Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Θετικό να συζητάμε με την Τουρκία

Στέλιος Πέτσας: Θετικό να συζητάμε με την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στέλιος Πέτσας: Θετικό να συζητάμε με την Τουρκία

Προβλέπω νέο γύρο διάσπασης στην κεντροαριστερά

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ορθώς διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, διατύπωσε, σήμερα το πρωί, ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ 1, και αναφερόμενος αρχικά στις τρέχουσες εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής σημείωσε: «Δεν θέλω να σχολιάζω τι γίνεται στα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων. Εγώ όμως πιστεύω ότι θα υπάρξει νέος γύρος διάσπασης και εσωστρέφειας στην κεντροαριστερά. Δεν βλέπω να είναι υποψήφιος ο κύριος Κσσσελάκης. Πιθανότατα, θα δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα. Αυτό θα έχει πάλι μια ανακατανομή στη δημοσκοπική πίτα όπως την βλέπουμε σήμερα, που θα πλήξει και το ΠΑΣΟΚ. Και για να μην μακρηγορώ, πιστεύω ότι σε δυο – τρεις μήνες, όταν θα καθίσει η «σκόνη» από όλο αυτό το ζήτημα, ξανά η Νέα Δημοκρατία θα έχει «double score» από τον δεύτερο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για εμάς, για την κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί οι πολίτες έχουν κουραστεί να ασχολούνται επί ενάμισι χρόνο με τα εσωκομματικά, να κυριαρχεί αυτή η κουβέντα σε όλα τα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών. Οι πολίτες θέλουν η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους. Ο δημόσιος διάλογος επηρεάζει και την ένταση και την ταχύτητα, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις. Όταν κάποιος λέει ότι η Ελλάδα είναι η 26η στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με όρους αγοραστικής δύναμης, γιατί είναι διαφορετικές οι μετρήσεις που μπορούν να γίνουν, η απάντηση είναι ότι ήταν πολύ χαμηλά λόγω της δημοσιονομικής κρίσης της δεκαετίας του 2010. Και έμεινε πολύ χαμηλά, γιατί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα της περιόδου 2015 – 2019 έμεινε καθηλωμένο όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΑΒΕ, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είχαμε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό αντιστράφηκε από το 2019. Και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 2020 έως το 2023 ήταν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη, περίπου 7% κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο. Επομένως, συγκλίνουμε ξανά, ενώ είχαμε μια χρόνια απόκλιση».

«Για δε τα ζητήματα τα άλλα, για τα οποία συζητεί ο κόσμος (ακρίβεια, ζητήματα ασφάλειας κλπ), λαμβάνονται συνεχώς πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι αρκετές αυτές οι πρωτοβουλίες; Εγώ θα πω ότι θέλουμε και άλλες. Όμως ο πληθωρισμός δεν είναι στο επίπεδο του 9% και 10% που ήταν το 2021 και το 2022. Χρειάζεται συνεχής ενίσχυση των εισοδημάτων, των πραγματικών εισοδημάτων. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, το κάνει η κυβέρνηση: αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση των συντάξεων, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων., μειώσεις στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη των πολιτών».​

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για τα εσωκομματικά ζητήματα που απασχολούν την Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει μια εσωκομματική συζήτηση – δεν το κρύβει κανείς αυτό. Όμως, εγώ θα επιμείνω στο βασικό. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού δεν θέλει μια απομόνωση, ούτε μια περίοδο ρητορικής έντασης. Το να συζητούμε νομίζω ότι είναι καλό. Όταν συζητούμε και θέλουμε να επιλύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τότε κάπου θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά αυτιά για να φτάσουμε σε μια κατάληξη. Ενδεχομένως ένα συνυποσχετικό για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λυθεί αυτή η διαφορά. Είμαστε κοντά σε αυτό; Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε μακριά, γιατί δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα υπογράψει ποτέ ένα συνυποσχετικό αυτής της μορφής, διότι ξέρει ότι θα πρέπει να αποδεχθεί πολλά πράγματα, που τα έχει στο περιθώριο σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει όμως να συζητούμε εξαιτίας αυτού του λόγου; Εγώ λέω ναι, πρέπει να συζητούμε. Δεν πρέπει να έχουμε τη θετική ατζέντα; Δεν μας οδηγεί σε απτά, θετικά αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, με τους τουρίστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πόσο θετική ήταν η βίζα με τους Τούρκους επισκέπτες. Άρα, καλή είναι η εσωτερική συζήτηση, μας αποτρέπει από το να είμαστε, ας πούμε, αφελείς στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά νομίζω ότι πρέπει να συζητούμε. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα πάρει τελείως άλλη διάσταση μετά από το θέμα αυτής της εβδομάδας, που είναι η εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ», κατέληξε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments