Οι ηθικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Η generative AI μεταμορφώνει τη δουλειά και τις κοινωνικές δομές. Με την ταχύτατη υιοθέτηση της τεχνολογίας να προκαλεί ευκαιρίες και κινδύνους, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Dan Sack, παγκόσμιος επικεφαλής του Center for Responsible Generative AI της BCG. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαλύει μύθους, όπως ότι η πρόοδος έχει σταματήσει, και παρουσιάζει πώς η νέα γενιά AI μπορεί να δράσει αυτόνομα. Η συνέντευξη εξετάζει επίσης πώς η εκμάθηση μηχανών και η κριτική σκέψη γίνονται πιο σημαντικές από ποτέ. Η σύζευξη αυτή δημιουργεί την ανάγκη για νέες δεξιότητες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εργασίας.
Τι είναι η generative AI; Με απλά λόγια,είναι μια υποκατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί νέο περιεχόμενο, όπως κείμενα, εικόνες, ήχοι και βίντεο, με βάση δεδομένα και προτροπές που παρέχονται από τον χρήστη. Σε αυτή την τεχνολογία στηρίζονται τοChatGPT και το Gemini της Google για τη συγγραφή κειμένων και την παροχή πληροφοριών. Επίσης, χρησιμοποιείται στη σχεδίαση και ειδικάστη βιομηχανία για την ανάπτυξη προϊόντων και την ανάλυση δεδομένων. Ακόμα, τη συναντάμε στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς βοηθά στην ανάλυση κλινικών δοκιμών και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Γιατί η «υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη» είναι ένα τόσο έντονα συζητούμενο θέμα αυτή τη στιγμή;
Η generative AI και τα όλο και πιο αυτόνομα συστήματα που βασίζονται σε αυτήν αποτελούν μία από τις πιο γρήγορα υιοθετούμενες τεχνολογίες στην πρόσφατη ιστορία. Με τη δυνατότητα να διαταράξουν κλάδους και να μετασχηματίσουν την εργασία, δεν προκαλεί έκπληξη που η συζήτηση είναι έντονη. Υπάρχουν, όμως, και βαθύτερα ζητήματα. Συχνά αναφερόμαστε στις αξίες και στον σκοπό μέσα στους οργανισμούς. Αλλά για ποιες αξίες μιλάμε και για ποιο σκοπό; Όταν η τεχνολογία αυτή αναλαμβάνει ανθρώπινους ρόλους, όπως η συνεργασία ή η ανάθεση καθηκόντων, γεννιούνται ερωτήματα που άπτονται της ηθικής.
Επιπλέον, τα θεμελιώδη μοντέλα είναι διαφορετικά από προηγούμενες τεχνολογίες. Παρότι κατανοούμε τον κώδικα και τα μαθηματικά στη θεωρία, στην πράξη είναι τόσο μεγάλα και πολύπλοκα που ακόμη και οι δημιουργοί τους δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως τα αποτελέσματά τους. Αυτό κάνει τη συμπεριφορά τους να μοιάζει πιο «ανθρώπινη». Όπως συζητάμε για τις ανθρώπινες αποφάσεις, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για την AI. Η διακυβέρνηση αυτής της τεχνολογίας πλησιάζει τις κοινωνικές επιστήμες αντί της επιστήμης υπολογιστών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας