Podcasts | Pagenews Politics #58
Καπράλος: Η Ελλάδα συνιστά έναν στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή
Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στις δικές της δυνάμεις
06.11.2024 | 00:05
Συνέντευξη με έμφαση τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές παραχώρησε ο κ. Σπύρος Καπράλος στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Ο προσκεκλημένος πολιτικός αναλυτής σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εκλογικής αναμέτρησης, εκτίμησε τις επιπτώσεις της στην γηραιά ήπειρο και την Ελλάδα και περιέγραψε τις εκλογικές προθέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Μιλώντας, ειδικότερα, για την αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις και πώς αυτή εξελίσσεται, ο κ. Καπράλος τόνισε πως «είναι μια δύσκολη αναμέτρηση υπό την έννοια ότι έχουμε δύο πλήρως χωριστά στρατόπεδα και έχουμε πόλωση και τοξικότητα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επενδύσει στο γνωστό ύφος του και έχει μια προσέγγιση για την πολιτική, που δεν συνάδει ιδιαίτερα με το αμερικανικό φιλελεύθερο πνεύμα, στο πνεύμα της δημοκρατίας, που διέπει τις ΗΠΑ εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η Κάμαλα Χάρις έχει συσπειρώσει το αντι – Τραμπ μέτωπο. Ο Τραμπ, ως επιχειρηματίας, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της οικονομίας. Έτσι, βλέπουμε πολλούς επιχειρηματίες να τον στηρίζουν. Ο Τραμπ έχει επενδύσει πολλά και έχει κάνει στοχευμένες επιθέσεις στο μεταναστευτικό πεδίο, όπως συνέβη με την επίθεση εναντίον του Αντετοκούνμπο».
Απαντώντας σε ερώτημα της κ. Χύτου για το τι θα σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ ή η εκλογή Χάρις στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο πολιτικός αναλυτής επισήμανε ότι «καταρχήν, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι έχουμε δυο ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα. Οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία είναι δυο ζητήματα που αγγίζουν όχι μόνο την Αμερική, αλλά και την Ε.Ε. Εμένα με προβληματίζει κυρίως το πώς ο Τραμπ θα διαχειριστεί το θέμα της Ουκρανίας, γιατί ο ίδιος έχει διαμηνύσει πως θα λήξει τον πόλεμο μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πάμε σε ένα de facto καθεστώς για τις κατεχόμενες περιοχές. Μπορεί να καλέσει την Ουκρανία να κάνει κάποιες εκπτώσεις και να ενθαρρύνει ουσιαστικά τον ρωσικό επεκτατισμό. Πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει «τερματίζω τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Κατά τον κύριο Καπράλο, «οι δύο διεκδικητές θέλουν να συγκεντρώσουν το μαγικό αριθμό 270 για να μπορέσουν να πάρουν την πρώτη θέση και να μπουν στον Λευκό Οίκο. Για να το πετύχουν αυτό, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες πολιτείες, όπως είναι η Νεβάδα, η Τζόρτζια ή η Βόρεια Καρολίνα. Πρόκειται για πολιτείες, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Και είναι πραγματικά πιθανό να περιμένουμε μέχρι την τελευταία ψήφο, για να δούμε πόσους εκλέκτορες θα αναδείξει η μια ή η άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο και οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εξυφαίνουν σενάρια συνωμοσίας και κάνουν λόγο για νοθεία. Σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος, αυτό μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για επεισόδια δικαστικής μάχης. Υπάρχει μια ειδική διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων. Εκτιμώ ότι η πλευρά Τραμπ θα αξιοποιήσει το δικαίωμα αυτό, αν χρειαστεί. Μην λησμονούμε, άλλωστε, ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι αυτός δεν έχασε το 2020.
Από εκεί και πέρα, σε μια εκλογική μάχη, και αυτή είναι ίσως η κρισιμότερη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, κάθε πλευρά θέλει να αξιοποιήσει τα χαρτιά της. Η Κάμαλα Χάρις έχει ισχυρά ερείσματα στο χώρο των καλλιτεχνών και στις γυναίκες. Απεναντίας, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ισχυρά ερείσματα στο χώρο των επιχειρηματιών».
Αναφορικά με τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε περίπτωση εκλογές του Τραμπ, υποστηρίχθηκε ότι «η αμερικανική πολιτική δεν θα ακολουθήσει μια πολιτική της ασυνέχειας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι την διέπουν. Η Ελλάδα συνιστά έναν στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Παραδοσιακά, οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Σε αυτό ιδιαίτερο ρόλο παίζει η έντονη παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, κάτι που κάθε Αμερικανός πολιτικός λαμβάνει υπ’ όψιν».
Σε σχέση με τον προεκλογικό αγώνα που ακολούθησαν ο Τραμπ και η Χάρις, επισημάνθηκε ότι «σε επικοινωνιακό επίπεδο, κάθε πλευρά θέλει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικά της ατού. Η Χάρις υποδύθηκε την μαγείρισσα και επιχείρησε να ταυτιστεί με την μέση Αμερικανίδα νοικοκυρά. Ο Τραμπ θέλησε να συσπειρώσει ένα ακροατήριο, που ελκύεται από την τοξικότητα. Το κρίσιμο στοιχείο στο τελικό αποτέλεσμα είναι το πόσο αυτοί που ελκύονται από το αντι – Τραμπ μέτωπο θα προσέλθουν στις κάλπες και θα το μετατρέψουν σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις. Είναι μια μάχη, η τοξικότητα της οποίας αλλά και η αβεβαιότητα του αποτελέσματος μπορεί να κινητροδοτήσει κόσμο, που παραδοσιακά δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία».
Αναφερθείς, τελός, στις εκλογικές προθέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο κ. Σπύρος Καπράλος υπογράμμισε ότι «παραδοσιακά, η ελληνική κοινότητα είναι και με τις δυο πλευρές. Έχουμε Ελληνοαμερικανούς που παραδοσιακά ακολουθούν τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Είναι σημαντικό να μην έχουμε τις απαράδεκτες εικόνες, όπως συνέβη στο Καπιτώλιο το 2020. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνύπαρξης του Ζελένσκι με τη σημερινή ρωσική ηγεσία. Και γίνεται πλέον αντιληπτό πόσο αναγκαία είναι η στρατηγική της Ε.Ε. σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στις δικές της δυνάμεις».