Με την Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί σήμερα στις 11:00 ο Μητσοτάκης
Πηγή Φωτογραφίας: [371899] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.
Στις 16.00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για την εκλογή Τραμπ ή Χάρις
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκτιμούν ότι είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το Μέγαρο Μαξίμου, ανεξαρτήτως αν η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ αναδείξει ως νέο πρόεδρο την Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την αρχή της θητείας του το 2019, η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής και στοχευμένη.
Στόχος του ήταν να διατηρεί σταθερές σχέσεις με το Κογκρέσο και με σημαντικά πρόσωπα και από τα δύο κόμματα, αναγνωρίζοντας τη δύναμη και την επιρροή του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ. Αυτό αποδείχθηκε και με την πρόσκληση που έλαβε να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, καθώς και με την έγκριση των «ελληνικών» F-35, την απόρριψη της αντίστοιχης προμήθειας που επιθυμούσε η Άγκυρα, καθώς και την καθυστέρηση στην έγκριση των F-16 για την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Παπαχλιμίντζος για τα “Παραπολιτικά”, ο Γκας Μπιλιράκης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Φρανκ Παλόνε, ο Κρις Πάπας και η Ντίνα Τάιτους (όλοι υποψήφιοι για επανεκλογή στις αμερικανικές εκλογές αύριο) είναι μερικοί από τους βουλευτές του Κογκρέσου με τους οποίους η Αθήνα διατηρεί τακτική επικοινωνία. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει σταθερά να διατηρεί καλές σχέσεις με τους προέδρους των δύο σωμάτων, καθώς και με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Αν η Κάμαλα Χάρις εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα, μέσω διαφόρων ατόμων. Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα είναι η προσωπική της φίλη, Ελένη Κουναλάκη, αναπληρώτρια κυβερνήτης της Καλιφόρνια και κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου. Ο κ. Τσακόπουλος, η κόρη του και ο σύζυγός της, Μάρκος, έχουν μάλιστα χρηματοδοτήσει και υποστηρίξει ενεργά την έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Το κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο, είναι ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε περίπτωση νίκης της Χάρις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον Νίκολας Μπερνς, καθηγητή στο Χάρβαρντ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα (1997-2001), καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τον κύκλο των Δημοκρατικών που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική.
Σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, τόσο το Politico όσο και οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Μάικ Πομπέο είναι ψηλά στη λίστα υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή του υπουργού Άμυνας. Ο Πομπέο πραγματοποίησε πρόσφατα ένα σύντομο ταξίδι στην Ελλάδα, όπου είχε δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εστιατόριο της Αθήνας την Πέμπτη το βράδυ. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «υπήρξε ένας υπουργός που υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια με μεγάλη αυστηρότητα, κάνοντας κινήσεις που άλλοι προκάτοχοί του δεν είχαν τολμήσει».
Επιπλέον, ένας πιθανός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει προσωπική σχέση τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης γνωριστεί και συνομιλήσει εκτενώς με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί.
Ο γερουσιαστής της Φλόριντα και εξέχον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μάρκο Ρούμπιο (ο οποίος είχε ακουστεί και ως υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Τραμπ), είχε προτείνει, σε συνεργασία με τον Μπομπ Μενέντεζ, τον «Νόμο περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021». Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση των F-35.
Ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 A Lightning II και σχετικού εξοπλισμού, με δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον είκοσι. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας, των εξοπλισμών και της γεωπολιτικής θεωρείται ένα επιπλέον εχέγγυο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν ισχυρές, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επόμενη τετραετία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας