Πολιτική

Ήπια η παρέμβαση Καραμανλή για το κυβερνητικό έργο

Ήπια η παρέμβαση Καραμανλή για το κυβερνητικό έργο

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρώην πρωθυπουργός χθες αναφέρθηκε κυρίως στην επιθετικότητα και τον αυξανόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας που εκφράζεται από τα πλέον επίσημα χείλη

Χωρίς να αλλάξει τη στάση του απέναντι στα εθνικά ζητήματα που προκύπτουν από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, κράτησε χαμηλούς τόνους και προσεκτικές αποστάσεις. Αν και δεν προχώρησε σε περαιτέρω κριτική της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία είχε ήδη αμφισβητήσει στο πρόσφατο παρελθόν, φρόντισε να απαντήσει σε όσους ενοχλούνται από τις τελευταίες του παρεμβάσεις.

Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη”, χρησιμοποίησε προσεκτική γλώσσα, αποφεύγοντας τις υπερβολές, αλλά εκφράζοντας σαφή θέση. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι “λάθος να θεωρούνται επικριτικές” οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά ζητήματα, “ιδίως όταν η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή”, όπως υπογράμμισε.

Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύθηκε ως απάντηση και μήνυμα προς εκείνους που το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν ενοχλήσεις και κριτική για τις επιφυλάξεις ή τις ενστάσεις που διατύπωσε ο κ. Καραμανλής σχετικά με τα εθνικά ζητήματα.

Κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι “οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως δικαιολογημένοι και πραγματικοί. Αυτές οι ανησυχίες προκύπτουν από την επιθετικότητα και τον αυξανόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην πραγματικότητα ενισχύει τις σταθερές εθνικές μας θέσεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από υπεύθυνα πρόσωπα”.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, παραμένει η στάση να μην σχολιάζει ουσιαστικά αυτές τις θέσεις, υπενθυμίζοντας τη διαρκή του θέση ότι “οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι οποίοι έχουν ηγηθεί της παράταξης και κατείχαν το ανώτατο αξίωμα στην εκτελεστική εξουσία της χώρας, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε τις απόψεις τους”.

Η πρόσφατη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προστίθεται σε μια σειρά από αιχμηρές ή αυστηρές τοποθετήσεις του κατά το προηγούμενο διάστημα και δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση την πρόθεση του να “θερμάνει” το “παγερό κλίμα” που επικρατεί στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η σημασία της παρέμβασης ενισχύεται από το γεγονός ότι πραγματοποιείται μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα την Παρασκευή, και αποκαλύπτει τη συνεχή του επιθυμία να επισημαίνει την ανάγκη εγρήγορσης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Φιντάν, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι διαφωνούν σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, τα οποία η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται καν να συζητήσει. Ωστόσο, αναμένεται να επιμείνουν στην προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στην Άγκυρα στις αρχές του 2025. Επιπλέον, η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα συμβάλλει στη σταθερότητα και στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην ιδεολογικο-κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δύση, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απειλούν και την ελληνική πραγματικότητα, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις κοινωνικές ανισότητες και επανέλαβε τους κινδύνους που είχε επισημάνει και μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κατά την ομιλία του στο πολεμικό μουσείο, η οποία σηματοδότησε την αρχή της “απομάκρυνσής” του από το Μέγαρο Μαξίμου. Εστίασε στον κίνδυνο μιας γενικευμένης απορρύθμισης του πολιτικού συστήματος, εξαιτίας της αποχής και της αλαζονείας των πολιτικών ηγεσιών να κατανοήσουν τα μηνύματα των πολιτών.

“Όσοι υποτιμούν με υπεροψία και αλαζονεία τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τους ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές, ρίχνουν λάδι στη φωτιά”, δήλωσε, αναφερόμενος σε μια σοκαριστική, όπως την αποκάλεσε, πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με αυτήν, το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αισθάνεται «εκτός των τειχών», δηλαδή αποκομμένο από την κοινωνία, αποκλεισμένο και απροστάτευτο.

“Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των λίγων που έχουν και των πολλών που δεν έχουν αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας, και μάλιστα όχι βραδυφλεγής”, προειδοποίησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments