Κυβέρνηση: Στο “μικροσκόπιο” πιθανός ανασχηματισμός και σχέσεις με ΠΑΣΟΚ
Πηγή Φωτογραφίας: [73030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς προσπαθούν να επανασυνδεθούν με την εκλογική βάση που απομακρύνθηκε από τη Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Από τη μία πλευρά, η καθημερινότητα και η μάχη κατά της ακρίβειας είναι στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, μαζί με άλλες σημαντικές παραμέτρους όπως η Υγεία και η Ασφάλεια. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί την πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση της κυβέρνησής του, που προκύπτει από την απομάκρυνση του διδύμου Καραμανλή – Σαμαρά και τις ανησυχίες μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας σχετικά με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Επιπλέον, η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόσφατη επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, προσθέτει ακόμα περισσότερη πίεση.
Αναφορικά με την επικαιρότητα, το Μαξίμου προσβλέπει σε συνέχιση του θετικού αντίκτυπου των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς ήδη παρατηρούνται οι πρώτες μειώσεις στις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.
Μέσα στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση, καθώς η επικοινωνιακή σύνδεση αυτής της παραμέτρου με ενέργειες και εξαγγελίες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, φαίνεται να δημιουργεί έναν νέο κύκλο προσδοκιών, έστω και με δισταγμό. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενδεικτικό αυτού είναι η περιορισμένη αλλά σημαντική αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στον δείκτη πρόθεσης ψήφου, ειδικά δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμφωνούν όλοι, η ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα σε αυτόν τον τομέα, αλλά και γενικότερα στην Οικονομία, θα κρίνει την πορεία των εξελίξεων.
Αν το σχέδιο αυτό εγκριθεί τελικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες, αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή. Οι όποιες κρίσεις θα σχετίζονται κυρίως με τα υπουργεία που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ παράλληλα θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής σε κρίσιμες πτυχές της κυβερνητικής δράσης.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αντιπολιτευτικής ρητορικής του Ανδρουλάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει σε σημαντικό κοινοβουλευτικό αντίπαλο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει την προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: τη μία που είναι πιο κοντά στο Κέντρο και την άλλη που κοιτάζει προς τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με τις ασαφείς θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τις διατάξεις του ΑΣΕΠ, όπως σημειώνει σχετικά ο Θανάσης Φουσκίδης για τα “Παραπολιτικά”. Όπως ανέφεραν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, η κατάσταση αυτή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανακολουθίες του προέδρου του πρώην ισχυρού Κινήματος στο θέμα των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να αναδειχθεί η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου και, κατά συνέπεια, κυβερνητικής πρότασης. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη της κυβέρνησης όσον αφορά τις δυνατότητες συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου συνεχίζει να αναζητά ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά στην καθυστέρηση της οριστικοποίησης της πρότασης για τον Κώστα Τασούλα. Αυτός παραμένει φαβορί, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν στην εύρεση μιας λύσης που θα ικανοποιεί και την Κεντροαριστερά.
Τέλος, αν και η συζήτηση παραμένει σε επίπεδο παραφιλολογίας, αυξάνονται οι φωνές εντός της Ν.Δ. που προτείνουν την υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού συστήματος. Αυτό το σύστημα θα απαιτεί χαμηλότερο ποσοστό για την αυτοδυναμία και θα δυσκολεύει την είσοδο των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών στη Βουλή. Μια πρώτη ένδειξη και ένα κλίμα σχετικά με το αν αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γενικότερη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σε αυτές τις προσεγγίσεις, θα μπορούσε να φανεί στην επερχόμενη διαδικασία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας