Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Ο ψηφιακός χάρτης μειώνει τις τιμές των ακινήτων και κανονικοποιεί την αγορά τους
Πηγή Φωτογραφίας: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)//Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Ο ψηφιακός χάρτης μειώνει τις τιμές των ακινήτων και κανονικοποιεί την αγορά τους
«Περνάμε, στην αγορά ακινήτων, από τα σκισμένα χαρτιά και ένα σύστημα που δημιουργούσε σύγχυση για περίπου δύο αιώνες στους ψηφιακούς χάρτες, που απλοποιούν τη ζωή των πολιτών», τόνισε σήμερα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στους ψηφιακούς χάρτες για τα ακίνητα, λέγοντας πως «δεν χρειάζεται τεχνητή νοημοσύνη για να γίνει αυτή η εφαρμογή. Χρειαζόταν απλή νοημοσύνη και μια καλή ομάδα προγραμματιστών, για να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε. Το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά όπου ένας και μόνο δημόσιος φορέας θα συνδιαχειρίζεται καθημερινές συναλλαγές ακινήτων στην Ελλάδα. Το τελευταίο υποθηκοφυλακείο της Ελλάδας κλείνει στο τέλος του 2024. Δεσμεύτηκα ότι η φετινή χρονιά θα ήταν η τελευταία για τα υποθηκοφυλακεία και τηρώ αυτή τη δέσμευση. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία συναλλαγών σε έναν μόνο φορέα. Από τα σκισμένα χαρτιά και ένα σύστημα που δημιουργούσε σύγχυση για περίπου δύο αιώνες περνάμε στους ψηφιακούς χάρτες. Ένα μέρος αυτού του ψηφιακού χάρτη θέλουμε να είναι και η αντίληψη που έχει ο πολίτης για την αξία του ακινήτου του, η οποία θα βασίζεται σε πραγματικές τιμές συναλλαγής, όχι στην τιμή προσδοκία που δημιουργούν, πολλές φορές, άλλοι φορείς. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 το κτηματολόγιο θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των πραγματικών τιμών συναλλαγής για οποιαδήποτε αγοραπωλησία σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυτό το δεδομένο της πραγματικής τιμής που αντιστοιχεί σε πραγματικά τετραγωνικά σε ένα συμβόλαιο, που καταλήγει σε μια μεταβίβαση, θα μπει σε μια εφαρμογή που θα λέγεται Price Man, που θα δίνει δεδομένα και σε χρονικό ορίζοντα και σε γεωγραφική έκταση, από τα οποία θα μπορεί να επιλέγει ο χρήστης. Η ΑΑΔΕ λαμβάνει τα πραγματικά δεδομένα και εξετάζει πού υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της τιμής αγγελίας και της πραγματικής τιμής συναλλαγής και να διενεργήσει ελέγχους. Η βασική σκοπιμότητα αυτού του εργαλείου είναι να μπορέσεις να δώσεις στον απλό πολίτη ποιες είναι οι πραγματικές τιμές συναλλαγής. Αυτό θα είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουν να μειωθούν οι τιμές και να κανονικοποιηθεί η αγορά των ακινήτων. Το κράτος αναδεικνύει στον πολίτη τι πραγματικά συνέβη σε μια συναλλαγή. Και ως προς το κτηματολόγιο, δεν πρόκειται να δοθεί και άλλη παράταση. Για τα παράπονα, που προκύπτουν από λάθη προηγούμενων δεκαετιών, δικό μας καθήκον ήταν να δώσουμε και δώσαμε εξωδικαστικές, ψηφιακές λύσεις στο κτηματολογικό γραφείο. Για μια σειρά από αναγκαίες μεταβολές, έχουμε δώσει δυνατότητες ψηφιακές, με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία, online ή δια ζώσης».
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το πώς θα πέφτουν οι «κόφτες» στα ελληνικά ραδιόφωνα για τις τουρκικές παρεμβολές, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε: «Χάρηκα πάρα πολύ, όταν ο πρωθυπουργός μού ανέθεσε τα καθήκοντά μου, γιατί θα είχα μια ευκαιρία να λύσω αυτό το πρόβλημα, το οποίο όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει σε νησιά ή κοντά στον Έβρο. Αφορά και στο ραδιοφωνικό σήμα και στο σήμα τηλεφωνίας και κάποιες φορές, στην τηλεόραση. Σε αυτά τα τρία μέτωπα, κάναμε πάρα πολλές ενέργειες.
Στα ραδιόφωνα, μετά από προτάσεις των ραδιοφωνικών σταθμών Δωδεκανήσου και Έβρου, μέσα σε ένα μήνα φέραμε διάταξη, που επιτρέπει να γίνουν τα εξής. Ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να δηλώσουν δευτερεύουσα θέση εκπομπής, έτσι ώστε να δουν καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να επιλέξουν μια δευτερεύουσα θέση. Αυτό μπορούν να το κάνουν πλέον όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα και θα μπορούν να εκπέμπουν πολύ καλύτερα.
Σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδικά για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα της δευτερεύουσας συχνότητας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να επιλέξουν δευτερεύουσα συχνότητα. Έτσι, αν εκπέμπεις στη συχνότητα 100.3, για παράδειγμα, στην ίδια συχνότητα έχει εκπέμψει ένας άλλος σταθμός. Μπορείς πλέον να δηλώσεις ελεύθερα δευτερεύουσα συχνότητα, έτσι ώστε να μπορείς να εκπέμψεις απρόσκοπτα το πρόγραμμά σου.
Αν στη Σάμο μας καλωσορίσει τουρκική φωνή, μπορούμε να κάνουμε τρία πράγματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τουρκικά μέσα πιάνουν με τις δικές τους κυψέλες την κεραία του κινητού. Άρα, εμείς πρέπει να βάλουμε περισσότερες κεραίες. Επειδή οι πάροχοι τηλεφωνίας, λόγω του μικρού πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές, δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον να το κάνουν, εμείς κάνουμε μια εκτενή και πολύμηνη συζήτηση για τα τεχνικά θέματα με τους παρόχους. Καταλήξαμε να βγάλουμε ένα έργο 5 εκατ. ευρώ, για να μπουν καινούργια κεραιοροσυστήματα σε αυτές τις περιοχές, και οι πάροχοι θα αναγκαστούν να επενδύσουν στον ενεργητικό εξοπλισμό, δηλαδή την κεραία, η οποία θα εκπέμπει σήμα στο κινητό. Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχυθεί το σήμα. Η ενίσχυση του σήματος σημαίνει αύξηση των ορίων εκπομπής. Άρα, λοιπόν, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το δικό μας σήμα για να πιάνουμε πιο έντονα και πιο ισχυρά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας