ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σδούκου: Γρίφος η αποδοτικότητα των προγραμμάτων για την ενεργειακή μετάβαση των κτηρίων

Σδούκου: Γρίφος η αποδοτικότητα των προγραμμάτων για την ενεργειακή μετάβαση των κτηρίων

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην ενεργειακή τους μετάβαση πρέπει να επενδύσουν 409.000 κατοικίες μέχρι το 2030 ή 68.000 κατοικίες το χρόνο

Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να σχεδιαστούν σωστά οι στρατηγικές και τα νέα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι που διατίθενται με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα βρίσκεται το υπουργείο Ενέργειας.

Με τις νέες Οδηγίες να πιέζουν για μεγάλες επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στα κτήρια, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Όπως είπε  οι πόροι που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής, από το 2019, ήταν  τα 2 δισ. ευρώ, όμως σημείωσε ξοδέψαμε πολλά για λίγους. Πλέον ο στόχος είναι πιο ψηλά αφού σύμφωνα με το ΕΣΕΚ πρέπει να επενδύσουν στην ενεργειακή τους μετάβαση 409.000 κατοικίες μέχρι το 2030 ή 68.000 κατοικίες το χρόνο. Πρέπει να γίνει επομένως αποδοτικότερος σχεδιασμός, ώστε να πιαστούν οι στόχοι.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

« Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ΕΣΠΑ, σήμερα έχει προστεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το Repower EU, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ενώ από το 2026 θα έχουμε και το Social Climate Fund για τους ενεργειακά ευάλωτους. Όλα αυτά σημαίνουν, όπως διευκρίνισε, ότι θα έχουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σημείωσε επίσης ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους περί των 500 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προκηρύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα . «Αυτή τη στιγμή ως υπουργείο σπεύδουμε για να βγάλουμε στον αέρα τα προγράμματα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε σε εκκρεμότητα και χρηματοδοτούνται από το  Ταμείο Ανάκαμψης. Προγράμματα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα αντικατάστασης με αντλίες θερμότητας, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις»,  είπε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης,  η κυρία Σδούκου  αναφέρθηκε στο καινούργιο εργαλείο, αυτό των συστάδων κτιρίων, ώστε όπως είπε «να έχουμε clusters κτιρίων, μια συστάδα νοσοκομείων, μια συστάδα πανεπιστημίων, μια συστάδα σχολείων ή ότι άλλο και όλα μαζί ως συστάδα να είμαστε σε θέση να τα προκηρύξουμε,  χρησιμοποιώντας το εργαλείο των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης,  τα escos και δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας μεγαλύτερες και χαμηλότερο κόστος στις ενεργειακές ανακαινίσεις».

Αριστοτέλης Αιβαλιώτης: Θέλουμε 90-100 δις. για τη μετάβαση των κτηρίων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αιβαλιώτης , μιλώντας στο ίδιο πάνελ στο συνέδριο του ΤΕΕ, ανέφερε ότι χρειάζονται 90-100 δις. ευρώ για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών μέχρι το 2040.

Και όπως γίνεται μια    προσπάθεια να παντρέψουμε τις κεντρικές ευρωπαϊκές Οδηγίες με τις δυνατότητες της χώρας. “Μέχρι το 2035 όλες οι ενεργειακές κλάσεις των σπιτιών στη χώρα πρέπει να είναι κατηγορίας Ε, δηλαδή 1,5 εκ. σπίτια πρέπει να αναβαθμιστούν, ως το 2035», σημείωσε.

«Άλλη Οδηγία λέει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε όλους τους καυστήρες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) με αντλίες θερμότητας μέχρι το 2040. Και άλλη Οδηγία λέει να αντικαταστήσουμε όλα τα κλιματιστικά με κλιματιστικά χωρίς φθόριο. Το άθροισμα αυτών των δράσεων απαιτούν επενδύσεις 90-100 δισ. Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα, έχουμε επενδύσει 2 δισ. για κτηριακή αναμόρφωση, έχοντας τη στήριξη το Ταμείου Ανάκαμψης, για να υλοποιήσουμε τις απαιτήσεις ενεργειακής μετάβασης των νέων Οδηγιών χρειάζεται πολίτες και Πολιτεία να επενδύσουν 100 δισ”, σημείωσε.

«Στην Ελλάδα η συμμετοχή του κτηριακού τομέα στους ρύπους είναι 7,6% όταν 12% ο μέσος όρος στην Ευρώπη και η προσπάθειά μας είναι να αποδείξουμε ότι δεν είναι τόσο επείγον για μας όπως για παράδειγμα των μεταφορών που η συμμετοχής στους ρύπους είναι 24%. Η θέρμανση δεν είναι κρίσιμο μέγεθος για τη μισή Ελλάδα, αλλά η ψύξη είναι η προτεραιότητα», ανέφερε επίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments