπάρχει τέτοια περίπτωση και πάντως δεν έχει εκφρασθεί». Και, έκλεισε τη σχετική απάντηση με την επισήμανση, ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, επί 5,5 χρόνια, έχει στηρίξει όλες, μα απολύτως όλες τις κυβερνητικές επιλογές, δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο».
Με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, σημείωσε ότι «εμείς την υπόθεση της πολιτικής προστασίας την έχουμε πάει όσο μπορεί να πάει, την έχουμε τερματίσει». «Αλλά αν αυτό μας έχει θωρακίσει από κάθε πιθανή καταστροφή, η απάντηση είναι αρνητική», ξεκαθάρισε.
Στα ελληνοτουρκικά, με εισαγωγική παρατήρηση ότι «καλά κάνουμε και μιλάμε με την Τουρκία». Δήλωσε επίσης, «μακάρι να βρούμε κοινό κώδικα (στα λεγόμενα βαριά ζητήματα)» επισημαίνοντας: «αλλά από εμάς εξαρτάται; Αν έρχονται οι Τούρκοι και λένε αυτά τα διάφορα ανιστόρητα και δεν δέχονται ορισμένους βασικούς κανόνες, εμείς τι να κάνουμε;».
Και στο δια ταύτα, «ακούω με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή ό,τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών γιατί αυτός συζητάει και αυτός θα δεσμεύσει τη χώρα μας. Ακούω τον πρωθυπουργό και τον υπουργό». Πάντως, προσέθεσε, «δεν βλέπω να έχουμε αποστεί κεραίας από τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας