«Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι ισχυρά σταθερές και παραγωγικές», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.
«Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι ισχυρά σταθερές και παραγωγικές, ο χαρακτήρας τους, όπως έχω ξαναπεί, είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκούμε σε μια ακόμα πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και στους δύο λαούς. Θυμίζω επίσης πως η συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ όπως και να θυμίσω πως η πολύ τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο ήταν από κοινού, τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς. Θα επαναλάβω πως η στάση της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι πάντα μια στάση αρχών.
Οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται αλλά αναγνωρίζουμε πως οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και τους διεθνείς συσχετισμούς. Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο, αυτό θα είχε να κάνει με την Ευρώπη γιατί όλα δείχνουν πως η ήπειρός μας πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς, να χαράξει νέους δρόμους ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή και να οργανώσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και την κοινή μας άμυνα».
Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό και τόνισε πως είναι συνειδητή επιλογή της Πολιτείας να διαμορφώσει μια διπλωματία που απλώνεται σε πολλά επίπεδα.
«Αυτό το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται είναι και η αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή ερχόμαστε τώρα να ενισχύσουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα την εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών η οποία αριθμεί πάνω από 50.000 χρήστες παγκοσμίως.
«Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα φιλοξενίας νέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εμπειρίες σε αυτές τις ηλικίες που εντυπώνονται και συνοδεύουν τους ανθρώπους σε όλη τη ζωή. Εγώ 15 ετών γνώρισα τις ΗΠΑ και αυτές οι αναμνήσεις με συνοδεύουν ως σήμερα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και στις ημέρες καριέρας και το σχέδιο προσθέτει πολλές δράσεις με ορίζοντα το 2027. Αφενός να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες σε αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης αλλά και εκείνους που επιλέγουν να μείνουν και να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδος», συνέχισε.
«Βάλατε ως στρατηγικό στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων από τις προξενικές αρχές. Εγώ θα το έβαζα ως πρώτο στόχο. Η επαφή τους με τις προξενικές αρχές ήταν ταυτισμένη με τη λέξη ταλαιπωρία και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η έκδοση διαβατηρίων έχει επιταχυνθεί και μπορεί να επιταχυνθεί περισσότερο ενώ τόνισε την κορυφαία θεσμική αλλαγή, τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους με επιστολική ψήφο.
Σημείωσε ότι ψηφίστηκε για τις ευρωεκλογές μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, εφαρμόστηκε και αποτελεί απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν, γίνονται. «Έχει ωριμάσει το επόμενο βήμα, η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους ώστε να στείλουμε μήνυμα ενότητας και προόδου», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έσβησαν ποτέ τη γραμμή που τους ενώνει με τον τόπο που γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους. «Πρόκειται για πατριωτικό καθήκον στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον μεγάλης ρευστότητας. Όταν μιλάμε για την πολιτική μας απέναντι στον απόδημο ελληνισμό, να τη θεωρήσουμε ως σημαντικό βραχίονα της ενεργής εξωτερικής πολιτικής που τα τελευταία χρόνια ύψωσε το κύρος της πατρίδας. Όλοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε ταραγμένη περιοχή του πλανήτη», τόνισε.
«Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Το αναγνωρίζουν πρωτίστως οι Έλληνες του εξωτερικού. Πολύ διαφορετική είναι η χώρα που άφησαν πίσω γενιές μεταναστών του προηγούμενου αιώνα», επισήμανε.
«Η Ελλάδα αλλάζει κάθε μέρα παρά τις δυσκολίες. Γίνεται καλύτερη σε έναν δρόμο στον οποίο οφείλουν να είναι συνοδοιπόροι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όπου κατοικούν. Είναι στοίχημα σύσσωμου του ελληνισμού. Με σχέδιο, δουλειά, επιμονή και αφοσίωση θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα υλοποιήσουμε με συνέπεια αυτό το εξαιρετικό σχέδιο το οποίο μας παρουσιάσατε σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δείτε την ομιλία: