Τι προβλέπουν οι εισηγήσεις για πλειοψηφικότερο εκλογικό σύστημα
Πηγή Φωτογραφίας: [372808] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η θετική πορεία της εθνικής οικονομίας και να προωθηθούν κοινωνικές πολιτικές, αποκτά ολοένα και πιο κεντρική θέση στο κυβερνητικό αφήγημα. Τα μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη για συνέχιση της ομαλότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει την αναπτυξιακή πορεία με τη σταθερότητα, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία προχωρά αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ανεργία να έχει μειωθεί στο 9,3% και τις εξαγωγές να αυξάνονται συνεχώς, τα στοιχεία αυτά δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, και με σκοπό να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις (καθώς η χώρα έχει βιώσει πολλές από τη χρεοκοπία και μετά), είναι γνωστό ότι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός εξετάζει προτάσεις για τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να συζητούν το θέμα, η άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και θα αποτρέψει την πολιτική αστάθεια, παραμένει στο προσκήνιο.
Η κυβέρνηση σκοπεύει στο προσεχές διάστημα να εντείνει την προώθηση του αφηγήματος σχετικά με τη διατήρηση της θετικής πορείας της οικονομίας, καθώς και την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την αύξηση των εισοδημάτων, που παραμένει κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής στρατηγικής. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει να συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις, ωστόσο, ανάμεσα σε κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπάρχει έντονη άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 5%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ισχύον ποσοστό του 3% καθορίστηκε μετά το 1990 με την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Εκτιμάται επίσης ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, καθώς η αύξηση του ορίου θα περιορίσει την είσοδο μικρών σχημάτων και προσώπων που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αρχές του κοινοβουλευτισμού. Σε μια εποχή που προσφέρεται για την άνοδο λαϊκιστικών κινημάτων, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Οι μνήμες από την είσοδο της Χρυσής Αυγής και των απογόνων της στο Κοινοβούλιο είναι ακόμη νωπές.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα θα ληφθούν τη νέα χρονιά, μετά τις προεδρικές εκλογές. Ένας σημαντικός παράγοντας για τις προτεινόμενες αλλαγές θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί από το κέντρο προς τα αριστερά, αφού ξεκαθαρίσει η ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε νέες διασπάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο που έχει στη διάθεσή της, επιταχύνοντας το κυβερνητικό έργο, προκειμένου να εδραιωθεί ως η μοναδική αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας