Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπροστά στην εκλογή Τραμπ
Πηγή Φωτογραφίας: Euronews
Μια μεγάλη ομάδα Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταξιδεύει στη Βουδαπέστη για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία θα κυριαρχήσει ένα καυτό ζήτημα: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;
Από τις Βρυξέλλες έως τη Βαρσοβία, οι πρωτεύουσες εξακολουθούν να επεξεργάζονται την μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανού και να αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει η δεύτερη προεδρία του στις ΗΠΑ για το άμεσο μέλλον της ηπείρου, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τις πολλαπλές προκλήσεις στο εσωτερικό της.
Μεταξύ των προεκλογικών του υποσχέσεων, ο Τραμπ έχει προβάλει ένα σχέδιο για την επιβολή οριζόντιων δασμών σε όλα τα προϊόντα που παράγονται στο εξωτερικό και εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο, αν τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσε να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στην οικονομία της Ευρώπης που βασίζεται στις εξαγωγές. Η σκληρή πολιτική του έναντι της Κίνας ενδέχεται να αναγκάσει το Πεκίνο να αναπροσανατολίσει τις εμπορικές του ροές προς την ήπειρο και να φέρει μια νέα πλημμύρα φθηνών προϊόντων που θα ανατρέψει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Ο δισεκατομμυριούχος αναμένεται επίσης να προωθήσει τις εγχώριες βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, να αποχωρήσει (και πάλι) από τη Συμφωνία του Παρισιού και να παρεμποδίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Αλλά για τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα είναι στην κορυφή του μυαλού τους.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει ανοιχτά ότι θα αναθεωρήσει, ή ακόμη και θα διακόψει, την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Ουάσινγκτον προς την εμπόλεμη χώρα και καυχήθηκε ότι θα “ενθαρρύνει” τη Ρωσία να κάνει “ό,τι διάολο θέλει” με τα μέλη του ΝΑΤΟ που αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τους στόχους δαπανών. Η υπόσχεσή του να συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου σε “24 ώρες” υποδαυλίζει τους φόβους ότι θα μπορούσε να επιβάλει επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις στο Κίεβο προς όφελος της Μόσχας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ υιοθέτησε μια έντονα συναλλακτική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, αντιμετωπίζοντας τη διπλωματία ως μια διαπραγμάτευση που βασίζεται σε μια νοοτροπία απόδοσης της επένδυσης και όχι σε μακροχρόνιες αρχές. Η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα προβληματική για την ΕΕ, μια υπερεθνική οντότητα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πολυμερές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες για την προώθηση των συμφερόντων της. Η κατάρρευση της διαφοράς επίλυσης της διαφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μαρτυρά τη διαταραχή του.
“Είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν προσκρούσεις που μπορεί να εμφανιστούν, δεν είναι το πρώτο μας ροντέο”, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Θα το κάνουμε αυτό, όπως κάνουμε πάντα με την Αμερική, στο πνεύμα του διαλόγου αλλά και της δύναμης”.
Εν αναμονή των αμερικανικών εκλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας για την προετοιμασία πιθανών σεναρίων, αντανακλώντας το πόσο υψηλό έχει γίνει το διακύβευμα για το μπλοκ. Παρόλα αυτά, η εγγενής απρόβλεπτη φύση του Τραμπ καθιστά δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, για οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό να σχεδιάσει εκ των προτέρων.
Η ΕΕ είναι “έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κόσμου και να υπερασπιστεί τις αξίες της, μαζί με όλους τους εταίρους και συμμάχους της. Και αυτό παραμένει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών εδώ ή εκεί”, επέμεινε άλλος διπλωμάτης.
Ο ξαφνικός καλεσμένος του Όρμπαν; Όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα, μαζί με τη διαχείριση της μετανάστευσης, την οικονομία και την ασφάλεια, θα συζητηθούν εκτενώς σε διάφορες συναντήσεις που θα ξεκινήσουν το πρωί της Πέμπτης στη Βουδαπέστη και θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.
Πρώτα θα πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC), ένα διευρυμένο σχήμα που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συγκεντρώνει ηγέτες από όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Δεν είναι σαφές πόσοι αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών θα εμφανιστούν. Οι προηγούμενες εκδόσεις της ΕΠΣ συγκέντρωσαν λίγο περισσότερους από 40 ηγέτες. Μεταξύ των απουσιάζοντων θα είναι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο οποίος επέλεξε να μείνει στο σπίτι του για να συντονίσει την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στην περιοχή της Βαλένθια.
Η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Ισλανδία δεν αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να παραστεί και να παρακαλέσει τους συμμάχους για περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια για να προωθήσει το “Σχέδιο Νίκης” του. Το αίτημα αυτό θα μπορούσε να αποκτήσει ιδιαίτερη επείγουσα σημασία μετά τη νίκη του Τραμπ, ακόμη και αν ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, έχει απορρίψει αυτή τη στρατιωτική βοήθεια ως “φιλοπόλεμη ατζέντα”.
Μετά την ΕΠΑ, ο Όρμπαν θα παραθέσει δείπνο για τους ηγέτες της ΕΕ που είναι παρόντες στη Βουδαπέστη, το οποίο θα επικεντρωθεί στο μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ και στην κατάσταση στη Γεωργία.
Ο Όρμπαν δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για τον Τραμπ και πιστεύει ότι η πολιτική του επιστροφή θα μπορούσε να συμβάλει στη δικαίωση της συχνά ανταγωνιστικής θέσης της Ουγγαρίας στις Βρυξέλλες.
“Εμπιστευτήκαμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, στον δυτικό κόσμο, αυτοί που είναι υπέρ της ειρήνης αποτελούν την πλειοψηφία και ότι θα νικήσουμε αυτούς που είναι υπέρ του πολέμου”, δήλωσε ο Όρμπαν σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε λίγο αφότου έγινε σαφής η νίκη του Τραμπ.
“Υπάρχει μια τεράστια πιθανότητα ότι τώρα, και αν συμβεί έτσι, η οικονομία μπορεί να αποκατασταθεί και οι ουγγρο-αμερικανικές σχέσεις μπορούν να επιστρέψουν στη χρυσή εποχή τους”, πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ο Όρμπαν να καλέσει τον Τραμπ να συμμετάσχει στο δείπνο μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης, μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στην αίθουσα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας